Flugfisketidning

Flugfiske i Göteborg

Under denna sektion kommer vi löpande att uppdatera er med de bästa fiskeplatserna i Göteborg, eller göteborgsområdet, för flugfiske efter olika arter.

Havsöring

Killingsholmen 
I Billdal hittar du Killingsholmen som är en halvö som går ut i en större vik. Här kan du enkelt komma åt riktigt bra flugfiskeplatser efter havsöring från land men bäst är att vada ut. Det är relativt långgrunt vilket gör vadningen både enkel och säker. Då det rör sig om relativt grunt vatten som snabbt värms på så hittar man bästa fisket i April och sen efter sommaren när vattnet kylts av igen. Hursomhelst så finns här väldigt mycket havsöring, men med en relativt liten snittstorlek som vanligen ligger kring 30-35 cm vilket är fisk som ska återutsättas. För er som funderar på annat så bör ni veta att detta anses som ett av de bästa havsöringsplatserna längs västkusten vilket gör att det även kontinuerligt patrulleras av tillsyningsmän från länsstyrelsen som håller koll.

Hovåshamnen
 ligger intill det mer kända Hovåsbadet. Längst ut i hamnen ligger en lång stenpir, se bilder nedan, som är riktigt het att fiska ifrån. Genom piren kommer man ut på djupare vatten och har här chanser till större havsöring. Just det faktum att botten går från grunt, den del som går ut från Askimsbadet, till en djupare grynna längst ut på piren gör att man en fin brant att fiska av. Ett vasst ställe som genom sin lättåtkomlighet blivit mycket populärt så det är inte ovanligt att man får samsas om platserna med både båtgäster och fiskare.

Torslanda lagun
 - Parkera vid golfrestaurangen och gå ner mot hamnen så är du där. Detta är ett mycket populärt flugfiskeställe efter havsöring och folk står ofta på bryggorna ända inne i lagunen och ut till havet. Bäst tycker jag ha varit att stå längst ut men ändå kasta rakt utåt inloppet då det här är ett ständigt flöde av nytt vatten från havet samt på liten yta är stora skillnader mellan grunt och djupt vatten. Här är man även så pass nära det riktiga havet, inte lika mycket inne i vikar som vid Hovåshamnen och Killingsholmen, vilket gör att det finns goda chanser till stor havsöring, nog bästa stället av samtliga av ovan nämnda.

Röda sten
 måste vara ett av Göteborgs mest kända havsöringplatser. Så fort klockan slår 1:a april så är det fullt med folk här och mycket är säkert för att det är väldigt lättåtkomligt för många MEN det är också ett bra vatten med rätt mycket havsöring och också rätt bra storlek på dem, baserat på mina egna fångster.

Amundön
 - Ett mycket bra havsöringsställe då de grunda vikarna ligger nära till djupare vatten och med en leopardprickig botten. Parkera bilen vid parkeringen mellan båthamnen och bron som går över till Amundön och följ sedan promenadvägen ca 10 min innan du får en stor "badvik" på din högersida, då är du framme. Börja fiska av viken som är mycket bra. Längre ut på udden blir vattnet mycket djupt men om du fortsätter följa kusten bortåt så finns flera fina sträckor. Sommartid är badviken full av människor, men då det ändå bara är fisket nattetid som brukar ge något så är det som regel inget problem.

 

Stationär öring

Säveån - 
Vilket ställe till fin öring, se även lax nedan, och så nära centrala Göteborg. Kring mer specifika tips så säger jag bara Karlssons hölja! Kör av vid Floda och åk in på Statoil och köp fiskekort (ca 150 kr). Därifrån är det bara 5 min med bil till reningsverket där du kan parkera och då är du framme! Lättvadat så att man kommer ut ordentligt men tänk på att inte vada i onödan då ån är full med fisk som du därmed skrämmer bort samt att man i mångt och mycket förstår växtligheten.

Mölndalsån (Kring Härryda)
Mindre och mycket charmig å med ett relativt bra bestånd av stationär öring. Området kring Härryda är erkänt bra men kom ihåg att lösa fiskekort för sträckan. I övrigt så håller ån, denna övre sträcka, många fina flugfiskeplatser så det bästa är att utgå från Härryda och prova dig fram.

 

Lax

Säveån
 - Att hitta en å med ett så här bra laxbestånd så nära centrala Göteborg är rätt oväntat och till detta kommer även att det rör sig om en mycket naturskön och avkopplande miljö. Ett måste helt enkelt för den som är ute efter öring eller lax i Göteborgstrakten. Har tidigare nämnt Karlssons höja i höjd med Floda och den är en favorit även för laxfisket. Varje år så presenteras flera stora flugfångade laxar från Säveån och det känns som att det är rätt mycket lax som vandrar upp nu med.

Örekilsälven - 
Endast 45min från Göteborg hittar du Örekilsälven som med sitt naturliga laxbestånd verkligen sticker ut som ett måste för alla laxfanatiker. Det har under de senaste åren varit goda fångster i älven och under 2012 har det fångats knappa 180 laxar till en totalvikt över 1 ton! Snittvikten ligger på 5,49 kg men medianvärdet är högre och det fångas rätt mycket lax kring 6-9 kg. Fiskekort löser du på Sportfiskekontoret och fisket är fördelat på en A, B och C sträcka där den personliga favoriten är B-sträcken vid Kvistrum. Ett vinnarställe!

 

Gädda

Härlanda tjärn
 - Fin mindre skogssjö i trakterna kring Skatås, som en del av 8:an om man är ute och springer, som är känd för sitt gäddfiske. Här finns mycket fisk och jag har hört om en hel del storfångster men själv har jag bara lyckats fånga gäddor på 1,5 kg och nedåt. Finns flera bra platser att stå på men under badsäsong så är nästan alla dessa väldigt upptagna med folk vilket verkligen försvårar fisket. Om man ska flugfiska där under sommartid så rekommenderar jag att man åker dit när det är riktigt dåligt väder, för att på så sätt få vara i fred. För att få flugfiska i Härlanda tjärn så behövs fiskekort och här är det Gula kortet som gäller, vilket du löser hos Sportfiskarna ute på Sjölyckan eller online. Det kostar enbart ca 350 kr och gäller i över 50 sjöar här i trakterna samt för hela familjen, så det är inte så mycket att fundera på om du vill fiska i Göteborgstrakten.

Oxsjön - 
Ytterligare en fin skogssjö som verkligen är som gjord för att ha mycket gäddor. För flugfiskare så finns det inte så många bra platser att stå på från land så vadarbyxor rekommenderas. Med vadarbyxor så kan du vada över ett riktigt stort område i viken vid grillstugan och där finns det ålagräs och näckrosor och riktigt mycket gäddor. Precis som med Härlanda tjärn så är det relativt små men i gengäld så finns de i massor. Oxsjön är, till skillnad från Härlanda Tjärn, relativt svåråtkomlig och ingen populär badsjö (den är även mycket dyig) så här kan man flugfiska relativt ostört året runt.

 

Regnbåge

Kullsjön
 - En mycket fin liten sjö i Lerum med mycket och rätt grov regnbåge. Sjön förvaltas och tas om hand av Lerums Sportfiske och Fiskevårdsförening och jag måste säga att de gör ett mycket bra jobb! Det är framförallt regnbåge i sjön samt en och annan omtalad öring, sen att de inte blivit kvitt gäddorna är en annan historia. Har ett par fina hotspots på sjöns västra sida men det finns många fina fiskeplatser. Glöm ej att köpa fiskekort, kostar 120 kr och gäller för tre laxfiskar.

Lindesjön
 - En av våra  personliga favoriter och då framförallt beroende på kringmiljöerna som är helt underbara (ingen mobiltäckning vid sjön med tele2). Sen så är ju just Lindesjön tillåten enbart för flugfiskare och allt annat fiske är strängt förbjudet, men tyvärr så slinker ju lite skräp igenom och det finns en del personer som inte respekterar regler. Utöver detta så bör ju tilläggas att det finns väldigt mycket fisk i sjön (se en fin båge från Lindesjön nedan)! Själva sjön är rätt liten och har enbart en 5-6 fiskeplatser (se bild på en av deras mycket lättfiskade bryggor) och där det i övrigt är rätt svårt att komma till, men detta är inget problem då det väldigt sällan är mycket flugfiskande folk vid sjön. När man kör upp till sjön och precis innan man lämnar någon typ av civilisation så finns det ett informationsplank kring fisket i Svartedalen (där Lindesjön ingår) och det är även här man köper fiskekort. Det är 3 laxfiskar per kort som gäller och fiskekort kostar 160 kr.