Flugfisketidning

Regnbågen älskar skalbaggar, dags att knyta på en!

Nu när vi går in i hösten och kan lämna havsöringsfisket bakom oss så har vi nu en ny härlig utmaning - höstregnbågen! Det finns mängder med fina vatten att åka ut och testa lyckan vid och ser vi med närhet till storstäderna så har vi här bland annat vatten som Norrbyströmmen (nära Stockholm), Tiveden (nära Göteborg och Jönköping) och Sunnedamm (ligger mellan Göteborg och Malmö). Underbart fina vatten med allt från härliga skogsmiljöer som bjuder på ensamhet och ett naturtroget fiske till konstgjorda men mycket vackra strömmar med kristallklart vatten. För mer information om P&T vatten, alltså vatten för regnbågsfiske, klicka på P&T. Nog om det, nu över till vad vi verkligen vill berätta om - Skalbaggarna!

 

Nu ska vi fokusera på en av de vassaste flugimitationerna för att lura höstbågen: skalbaggen (Coleoptera)! Det finns vansinnigt många arter i detta släkte (ca 350 000 world wide och 4 400 i Sverige = låter sjukt mkt!) men regnbågen är inte så kräsen på exakt hur skalbaggeflugan ser ut (grunden är ett huvud, mellan- och bakdel samt ben/vingar) men det är snarare presentationen och hur du fiskar den som blir avgörande.

Det går att binda skalbaggeflugor rätt snabbt och enkelt med lite svart foam som rygg och gummiben, men en bra sak att tänka på är att fästa en bit av synligare gult/rött-foam på toppen av den svarta ryggen  så att du själv kan se flugan tydligt. Saknar du både tid och intresse (eller kanske material) för att binda den perfekta skalbaggeflugan så är det bara att köpa färdiga flugor som ligger kring 15-20 kr/st. Tänk då på att köpa på dig ett par stycken olika skalbaggar, några större och några mindre samt se över flytförmågan då det kan vara bra att ha både flugor som flyter väldigt högt samt någon som går ner lite mer under vattenytan.

Ser man till själva tekniken så finns det ju som alltid olika sätt att se på det, men det som funkat klart bäst för oss är att tillämpa prickfiske och kasta flugan dit du tror eller har sett att en regnbåge befinner sig. Så när du kommer fram till sjön så rekommenderar vi att du inleder med en kaffe och bara iakttar om det är några vakande regnbågar som är igång och ser hur de patrullerar. Med lite tålamod brukar man på så sätt kunna få en väldigt bra bild över vart regnbågen är på väg och vart din skalbagge skall landa. Om det inte är någon ytaktivitet och du har svårt att hitta regnbågen så har vi två heta tips: leta upp näckrosor och/eller träd som sträcker sig ut över vattenytan. Bägge dessa platser brukar vara riktiga hot-spots för regnbågen och detta då det är här regnbågen brukar hitta mycket föda och småkryp.

Så nu när vi både hittat rätt fiskevatten och regnbågen eller det där perfekta näckrospartiet så gäller det bara att sätta tekniken. Ploppandet av en landande skalbagge som bryter vattenytan tillsammans med ringarna på vattnet brukar räcka för att regnbågen snabbt skall förstå att ett skrovmål precis landat. Så kasta ut och låt den ligga en stund, för att sen kasta ut på nytt snarare än att fiska hem den direkt. Om det inte blir något hugg på din liggande skalbagge så testa gärna ett par små ryck i flugan innan du låter den ligga still, denna typ av aktivitet brukar vara mycket effektivt på att få fart på hugget. Så det vi rekommenderar är alltså att inte fiska med hemtagning utan låt den ligga och räcker inte det så ryck lite! 

Att skalbaggen är ett hett villebråd på hösten är ett faktum, men det finns tillfällen då den passar bättre och sämre. Att vi pratar om just hösten, trots att det finns skalbaggar året om, är att det under denna period med den tilltagande kylan gör att det inte kläcker så mycket andra insekter vilket gör att skalbaggan får en självklarare plats på regnbågarnas meny. Då vattenytan inte är skalbaggarnas favoritplats, snarare tvärtom, så bör man också tänka på varför och när det är mycket skalbaggar i vattnet. Vid blåst och krusade vattenytor så hamnar mängder med landinsekter, däribland skalbaggarna i vattnet, så det är också dessa dagar då flugfisket med just skalbaggeimitationer passar som bäst! För dessa dagar så kan det vara värdefullt att se var i fiskevattnet det är frånlandsvind, alltså där vattnet blåser från land mot vattnet, och då fiska av dessa landnära partierna då fiskarna ofta står nära vattenbrynet och kalaser på det som blåser ut över vattnet.

Med detta hoppas vi att ni precis som vi fastnat för höstflugfisket efter regnbåge med just skalbaggar (och funkar det inte så knyt på en vit Wolly Bugger och dra hem den i superfart så får du fisk direkt...)! För denna typ av flugfiske så rekommenderar vi ett flugspö i klass 6 och en flytlina, se de produkter vi rekommenderar nedan. Har du några som helst frågor kring utrustning eller hur du kan lyckas bättre med regnbågsfisket så tveka inte att ta kontakt med oss på Flugspön.se, för vi gör inte mycket annat än att fiska så skam vore väl om vi inte har lite tips och trix till dig:-)

Njut av höstens regnbågsfiske och klicka här för att se flugfiskeset för regnbågsfiske!