Flugfisketidning

Flugfiska

Som med alla former av sportfiske så går flugfiske ut på att fånga fisk, men i detta fall så krävs det mer av fiskaren både teknik- och utrustningsmässigt jämfört med merparten av övriga fiskesätt. I gengäld så är flugfisket mycket mer av en precisionssport där man även utan att ha fisk kan ha roligt, då det är en utmaning att lyckas med just det där perfekta kastet. Sen så är ju all form av fiske givetvis både roligt och avkopplande utan att få fisk.

Genom att flugfiska så kan man på ett effektivt sätt imitera både utseende och rörelser hos insekter och andra mindre djur som lever eller hamnar i vattenmiljön läs mer under fiskeflugor. Detta leder till att man i många vatten har betydligt större fångstframgång än vid andra tekniker, trots det att flugfisket i mångas ögon ser väldigt svårt ut.

När man flugfiskar så vill man antingen locka fisken till hugg genom att så bra som möjligt imitera ett bytesdjur som fisken har som föda eller att reta den till hugg. Vilken av dessa metoder du väljer och vad som är effektivast för just det fisket avgör vilken fluga du ska använda dig av. Se sektionen om flugor här på sidan.

Då flugan i sig väger ytterst lite så är det istället linan som utgör kastvikten. Fluglinan är central i fisket och det finns en mängd variationer på denna anpassad för olika typer av fiske. Klicka på fluglinor för att läsa mer. I övrigt när man ska flugfiska så gäller det att ha ett flugspö och flugor som är anpassade för det fiske man tänkt sig. Läs mer om detta här på sidan. Är man nybörjare så kan det vara idé att köpa ett komplett flugfiskeset då man här får utrustning som är anpassade till varandra.

Flugfiske sker oftast i rinnande vatten men även i sjöar och hav, i sistnämnt kan man under våren ha ett fantastiskt fiske efter havsöring längs kusterna. När man som nybörjare ska lära sig att flugfiska så rekommenderas, förutom att lusläsa denna sida, att ta en lektion i kastteknik, klicka här för flugfiskekurs, samt att ge dig ut till ett s.k. Put and Take vatten där man kan fiska efter inplanterad fisk. Detta då det både är roligt och välbehövligt att tidigt få känna hur det är ha få fisk på ett flugspö och då dessa vatten har mycket och huggvillig fisk så är de ett perfekt ställe att börja på.