Flugfisketidning

Lyckas med havsöringspremiären på västkusten

Nu är det äntligen snart dags för 1 april tillika årets havsöringspremiär för alla oss uppe på västkusten. Vad vi har väntat!

Vad är det då som lockar så många till detta fiske? Är det att havsöringen är en osedvanligt god matfiske eller att den med sin kämpaglöd och kraft utgör en perfekt fisk för oss sportfiskare eller är det faktumet att de ofta håller en bra storlek/vikt eller är det för att det är gratis att fiska i havet/längs våra kuster och att närheten till bra fiskeplatser är väldigt god för många av oss eller är det något annat som spelar in? Som ni förstår så finns det mängder olika aspekter som gör havsöringsfisket till vad det är idag och istället för att bena vidare i detta så måste vi alla gör vad vi kan för att detta underbara fiske ska kunna ske hållbart över tiden så därför snabbt över till spelreglerna: max 2 havsöringar per fiskare och dag (nya regler från mars 2014), fisken måste vara minst 45 cm för att behållas (räknat från nosspets till stjärtfenans yttersta spets) och tänk på att alltid vara försiktig med havsöringen vid hemtagning då vi vill att den ska må bra när den går tillbaka i vattnet.

Med reglerna bakom oss så går vi vidare, till flugfiskeutrustningen (sysslar du med annat fiske har du kommit fel:-).

För havsöringsfiske på västkusten så rekommenderar vi ett flugspö i klasserna 6 eller 7, där vi tipsar om att välja en 7:a för att klara blåsten (ja det blåser ju en del här....). Med ett tyngre spö så har du möjlighet att även i tuffare vind få till bra kast samtidigt som känslan minskar något, men det gäller ju bara om vi fångar mindre havsöringar och vi ska ju åt de större...Ett tyngre spö gör också hemtagningsprocessen kortare då havsöringen inte har lika mycket att sätta emot och att om man ska sätta tillbaka fisken så är det för fiskens skull bra om den inte varit med om en 15-20 minuters drillning. Två bra flugspön för havsöringsfisket i olika prisklasser är Guidelines EXP4 (klicka här för mer info) och Scotts Tidal (klicka här för mer info)

Går vi över till linvalet och funderingarna kring om man ska köra med flytlina, sjunkande eller snabbsjunkande fluglina så beror det givetvis en aning på säsongen. Med kallt vatten, som vid premiären, så finns öringarna på oerhört grunt vatten medans de mot sommaren tenderar att gå lite djupare. För fisket på västkusten så kommer man väldigt långt med en flytlina och att man köper både vanlig taperad nylontafs samt en sjunkande tafs, då har du en lina som passar både om det är grunt eller om du behöver komma ner en aning. En sådan fluglina är fina Rio Outbound WF (klicka här för att läsa mer). Men egentligen så rekommenderar vi i första hand en annan fluglina nämligen vår STORA favorit för havsöringsfisket Guidelines Coastal DC som Slow Intermediate (klicka här för mer info). En fruktansvärt bra fluglina som gör att du kommer en bit under vågpartiet samtidigt som du kan fiska hem flugan långsamt utan att riskera att dra i botten. En annan sak som gör linan väldigt bra är att den är så pass mångsidig och passar bra oavsett temperatur och tid på året. 

Om du inte riktigt vet exakt vad du behöver och hellre vill köpa ett färdigt flugfiskeset för havsöringsfisket så har vi två egenkomponerade set med bra prylar från toppleverantörer, kolla in Havsöring Special och Havsöring Premium. Prisvärda flugfiskeset anpassade för just havsöringsfisket i två olika prisklasser beroende på vad du är ute efter!

Utan att gå in på flugrullarna, det som ffa är viktigt att tänka på är att se till att de är robusta och tåliga mot salt, så vill vi istället tipsa om våra favoriter när det kommer till flugvalet och här finns det en mängd olika fantastiska mönster och imitationer med alltifrån små märlor till långa tobisimitationer (som du kommer får näbbgäddeproblem med om 1 månad...). Generellt kan sägas att flugorna till havsöringsfisket ofta är väldigt granna/färgglada och i rel. stor storlek. Bland dessa hittar du Wolly Buggers, Dräparmasken, Nobblers, Mickey Finn och Pattegrisen som alla är klassiska havsöringsflugor som ofta ger väldigt bra resultat. Men när det kommer till flugval, även val av fiskeplats, så har vi erfarenheten att detta ofta lönar sig att testa runt om fisket går trögt, istället för att stå och nöta samma mönster. Viktigt är även att försöka få en bild av vad som är havsöringens primära föda och här pratar man om småfisk, borstmask eller räkor/märlor. Så ha några flugvarianter av dessa så kommer man mycket långt! För om flashiga fiskimitationer, färgglada dräparmaskar eller gigantiska borstmaskar så lönar det sig ofta att testa något diskretare så som märlor eller små räkimitationer. För mer info om fisket med märlimitationer så kolla in detta reportage (klicka här). Om vi stod med en pistol mot huvudet ute i Sveriges bästa havsöringsvik och var tvungen att välja en fluga för att fortsatt ha livet i behåll, vilken är då det? Som tur är så känns valet lika givet som situationen känns avlägsen. Då skulle vi välja en orange dräparmask, vilket är flugan som vi fångat helt klart flest havsöringar med här på västkusten. 

Nu har vi sparat det bästa till sist nämligen vart man ska fiska. Det generella tipset är att de flesta platser längs västkusten är bra, där säkra tecken är grunda vikar med leopardfärgad botten och sök gärna efter stenstränder. Rena partier med sandbotten brukar inte vara så heta och detta då man måste tänka på varför havsöringen är på ett visst ställe. De söker ju föda och vill äta upp sig och då är ofta närheten till tångruskar och stenpartier bra då de rymmer en hel del småfisk/kryp som försöker gömma sig. Men för att inte vara så tråkigt ospecifik, som när man frågor någon kring var deras bästa bäcköringsplats är...., så ska vi nu vara lite konkreta och bjuda på ett par platser med max 15 min bilresa från centrala Göteborg. Men det finns mängder!


Röda Sten (mitt i stan)

Om din högsta prioritet inte är en härlig naturupplevelse utan att du enbart vill fånga fin havsöring, då är Röda Sten något för dig. Detta är troligen en av Göteborgs mest populära fiskeplatser kring 1 april och du får räkna med att inte ha ensamrätt på fisket. Det finns ett par riktigt fina vikar och varje år tas det riktigt fin havsöring här! Skulle du mot förmodan inte få någon fisk så har du ju bara 400m bort till Sjömagasinet.


Marholmen (Näset / Frölunda)

En halvö som går ut där du har Askimsviken på ena sidan och Stora Åns utlopp på den andra. Här finns det gott om bra fiskeplatser! Bäst fiske har vi haft i första viken efter båtarna på Stora Ån-sidan samt längst ut på spetsen på själva Marholmen (lite längre bort än där kortet är taget ifrån). På bilden kan ni se bryggorna på Marholmen som både är en mycket populär fiske- och badplats, så när graderna kryper uppåt rekommenderar vi att man skippar bryggorna då man lätt är i vägen.


Hovåsbadet

Hovåsbadet hittar du på andra sidan Askimsviken, nästan så att man ser det på bilden ovan från Marholmen, och detta rör sig om en sjukt populär badplats. MEN för just April så vill vi faktiskt lyfta det som en ypperlig fiskeplats för just havsöringen. Det är inte särskilt stort och fiskeplatserna är aningen begränsade men chansen är att du är rel. ensam där. Ett tips är att göra som på bilden: gå ut på ön, knyt på en Mickey Finn och fiska av viken mellan dig och berget på fotot. Men senare på säsongen börjar det bli för mycket folk och då det faktiskt är en badplats så tycker vi att det är läge att lämna den åt alla badvilliga.


Hovås -> Amundön

Här har vi en riktigt populär fiskesträcka när det är havsöringstider och det med rätta. Egentligen kan man säga att hela sträckan från Hovås Kallbadhus, här parkerar du bäst, bort till Amundön är riktigt riktigt vass!


Amundön

Hela ön är ett naturreservat och en helt underbar plats att vara på oavsett om du ska fiska eller ta en promenad. Men här och nu fokuserar vi på fisket och det är riktigt bra! Runt hela Amundön hittar du mängder med fina vikar överallt och en av de vassaste är också det första du möter när du gått ut på ön, i högervarv, se bild. En höjdare helt enkelt! Nackdelen med Amundön är att det kräver en 15 min promenad, men så länge du ej släpar runt på en flytring så är det ju ingen match!

Torslanda Lagun (Hisingen)

En småbåtshamn där det är populärt att fiska från mynningen av lagunen, ut mot havet till, ända in till längst in i hamnen. En bra sak med Torslanda Lagun är att det är nära till djupt vatten och aningen strömt, så mycket fisk som simmar fram och tillbaka in/ur lagunen. Det är ofta många som står på bryggorna men vår rekommendation är att gå ut på berget längst ut där hamnen tar slut, där står de stora!

Sillvik (Hisingen)

Ta Lillebyvägen ut mot Sillvik så har du en av Hisingens många fina öringvikar. Egentligen är det inte rätt att lyfta upp enbart Sillvik då hela kusten där ute är riktigt vass! Så ställ bilen och promenera runt och testa dig fram.


Slutligen så hoppas vi att ni med denna korta guide över havsöringsfisket i Göteborgsregionen hittade något matnyttigt, klicka här för korta tips kring fisket i Skåne, och att ni kommer att få en alldeles magisk öringpremiär! För fler tips kring havsöringsfisket eller andra nyheter och tävlingar så glöm inte att Gilla vår facebooksida - klicka här för att komma direkt dit www.facebook.com/flugspon.