Flugfisketidning

FLUGSPÖN

Det finns idag ett stort utbud av flugspön anpassade till om du ska fiske i sjö, hav, kust eller strömmande vatten samt beroende på storleken på din tänkta fångst. Flugspön skiljer sig åt främst i form av längd, material, aktion, handtag och klass och vi kommer kort gå igenom de olika här nedan. Klicka även in på vår sektion med utvalda spön där du kan se mer information om hur dessa spön skiljer sig sinsemellan samt vilket flugspö som passar bäst till olika typer av fisken, då ett spö kan vara utmärkt för havsöring men alldeles för stelt och grovt för öring & harr eller perfekt för bäcköring men helt oanvändbart för gäddfiske.

Längd

Ett flugspös längd redovisas i fot, där 1 fot är 30,48 cm, och står tillsammans med dessa klass, se nedan, skrivit på spöt vanligtvis ovanför korkhandtaget. Längderna varierar och ligger oftast kring 8-10 fot men spannet sträcker sig från 5 till 20 fot, vilket gör att de till väldigt olika typer av spön anpassade för helt olika typer av fiske.

Material

Merparten av dagens spöutbud är tillverkade i kolfiber vilket är ett passande material då det inte väger särskilt mycket samtidigt som det ger spöna goda kastegenskaper. I och med nanoteknikens ankomst så kan man utifrån molekylnivå bygga upp nya material med än bättre egenskaper och vi har redan nu sett ett par spön byggda med dessa nya material, men mer är att vänta och vi följer med spänning utvecklingen på spösidan. Föregångaren till kolfibern var glasfiber vilket också var ett mycket passande material, men som idag inte är lika vanligt. Tidigare än så, men även idag, så tillverkas s.k. splitcanespön vilka är gjorda på bambu som kluvits och sedan limmats ihop för att få bra egenskaper. Splitcanespön är inget för nybörjaren då de är relativt dyra, tunga och kräver mer underhåll än vanliga kolfiberspön. De är idag inte särskilt vanliga men har lagt grunden till en nischad "community" inom flugfisket. 

Enhands/Tvåhandsspö

Det finns både enhands- och tvåhandsspön, där förstnämnd är vanligast och mest allround medan sistnämnt framförallt är för det tyngre fisket efter lax eller t.ex. tropiska arter. Så förenklat kan man säga att om du ska fiska i Sverige, och inte efter lax, så ska du köpa ett enhandsspö.

Aktion

Spöna skiljer sig bland annat på vilken typ av klass och aktion de har, hur styva och mjuka spöna är samt hur detta fördelas över de olika spödelarna, och valet beror på dels fiskestil samt vilken typ av fiske man vill använda det för. Generellt kan man säga att ett styvare spö kräver snabbare rörelser av fiskaren samt en högre teknisk skicklighet medan ett mjukare spö tas med långsammare rörelser och är mer förlåtande mot eventuella misstag hos kastaren. Detta gör att man som nybörjare därför bör börja med mjukare spön för att lära sig att kasta ordentligt.

De olika aktionerna delas in i bottenaktion (Mycket långsam linbåge), helaktion (Långsam linbåge), medelaktion (Medelsnabb linbåge) och toppaktion (snabb linbåge).

Klass

Klass 0-3: För smygfiske i små vatten som bäckar etc. efter mindre fisk (t.ex. bäcköring).

Klass 4: För fiske efter lite större fisk i mindre åar och sjöar (öring, harr etc.).

Klass 5: Allround. Passar merparten av fiskesituationer så en mycket bra nybörjarklass.

Klass 6: För ett grövre fiske och mycket bra i lägen där det blåser mycket som på västkusten eller fjället (perfekt klass för fiske efter havsöring).

Klass 7: Samma som Klass 6 ovan men ännu grövre vilket gör att du enklare kan få ut större flugor trots påtaglig vind.

Klass 8: Bra för lättare laxfiske, kustfiske efter öring samt gäddfiske. 

Klass 9: Som för Klass 8 ovan men ännu grövre.

Klass 10: Passande för gäddfiske där väldigt stora flugor används.

För grovt fiske, spön i de högre klasserna, efter t.ex. lax så finns även tvåhandsspön då det kan behövas kraft från bägge armar för att på ett bra sätt få till bra kast. Se intill namnet på varje spö om det är enhands- eller tvåhandsspö. 

Om du är nybörjare inom flugfiske så rekommenderar vi att du alltid satsar på klasserna 4-6 och i standardfallet en klass 5. För med denna klass kan du fiska bra överallt och du klarar dig bra även om det skulle blåsa lite. Detta samtidigt som klassen ger en härlig känsla i fiskdrillningen!