Flugfisketidning

Flugfiske i Stockholm

Under denna sektion kommer vi löpande att uppdatera er med de bästa fiskeplatserna i Stockholm för flugfiske efter olika arter. Sen så vill jag tipsa om boken "Stockholms bästa fiskevatten" skriven av Nicolas Jändel som har bättre koll på östkusten än vad vi som Göteborgare har.

Havsöring och Lax

Stockholm bjuder i och med sin ström på bra fiske efter havsöring och även lax. Tidigare var laxfisket bra, men det har minskat avsevärt då utsättningarna blivit betydligt färre. Huruvida bra fisket är beror i mångt och mycket på vattenföringen och om portarna kring rikstadshuset är stängda så begränsas fisket till de nedre delarna av strömmen. Men när portarna är öppna och vattnet forsar fram så finns det möjlighet till ett riktigt bra fiske. Riddarfjärdens kanter och mot Riksdagshuset brukar vara riktigt vasst!

Att stå och fiska utanför Grand Hotell brukar också vara mycket lyckosamt, då forsarna möter Östersjöns saltare vatten. Djurgården bjuder även på bra fiske, i t.ex. Djurgårdsbrunnskanalen där det är fin miljö och lite lugnare vatten (bra flytringsflugfiske!) och sommartid finns det stor chans till att fånga gös.

Gädda

Stockholms skärgård erbjuder ett mycket bra och varierat fiske, men kanske speciellt efter gädda då denna skärgård sägs vara ett av världens bästa gäddvatten, sant eller inte men det är i alla fall mycket bra och kan erbjuda ett spännande flugfiske efter gädda. Gällande lag säger att max 3 gäddor får tas upp per person och dag och att dessa måste vara mellan 40 och 75 cm, all annan gädda ska ovillkorligen returneras. Minimimåttet brukar inte vara något problem, då Stockholms skärgård är kända för att varje år leverera riktiga jättegäddor. Som ett exempel på detta så fångades den tyngsta spöfångade gäddan genom tiderna i Järnafjärden utanför Södertälje. Året var 1986 och den respektabla vikten på 26,57 kg står sig fortfarande bra! För att fortsatt kunna leverera dessa stora gäddor så är det därför viktigt att man som fiskare även respekterar maximimåttet.

Bland gäddhotspotsen hör Lambarfjärden vid Drottningholm. Åk och testa!

Regnbåge ochg öring

I Motala, om än en bit bort från Stockholm, så hittar ni Norrbyströmmen som i vårt tycke är ett av Sveriges bästa och vackraste P&T vatten. I strömmande och helt kristallklart vatten kan du "sightfiska" då du ser alla fiskar och deras rörelser, tänk bara på att denna typen av klart vatten även gör fisken betydligt mer uppmärksam vilket ställer krav på smygfiske. I Norrbyströmmen finns öring, regnbåge abborre (även försök på harr) i blandade storlekar men med rel. höga snittvikter. Bor gör man i Lodgen precis vid strömmen, ett förstklassigt boende som kan husera upp till 10 pers. Verkligen värt ett besök och ett fiskeställe som får en guldstjärna i vår bok!