Flugfisketidning

Välj rätt polaroidglasögon!

Polaroidglasögon har för många flugfiskare en självklar plats i utrustningen. Detta är hyfsat lätt att förstå då de verkligen kan göra skillnad, fisk eller inte fisk...ögonskada eller ingen ögonskada så därför tänkte vi ägna just polbrillorna ett eget reportage här på Flugspön.se.

 

Först och främst så vill vi punkta ner vad vi tycker är anledningarna till varför ett par polaroidglasögon är A och O för dig som flugfiskare:

1. Skyddar ögonen mot flugor som tas av vinden eller på annat sätt kommer fel (lätt hänt som nybörjare). En krok, speciellt en med hulling, i ögat ger men för livet och desto större krok desto större skada. Men för att skydda ögonen så räcker faktiskt vilka glasögon som helst, därför bör du läsa vidare:-)

2. De tar bort solens reflektion i vattnet vilket gör det mycket enklare att se fisken genom vattenytan. En absolut förutsättning för ett lyckat sight-fishing äventyr!

3. På samma sätt som man med synligheten i pkt2 ovan får bra koll på fisken så får du även en mycket bättre förståelse för hur bottnen ser ut med stenar, grenar, gropar och allt annat som kan ställa till det för dig som vadar ute i vattnet.

4. UV-skydd, passa på att köpa ett par polariserande glasögon med UV skydd då en heldag i solen inte är hälsosamt för dina ögon.

 

Köpa polariserande glasögon, dyrt eller billigt

När man ska köpa sina första polaroidglasögon så rekommenderar vi att man köper glasögon i prisklassen 300 - 600 kr från någon kändare leverantör. Med dagens teknikutveckling så har även denna mellanprisklass blivit väldigt bra och genom att satsa på ett mer välkänt fabrikat så är det lättare att lita på att CE/UV märkning faktiskt stämmer (vilket är helt avgörande!). Det finns polaroidglasögon i prisklassen 1000 - 2000 kr också, men de kan du satsa på när du känner att du fått ut max av dina första polaroidglasögon och när du behöver än bättre. Generellt så kan man säga att kvaliteten och hållbarheten på linserna blir bättre och bättre i de högre prisklasserna, men detta räddar inte dig som sätter dig på glasögonen eller glömmer dem (eller gud förbjude tappar dem i vattnet = här kan du skaffa flytande senilsnören).

 

Hur ska man tänka vid val av färg på polaroidlinserna

Grått

Ofta så är de grålinserna rel. mörka vilket gör de till bra linser för dagsfiske i mycket ljus, passande för fiske från båt då konturerna av vågor och deras bryt blir väldigt tydligt.

Brunt

Bruna linser släpper in mindre ljus än gula linser och är därför optimala under soliga förhållanden. Den bruna färgen är den vanligaste och mycket tack vare att den både funkar under ljusa men även lite mörkare förhållanden vilket gör den till relativt allround (men inte som kopparfärgade)

Koppar

Kopparfärgade linser är det mest populära och också vad vi rekommenderar som väldigt passande generella polaroidglasögon. De är ett mellanting mellan brunt och gult, vilket verkligen ger allroundegenskaper som uppskattas av många. VI REKOMMENDERAR!

Gult

Gula linser släpper in mycket ljus vilket gör de extra passande för fiske i gryning, skymning eller vid mulet väder. För fiske mitt på soliga dagar så ger de ofta för svag kontrast!

 

Avslutande kommentarer

Börja med att investera 300-600 kr i ett par polaroidglasögon så att du själv kan uppleva skillnaden i sikt. För med en bra sikt ner i vattnet så kan du uppleva en helt ny dimension i ditt fiske, den där du ser fisken både inför kast och sen ser när den går upp och tar din fluga - obeskrivlig känsla! Med glasögon i denna prisnivå så kommer du väldigt långt och skulle du behöva en bättre så finns dyrare alternativ att tillgå. Väg dessutom in att glasögonen utgör ett perfekt och helt nödvändigt skydd för dina ögon. Det är oftare man inser behovet av att skydda sig först då det är för sent eller tack och lov enbart väldigt nära att det går illa. Så för ett säkert och spännande fiske så rekommenderar vi verkligen att du kollar in utbudet av polaroidglasögon. Har du några som helst frågor kring val av glasögon etc. så tveka inte att ta kontakt med oss!