Flugfisketidning

Fiskeflugor

Det finns en  mängd olika typer av flugor (torrflugor, våtflugor, streamers etc.) och inom varje genre finns det än mer olika varianter. Allt för att du skall kunna hitta just den fluga som just den fisken är intresserad av för tillfället. 

Topplistor på flugor för olika typer av fiskar (om vi bara får välja 5st)

Regnbåge

1. Marabou Muddler

2. Dog Nobbler

3. Zonker (Vit)

4. Wolly Bugger

5. Montana

 

Harr & Öring

1. Klinkhammer

2. Myra (svart)

3. Superpuppa

4. Haröra

5. E12

 

Havsöring

1. Orange dräparmask

2. Auraräkan

3. Tobis/Spigg imitation

4. Pattegrisen

5. Märla

 

Om flugorna

Det finns ett stort antal olika fiskeflugor som grovt delas in i i torrflugor, våtflugor, nymfer, tubflugor och streamers. Den stora skillnaden dessa sinsemellan är att våtglugor, nymfer och streamers fiskas under ytan medan torrflugor fiskas liggande på vattenytan. Nedan följer en kort beskrivning av de olika typerna av flugor.

Torrflugor

Torrflugor är gjorda för att flyta på vattenytan för att här imitera sländor, flugor eller andra landinsekter som samlas i ytvattnet. Dessa flugor är gjorda av flytande material eller impregnerade för att på så sätt hålla flytförmågan och undvika att sjunka. Just att torrflugor sjunker är ett problem som man har med många flugor och enklast är att göra ett par extra luftkast så att man på så sätt med hjälp av centrifugalkraften pressar bort vattnet ur flugan. Nöjer man sig inte med detta så finns det finns olika typer av mycket effektiva hydrofoba pulver eller impregeringsmedel att köpa som man kan doppa flugan i för att på så sätt öka flytförmågan. Torrflugorna erbjuder ett mycket spännande fiske där man tydligt kan följa flugan på ytan och se hur fisken plötsligt gör ett utfall för att ta flugan.

Våtflugor

Våtflugor är ej flytande utan de fiskas under vattenytan i syfte att efterhärma dränkta eller vattenlevande insekter, räkdjur eller fiskyngel. Fisken intar merparten av sin föda från under vattenytan vilket för våtflugan till ett giftigt vapen, speciellt då man ej kan se att fiskarna är uppe och vakar och äter insekter på ytan. Våtflugorna ställer ej lika stora krav, som t.ex. torrflugorna, på perfekta kast vilket gör dem till mycket bra flugor för nybörjare.

Streamers

Streamers delas in i de två kategorierna attractorflugor och imitationer. Attractorflugorna är färglada och yviga och retar fisken till hugg, som ofta sker av ren nyfikenhet eller irritation. Imitationer å andra sidan försöker efterlikna småfisk, salamandrar, iglar och liknande som lever i vattenmiljön. Streamers är en mycket populär fluga framförallt efter större fisk.

Nymf

Nymfer skall imitera de olika sländornas nymfer, alltså i deras för/barnstadie, men även andra vattenlevande insekter utvecklas genom nymfstadiet innan de kläcks och blir bevingade och "färdiga" insekter. Dessa kan även vara förtyngda av t.ex. ett metallhuvud för att göra att de ska sjunka snabbare.

Tubflugor

Tubflugor är byggda kring en tub vanligtvis i plast eller aluminium och där tafsen träs genom tuben och ansluts till en tre-krok. Tubflugor används främst vid laxfiske.