Flugfisketidning

Flugfiskeskolan - här lär du dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt flugfiske

När du fått din första fisk på flugspö så finns det ingen återvändo, då är du "hooked for life". Känslan att kunna lägga ut ett perfekt kast med en speciellt utvald fluga och sen se en öring stiga på den är helt fantastisk, men för att komma igång så krävs det både mer förkunskaper vad gäller utrustning samt kastträning än vid t.ex. spinnfiske. Vi på Flugspön.se älskar flugfiske och att lära ut allt som går att veta om flugfiske, det var så vi började vår en gång i tiden och det är vad vi kommer fortsätta med. Här på Flugfiskeskolan försöker vi informera om det som vi anser är viktigt för att du ska komma igång samt utveckla ditt flugfiske. Saknar du någon information så hoppas vi att du tar kontakt med oss oavsett om det gäller frågor om bra fiskeplatser, hur du ska fiska för att ha bäst chans att få fisk eller om du behöver hjälp att hitta rätt flugspö eller flugfiskeset. Vi finns här för dig som flugfiskare och anordnar även flugfiskekurser för dig som nybörjare.! Vi har valt att dela in det i följande huvudområden och för att komma till respektive sektion så klickar du på bilderna direkt på någon av följande:

Är du pensionär? I så fall har du 10% rabatt på Flugspön.se med Pensionärsrabatt.nu

              

 

Kort om våra olika sektioner

Val av flugfiskeutrustning

Här går vi igenom all den utrustning som du behöver för att komma igång med ditt flugfiske samt ger tips på vad du bör tänka på när du ska köpa ny utrustning. För att du skall bli nöjd så är det viktigt att du tänker igenom vad för typ av fiske du framförallt (viktigt!) kommer att bedriva och hur ofta du kommer att fiska under ett år. Detta då det finns en mängd olika flugspön, flugrullar, färdiga flugfiskeset, fluglinor, tafsar etc. i alla prisintervall och det för att du ska kunna hitta den utrustning som passar både ditt fiske och plånbok bäst. Klicka här för att komma till Val av flugfiskeutrustning.

Bästa flugfiskeknutarna

Inom flugfisket så är fluglinan det centrala i utrustningen och för att du skall kunna presentera flugan så som både du och fisken vill så är det så att man använder inte mindre än 4 olika linor på samma gång (minst!). Alla dessa olika linor (backing, fluglina, taperad tafs och tippet) ska knutas samman samt så skall du få på flugan på den yttersta tafsen, vilket gör att det krävs en del olika knutar som du behöver kunna. Inom denna sektion går vi igenom allt från hur du knyter på backingen till sista delen av mästerverket nämligen när du fäster flugan. Klicka här för att komma till Bästa flugfiskeknutarna.

Lär dig kasta med flugspö

Här lär vi ut vad vi tycker är det viktigaste att kunna för att du ska komma igång ordentligt med ditt flugfiske och få fina kast. Till skillnad från spinnfisket så kräver flugfiske mer av dig som fiskare, men det är också det som är tjusningen. Att kunna kasta och behärska de olika teknikerna kan göra den stora skillnaden mellan att få fisk eller ej men även avgöra om du ens kommer att kunna fiska på ett visst ställe då du kanske t.ex. har tätvegetation precis bakom dig. Det finns ett par riktigt bra grundknep och med dem så kan du tillräckligt mycket för att komma igång på allvar med ditt flugfiske. Klicka här för att komma till Lär dig kasta med flugspö. Vi kommer inom kort ut med nya datum för dig som vill gå en flugfiskekurs (klicka här för paket)

Välj rätt fiskefluga

Det finns mängder av fiskeflugor och var fluga passar perfekt till just sin situation. Så grunden är att ha koll på vad för insekter som fisken äter av just nu och binda på den på kroken. Men det är inte alltid lätt,egentligen väldigt sällan, att ha koll på vad fisken äter och det behöver heller inte alltid vara så noga. Det finns ett par flugor för varje typ av fiske som fungerar nästan jämt, så med dessa flugor på änden av din tafs så kommer du få fisk fastän du inte vet om just den insekten är t.ex. kläckare eller spent spinner (ord som vi kommer beskriva närmare under denna sektion). Klicka här för att komma till Välj rätt fiskefluga.

Binda egna flugor

Flugbindning är en mycket populär hobby och älskad av många då det är något speciellt att fånga fisk på en fluga du bundit själv. Men det kräver framförallt två saker, tid och material. Har du tiden och intresse för flugbindning så är detta helt rätt sektion för dig då vi här tipsar om bra mönster och ger inspiration från några av våra kändaste flugbindare. Vi har även helt färdiga flugbindningskit för dig som vill komma igång och med ett flugbindningskit så får du allt du behöver för att börja binda dina egna flugor. Klicka här för att komma till Binda egna flugor.