Filtrera
BETESDAGAR - 20% EXTRA PÅ NÄSTAN ALLA BETEN! KLICKA HÄR!
Stäng
BETESDAGAR - 20% EXTRA PÅ NÄSTAN ALLA BETEN! KLICKA HÄR!

En komplett guide för karpfiske i Sverige | www.el-ge.se

Karpfiske är en spännande och tålmodig sport som lockar fiskare från hela världen. I Sverige finns det gott om möjligheter för karpfiske, och landets många vackra sjöar och floder erbjuder utmärkta platser för att jaga den eftertraktade karpfisken. Här är en komplett guide för att hjälpa dig att planera och njuta av ett framgångsrikt karpfiske i Sverige.

1. Utrustning och tackel:

Innan du ger dig ut på karpfiskeäventyret i Sverige, se till att du har rätt utrustning och tackel:

 • Spö och rulle: Använd ett karpfiskespö med tillhörande karpfiskerulle för att kunna kasta långt och kontrollerat. Kontakta gärna oss på EL-GE Sportfiske om du behöver hjälp med val av fiskeutrustning.

 • Fiskelinor: Starka karpfiskelinor med en testvikt på 15-20 pund är idealiska.

 • Krokar: Karpfiskar är kända för sin försiktighet, så använd krokar i storlekar 4 till 8 med en vass krokspets.

 • Bete: Boilies, majs, tigernötter och maskar är populära beten för karp.

 • Stolsystem och bivvy: Ett bekvämt stolsystem och en bivvy (tält) är oumbärliga för att hålla dig bekväm under långa fiskesessioner.

2. Val av vatten:

Sverige är välsignat med en mängd olika vattensystem, från sjöar till floder och kanaler, och många av dem är utmärkta platser för karpfiske. Några populära områden inkluderar Vättern, Mälaren, Hjälmaren, och Göta Kanal. Gör din forskning och välj en plats som passar din erfarenhetsnivå och önskemål.

3. Tidpunkt och säsong:

Karpfiske i Sverige är mest framgångsrikt under vår- och sommarsäsongen, från april till september. Under dessa månader är vattnen varmare, och karpen blir mer aktiva och tillgängliga. Kom ihåg att säsongsberoende regler och tillstånd kan gälla, så kontrollera lokala bestämmelser innan du ger dig ut.

4. Teknik och taktik:

Att locka karp kräver tålamod och strategi. Här är några grundläggande tekniker och taktiker för framgångsrikt karpfiske i Sverige:

 • Mäska: Innan din fiskesession kan du använda mäsk för att locka karp till din plats. Sprid små mängder mäsk runt din utvalda plats i några dagar före fisket.

 • Fiskeplats: Välj en fiskeplats och använd en flötesmarkör för att mäta avståndet för dina kast.

 • Tillförlitlig rigg: Använd en pålitlig karpfiskerigg, som exempelvis en hair rig, för att presentera betet på ett sätt som karpen kan svälja utan att känna av kroken.

 • Tålamod: Karpfiske kan vara långsamt, så tålamod är nyckeln. Låt betet ligga på botten och vänta på att karpen nappar.

5. Bevarande och ansvarsfullt fiske:

Respektera naturen och bevara karpens hälsa genom att följa dessa riktlinjer:

 • Återutsätt karpen med varsamhet för att säkerställa deras överlevnad.

 • Ta med allt skräp och lämna inte några spår efter dig.

 • Följ lokala regler och kvoter för att skydda fiskbeståndet.

6. Planera din resa:

Slutligen, planera din karpfiskeresa väl genom att säkerställa att du har all utrustning och bete som du behöver. Kontrollera även väderprognosen för din valda tidpunkt och plats för att vara förberedd på olika väderförhållanden.

Med denna guide i åtanke, kan du nu förbereda dig för en minnesvärd och framgångsrik karpfisketur i Sverige. Njut av den vackra svenska naturen medan du jagar karp och skapar minnen som varar livet ut.

Skriv en kommentar