Flugfisketidning

Havsöringsfiske i Skåne

Havsöringsfisket i Skåne är unikt längs hela Sveriges västra kust och då inte bara för alla de härliga fiskeplatser som finns men framförallt för att säsongen drar igång redan 1 januari. Norr om Mölle får man hålla sig till annat och snällt vänta på havsöringspremiären den 1 april, men nere i Skåne så har man alltså chansen redan från årsskiftet. Underbart för att stilla det fiskesug som byggts upp under de sena och mörka höstmånaderna! Vi älskar det och därför vill vi berätta lite mer för dig som vill få bättre koll kring saker att tänka på för att lyckas med det tidiga fisket.

Vi har framförallt två favoritspots när det kommer till själva fisket och först ut är underbara Råån (det är något extra att fiska havsöring i strömmande vatten!). Fiskekort till Råån köper du tillsammans med kaffet på Shell i Ättekulla. Ett kort går på ca 160 kr för en dag och för dig som är mer frekvent fiskare finns möjligheter till årskort. Lös fiskekort! Det är framförallt intäkter från fiskekort från årets början som finansierar allt det arbete som sedan utförs under året med att hålla ån i form.

Ån slingrar sig genom ett blandat landskap och mynnar ut i Råå hamn, den sista biten ut mot hamnen är det fiskeförbud så håll ögonen öppna för skyltar kring detta. Bäst är egentligen att parkera vid återvinningsstationen intill bron där Landskronavägen korsar Råån och därifrån vandra ner i riktning mot hamnen och börja fiska vid bryggorna INNAN vassen, vilket är en fiskegräns. Det är nämligen på dessa nedre partier där du har störst chans att landa en nystigen  och välväxt havsöring och inte de slipsar som varit med om den tuffa leken. Börja därifrån och sen promenera och fiska ända uppemot fallet och vandringstrappan. Hela vägen dit upp har en massa riktigt fina fiskeplatser. Råån är egentligen enbart lättfiskad på de nedre partierna och mer uppströms blir det ofta rätt knivigt och vegetationen ställer en hel del krav på kastteknik då bakkast ofta ej är möjliga. Viktigt att tänka på är dock att det ej behövs särskilt långa kast i denna lilla å.  

Nedan har du en fotografisk vandring genom ån:

1. Nedre bron över Råån (nära hamnen) - här står det ofta nystigen fisk på väg upp i ån

2. En bit uppströms hittar du den fina sträckan utanför Raus Kyrka 

 

3. Ännu längre upp i vattensystemet hittar du fallet och laxtrappan - här råder fiskeförbud men 30-40 meter innan finns det en helt underbar fiskesträcka!

 

Skulle det vara trögt och du känner att du gjort vad du kan utan att landa nystigen fisk så misströsta inte, vi har en fantastisk backup-plan som många gånger funkat för oss - åk till havet. En ynka 10 minuters bilfärd från Råån hittar du Ålabodarna. Parkera på parkeringsplatsen på högersidan när du kör ner mot vattnet, tydligt och går knappt att missa, och gå sen ner mot badstranden. Här har du ett riktigt fint parti med en väldigt blandad botten bestående av sten, sand och tång - perfekt för havsöringen! Börja fiska vid badstranden och gå uppåt ända tills du ser det stora stenfundanmentet med graffittitexten Nakenbad , härefter är fisket inte riktigt lika hett enligt oss då det nästan enbart är sandstrand. 

Nedan ser du slutet på den riktigt fina sträckan (kan säkert vara värt att fortsätta en bit uppåt mot Fortuna men vi har själva inte fångat lika mycket på sträckan norröver)

Underbar kustlinje med mycket sten ger perfekta möjligheter till ett riktigt bra havsöringsfiske!

 

Vill du köpa utrustning för havsöringsfisket vill vi tips om vår specialsida för detta ändamål - klicka här för flugfiskeutrustning för havsöring