Flugfisketidning

Lär känna havsöringen och bli en bättre havsöringsfiskare!

Havsöringsfisket är sedan den 1 januari i full gång längs Skånes västkust och för den riktiga västkusten smiley så får vi vänta tills 1 april. Man kan, och många gör det, debattera om varför vi har olika premiärdatum och fredningstider och varför man i vissa delar får fiska havsöring runt om. Men det tänkte vi inte göra här. Med detta reportage vill vi ge dig bästa möjliga förutsättningar för ett lyckat havsöringsfiske och det genom att ge dig lite mer kött på benen när det kommer till havsöringen som fisk.

Havöring går under det latinska namnet Salmo Trutta och en sak som är säker är att all öring är en och samma art oavsett om det är en havsöring, insjööring eller bäcköring och det har beskrivits upp till 50 olika typer av öring. Vi har nyligen bevittnat en helt makalös öringlek i bäckarna uppe i Göteborg (där Flugspön.se har sitt nav) och det är fantastiskt att se så stor fisk på så grunt vatten. En underbar upplevelse och ett skådespel oavsett om man är flugfiskare eller bara en "vanlig" spinnfiskare/civilist. Öringen går upp i bäckar och älvar för lek under hösten och den exakta tidpunkten beror framförallt på vattentillgången (ni kanske sett våra bilder med väldigt skiftande vattenflöden i laxtrappor) då det måste finnas möjligheter för havsöringen att ta sig upp. Utöver detta så spelar både temperaturen och dagstiden in. När öringen vandrat upp i bäcken är det läge för lek och den sker ofta kring Oktober och November innan fisken ger sig tillbaka ut till havet. Öringen är sen extremt bra på att hitta tillbaka till just sin egen bäck, där den föddes, när det är dags för sin egen lek. Ofta dröjer det ett tag innan havöringen är lekmogen och som regel en längre tid för hanen än för honan.

När havsöringsfisket kommer igång, t.ex. 1 januari för Skånekusten, så utbudet en blandning mellan besor (utlekta fiskar)/slipsar och de havsöring som skippade att gå upp för lek. Förstnämd kategori är fiskar som ska sättas tillbaka. De är väldigt magra och smakar inte så bra, men släpper man tillbaka dem (oavsett mått) så kommer de äta upp sig och bli de mastiga silvertorpeder som vi drömmer om att fånga. Har du svårt att veta vad som är vad så är en tumregel att kolla på huvudets proportion och tjocklek i förhållande till kroppen, där de utlekta fiskarna är väldigt tunna och har ett huvud om är lika tjockt som resten av kroppen (huvudet ser stort ut...) medans den fisk som stannat i havet har ett betydligt mindre huvud i förhållande till resten av kroppen. De havsöringen som inte gick upp för lek är däremot med stridvilliga och tjocka. Under senvintern/tidig vår så finner man mycket av havsöringarna kring utloppen från lekbäckarna men här finner man så klart mycket av den utlekta fisken som vi helst kanske inte vill fånga men även en hel del blank fisk söker sig hit. En vinnande detalj i utrustninghögen för havsöringsfisket är helt klart en vattentermometer. Havsöringen är mycket temperaturkänslig och söker sig under tidiga delar av året till platser med en högre temperatur där de är betydligt mer aktiva. Håll därför koll på vad temperaturen är och kolla väderleksprognoser för fisket. 

Havsöringen är varken petig eller en konnäsör när det kommer till mat utan har en mer enkel approach. Den äter framförallt av det som det finns mest av just nu. Så håll koll på detta och är det något som inte funkar, tänk om. Om vi tvingas förenkla det ned till två flugor som man inte kan klara sig utan när det kommer till havsöringsfisket så skulle vi helt klart säga räkimitation (t.ex. dräparmasken) och en tobisimitation. Just tobisen är en mycket snabb fisk så för denna ska du fiska hem flugan väldigt snabbt men med stopp och det är ofta då huggen kommer. När det är kallt i vattnet så påverkar det havsöringens ämnesomsättning vilket gör dem mindre aktiva. Så vid kallt vatten har inte havsöringen råd att göra av med mycket energi vilket du då behöver ta hänsyn till när det gäller hemtagningen. Här har vi fått väldigt bra fiske med räkimitationer som fiskats hem långsamt och ryckigt. När det kommer till färgval så bör du för fiskimitationen satsa på något silvrigt (ev. med gröntinslag) och när det kommer till räkimitationerna så hör rosa och orange till de färger som vi fått mest fisk på. När temperaturen i vattnet sen går upp så bjuder havsöring upp till ordentlig dans och det är inte ovanligt att man ser dem kasta sig över sillstimmen. Har du fiskat en längre tid med större räk- eller fiskimitationer men utan hugg så testa att knyta på en betydligt mindre fluga som inte är lika färggrann eller flashig, nämligen små märlor. Det kan vara så att havsöringen är lite försiktigare och då är märlorna riktigt vassa. Fiska gärna dem i tångkanter då det är där de försöker hålla sig.

Rent utrustningsmässigt så rekommenderar vi klass 6,7,8 beroende på vad för miljöer du tänkt fiska av. Längs blåsiga kuster räcker inte ett klass 6 spö utan du behöver då satsa på en tyngre klass. Det fina med just klass 6 är att det är betydligt mer av en allroundklass än 7 och 8 om det är så att du är nybörjare och vill ha ett spö som funkar väl för allt möjligt fiske oavsett om det är havsöring, regnbåge, harr eller öring. När vattnet är kallt söker sig havsöringen ofta grunt då temperaturerna är högre här och för att effektivt fiska av grunda vatten så är en flytlina ofta att föredra. Tidigt på säsongen fiskar vi nästan uteslutande med en flytlina/långtsamt sjunkande medans det senare på säsongen kan behövas en mer snabbsjunkande då havsöringen söker sig mot lite djupare vatten. Med en flytlina kan du effektivt fiska av grunda vikar och du kan även tillåta en långsam hemtagning utan samma risk att dragga i botten. När det kommer till fluglinor för havslringsfisket så har Guideline sina Coastal lina som finns antingen som snabbsjunkande eller väldigt långsamt sjunkande intermediate. Två bra linor att ha beroende på när på året du ska fiska. Vi har satt ihop två kompletta set för just havsöringsfiske: Havsöring Special (för nybörjare) och Havsöring Premium (för den mer avancerade flugfiskare).

När du väl är på plats ute vid kusten så försök hitta fiskeplatser där det finns inslag av förändrande karaktär. En ren sandbotten brukar inte vara en hot spot men t.ex. där en sandbotten övergår till tång eller sten eller där grunt vatten snabbt övergår i djupfickor. Leopardbotten med ömsom sand, sten och tångpartier brukar ofta vara de vassaste platserna men här får du prova dig fram. 

Avslutningsvis, vi får in väldigt mycket frågor (väldigt roligt så fortsätt med det) kring var det är bäst att fiska så vi tänkte bjuda på några hot spots som vi gillar och som vi därför gärna rekommenderar till er. För västkusten så är ett tips att åka ut på de närliggande öarna i skärgården där det finns mängder med helt underbara platser. Vill du istället hålla dig till fastlandet så rekommenderar vi Torslanda Lagun, Amundön, Billdal (vid Hagenvägen) som alla är lättillgängliga platser med mycket bra fiskehistorik. Ser man nedåt Skåne så gillar vi Råån, det är något extra att fiska i strömmande vatten, samt så sträckan nedanför Glumslöv/Ålabodarna. 

Vi hoppas att ni gillade detta korta reportage och har ni några som helst frågor kring fiskeplatser, flug- eller linval etc. så tveka inte att höra av er till oss!

Skitfiske på er,

Redaktionen på Flugspön.se