Flugfisketidning

Höstfiske efter abborre

När havsöringsfisket är till ända så rekommenderar vi dig att behålla samma utrustning, ofta ett klass 6 spö med sjunklina och en streamer i linänden, och testa på höstens abborrfiske. Detta är ett riktigt underhållande fiske och en abborre på 1kg kommer att ge dig en bra fajt. Abborren är nog vår kändaste fisk inom sportfisket men inom flugfisket så står den i skuggan av mycket andra läckra insjöfiskar som gädda och regnbåge, men det är helt klart värt att testa på och som vi sa så passar din havsöringsutrustning lysande för detta fiske så det är inte en massa nytt du behöver handla in bara för att du vill förlänga fiskesäsongen en aning. 

När hösten kommer så hittar du ofta abborrstimmen på lite djupare vatten och ofta ner på 3-5 meters djup. Detta ställer krav på din utrustning då det är viktigt att du kommer ner ordentligt till där fisken står, därav rekommendationen att köra med sjunklina eller sjunkande klump. Sen är det generellt ofta så att ju närmare vintern du kommer, desto djupare går abborren. Men förväxla inte detta med att fisken inte äter, utan snarare tvärtom då den ofta är mycket huggvillig då den behöver äta upp sig inför vintern.

Så nu när vi har koll på djupet, att man behöver komma ner en bit, så ska vi för en stund lägga lite fokus på flugvalet och detta är inte särskilt svårt. Abborren äter verkligen det mesta och är inte kinkig så det mesta brukar funka för att få den att hugga så länge flugan presenteras rätt. Kort kan man säga att streamers, alltså imitationen av småfisk, brukar vara mycket effektiva och här behöver man inte vara rädd att knyta på en stor fluga. Ofta är det faktiskt så att de bästa fiskeflugorna för abborre är de lite mindre gäddflugorna. Men sikta på flugor i spannet 5-10 cm och för en 1kg abborre är detta absolut inga konstigheter, tvärtom så har vi sett många 150 grams abborrar som huggt på 10 cm flugor vilket är rätt sjukt optimistiskt sett ur fiskögon. Utöver mindre gäddflugor så brukar havsöringsstreamers vara riktigt heta! Färgmässigt så handlar det mer om färgen på vattnet och utgår man från att det är mindre skogssjöar där fiske ska se så passar rött eller brunt riktigt bra, men det handlar mer om vikten att skapa en kontrast och synbarhet i vattnet än att färgen ska attrahera fisken för den brukar bugga på det mesta ändå. En bra teknik är att fiska med ändfluga samt en mindre upphängarfluga och träffar du rätt i stimmen så är det inte ovanligt att man får drilla en dubbel! Upplever du att fisket är trögt så testa gärna att ta in flugan riktigt snabbt, detta brukar ofta vara mycket effektivt för att hetsa abborren till hugg.

Sverige är fullt av riktigt fina vatten för flugfiske efter abborre, här på västkusten så brukar St. Delsjön bjuda på bra fiske ocbh framförallt en bra storlek på fisken. Ett par andra mindre fina skogssjöar med rikligt med abborre är Härlanda Tjärn, Oxsjön och Sisjön men svårigheten med dessa vatten är att få fisk i tillräcklig storlek då medianvikten är mycket låg.

Ok så dags att summera våra tips för höstens flugfiske efter abborre:

- Ett klass 6 spö

- Använd sjunklina 

- Knyt på streamers och gärna med inslag av rött, var inte rädd för att använda stora flugor

- Testa att ta hem flugan snabbt för att få fart på fisken