Flugfisketidning

Lär dig kasta med flugspö

Att börja spinnfiska är relativt enkelt men att börja flugfiska är lite svårare då det kräver en hel del teknik, men med det inte sagt att det inte går att fånga fisk under dina första kast. Vi kommer här beskriva grunderna i kastteknik och bistå med enkla tips som gör att du snabbt kan komma igång och lära dig att flugfiska. Men vi vill även tipsa om att ta en flugfiskekurs hos oss, klicka här för att läsa mer om dessa.

Innan man sätter igång att öva är det viktigt att man har rätt flugfiskeutrustning. Med rätt flugfiskeutrustning menas att man dels har anpassat valet av utrustning efter det fiske man har tänkt sig, för mer info om detta se Köpa Flugspö, samt att man har anpassat de olika delarna i utrustningen (flugspö, fluglina, flugrulle, flugor) efter varandra då det är en förutsättning för att det skall kunna gå att göra ordentliga och precisa kast. Köper du ett komplett flugfiskeset så får du utrustning som är gjord att passa varandra och i samma klass, vilket gör det till den bästa lösningen för många nybörjare på flugfiske.

Till en början kan man jämför det med att spela golf på så sätt att man med lugna kontrollerade rörelser kan åstadkomma de mest perfekta kast och att det inte hjälper att hetsa upp sig eller ta i det där lilla extra. Ofta leder det till misslyckade kast där linan landar på ytan i en stor hög och med bortskrämd fisk som följd. Som nybörjare inom flugkastning så handlar allt om att lägga tid på att träna, och lära dig allt som står på Flugspön.se så klart, och bra är att börja med att kasta på en större gräsmatta och då utan fluga (onödigt då det är stor risk att du tappar den) för att på så sätt få utrymme för att kasta och därefter gå över till riktigt fiske men att då tänka på att också här ställa sig på sådana lägen som ger fritt kastutrymme då det är mycket onödigt och tidskrävande att i detta lägga klättra i träd för att få tillbaka din fluga.

Ett bra tips för att komma igång och lära sig att flugfiska och få ordning på tekniken från början är att gå en kort flugfiskekurs, för mer information om kurser se sektionen om Flugfiskekurser här på sidan.

 

Vanliga misstag i kasttekniken

1. Att man inte låter linan räta ut sig i bakkastet utan att man istället är för ivrig och skall kasta fram linan för tidigt, vilket i sin tur leder till en pisksnärtsrörelse som ofta gör att man snärtar av linan och tappar flugan.

Lärdom: Ta det lugnt och låt linan räta ut sig innan du gör ditt framkast och om det är så att du tycker att denna väntan gör att linan tar i marken så har du för mycket lina ut för vad din teknik klarar av och du bör istället fiska med kortare lina ute.

2. Sett ovanifrån så ska inte spöt gå i samma bana under tillbaka- och framkast då det ofta kan leda till att flugan fastnar i fluglinan, ett klassiskt nybörjarmisstag som händer alla.

Lärdom: Försök att få en oval bana där du har spöt närmare dig på framkasten än vid bakåtkasten.

3. Inte doppa spöt för lågt i tillbakakasten vilket gör det svårare för linan att räta ut sig samt gör att man ofta hamnar i ett läge som pkt. 1 ovan, alltså att man är rädd för att linan går så lågt att den skall ta i marken.

Lärdom: Tänk dig rörelsen som en vanlig klocka med klockslaget 12 rakt över dig och försök stanna när spöt/klockvisaren är vid kl. 13, på så sätt undviker man att sänka spöt för lågt.