Flugfisketidning

Binda egna flugor

Under denna sektionen så kommer vi att lyfta fram några av våra svenska flugbindare som vi tycker sticker ut och som är oerhört duktiga på vad de gör. Först ut som ni kan läsa om är Daniel Smith, Niklas Dahlin och Leif Ehnströms egna berättelser om sitt flugfiske, flugbindning och vilka flugor de skulle välja om de tvingades att nämna favoritflugorna. Mycket spännande läsning!
 Klicka här för mer information om fiskeflugor.

Daniel Smith

Jag är beroende utav öring, och så har det varit nu i ett antal år. Det här beroendet kan yttra sig på flera olika sätt, men att säga att öringen och allt som jakten på den innebär ständigt är i mina tankar är absolut ingen överdrift. Och om jag inte har möjlighet att spana, smyga och förhoppningsvis kasta en fluga efter en öring på några dagar så blir jag sur och/eller klättrar på väggarna. Och flugbindningen är givetvis en del i jakten och självklart även en syssla för att stilla abstinensen under vintern. På senaste år binder jag dock flugor året om, även om jag är mer aktiv den tråkiga delen av året när inte öringen vakar.
 
Det jag fiskar är öring, havsöring, harr och även regnbågsöring.

Jag bor väldigt nära havet i Åsa som ligger ett par mil norr om Varberg och är alltså bortskämd med att ha promenadavstånd till ett av, enligt mig, västkustens bästa havsöringsfiske. Och havsöringen fiskar jag i april för att övergå till strömmande vatten och dess öringar i början av maj, när det kommer till fiske i strömmande vatten så fiskar jag numera nästan helt uteslutande på vakande fisk och då med torrfluga. Vi har många fina åar här på västkusten och det finns inget bättre än att smyga runt dessa natursköna åar, vänta in en kläckning eller att fisken visar sig genom ett vak, försöka lista ut vad det är som är på dess meny just nu och då försöka hitta rätt imitation i flugasken. Regnbågsöring fiskar jag ett par gånger per år och då i Hökensås dit jag sen flera år tillbaka traditionellt återkommer en gång på våren och en gång på senhösten. Och som många andra besatta sörlänningar åker jag norrut på sommaren för att njuta av vildmark och bra fiske efter öring och harr, mina favoriter så här långt är den kvoterade delen av Tännån och Stavreströmmarna i Bräcke.
 Det var min kompis Per som lurade in mig i flugbindningen. Det var på för första resa till norra Sverige för några år sedan, han hade ett fint fiske på en egenbunden CDC-fluga som han kallade för Lunsentussen.

Jag hade ett fint fiske jag med, men med köpeflugor. Nu är det inte så att jag anser att det är ett måste att binda sina egna flugor, men om du binder dina egna flugor och får fisk på dom så vet du att det är först då som det ”hela” blir komplett på något vis. Eller hur?

Så när hösten kom fick jag för mig att köpa ett startkit för flugbindning, en sån där ihopplockad sats med instruktion för några flugor. Lådan låg länge och väl och blängde på mig och när våren kom så sålde jag det i nyskick på Tradera.

Men den där Lunsentussen och Pers fina fiske på något han själv skapat med händerna satt fastetsat i minnet så jag köpte kommande höst ett ännu ett startkit, nu innehöll paketet en instruktions-DVD av och med Johan Klingberg. Ganska omgående tittade jag på filmen och Johans lugna, grundliga och pedagogiska sätt att förklara något som verkade svårt och omöjligt bet på mig så jag vågade mig på att försöka binda några påfågelnymfer. Och ganska snart så köpte jag, på Pers rekommendation, Lennart Bergqvist Flugbindning på mitt sätt … och på den vägen är det.

Jag gillar att utforska nya material i min flugbindning och att kombinera naturliga och syntetiska material och det jag helst binder och fiskar är torra imiationer av dag-, bäck- och nattsländor.

Att försöka hitta tre favoritflugor, som ju var uppgiften för den här artikeln, var en kul utmaning för det är ju inte alls så att jag har samma favoriter vid städet som jag har vid vattnet. När jag fiskar är jag ganska "tråkig" och använder främst enkla och effektiva mönster, så mina favoriter vid ån är F-Fly, Superpuppan, Klinkhamer, Parachute Adams och Gary LaFontaines Sparkle Emerger. Men givetvis har jag även "egna" (man är sällan först inom flugbindning) mönster som jag älskar att binda och utveckla likväl som att presentera för fisken och de flugorna ser du på bild här bredvid. Min favorit av dagsländorna är den gula forssländan så den får representera två av tre mönster, en dun och en kläckare. Samt en burrig äggläggande nattslända bunden med hjälp av snöskohare och hår från en harmask och en äggsäck av D-Rib.

Som nämnt bor jag i havsöringsparadiset Åsa i Halland och då tillsammans med fru och två barn och arbetar gör jag som personalchef inom en del av en amerikansk jättekoncern. Jag delar även med mig av mitt beroende av öring, flugfiske och flugbindning på min hemsida itsabouttrout.se där även mitt intresse för musik blir ganska tydligt.

Head & Tail,

/Daniel Smith.

Daniel Smiths topp3:

1. Egg Laying Caddis

2. Sulphurea Emerger

3. Sulphur

 

Niklas Dahlin

Jag har alltid fiskat men blev en fiskare först då jag fann flugfisket. Jag började binda flugor vintern 2005-2006, hade provat att fiska fluga tidigare på sommaren och tyckte det verkade kul. Var lite uttråkad och sprang på ett nybörjarkit på Vestlis i Borlänge, sen var det kört. Varje ledig sekund de första åren tillbringades vid mitt bindstäd. Jag upptäckte att det var en bra rekreation då jag under en tid hade det lite tungt med jobbet, jag upplevde ett lugn då jag band flugor, det liksom fick mig att släppa jobbet fullständigt. Det gick ganska fort för mig att bli hyfsad flugbindare mycket tacka vare att jag fick kontakt med ett flertal riktigt duktiga flugbindare genom ett forum, Bazzflyfishing.com, det finns tyvärr inte längre kvar men jag kommer aldrig att glömma den enormt utvecklande tiden.

Efter en tid började ge mig på mer avancerad flugbindning fann då utan att riktigt veta om det en förkärlek för Klassiska Amerikanska Torrflugor, den genren som speciellt intresserade mig var så kallade Catskill Style Dry Flies. En annan genre jag gärna studerar och praktiserar är North Country Flies, dessa flugors skira utseende och enkla konstruktion fascinerar mig fullständigt, mina absoluta favoritflugor när jag fiskar harr.

2008 fick jag möjligheten att binda flugor på British Flyfair i Stoke on Trent, England, en av världens största flugbindarmässor. Kommer aldrig att glömma de morgonen då jag skulle sätta mig framför publik och binda för första gången, jag var fullständigt vettskrämd, vad hade jag här att göra, jag som bundit flugor i 3 år. Det gick som tur var bra och jag var fast, jag fick en enorm kick av att sitta och demonstrera och förmedla min favorithobby, flugbindning. Var på British Flyfair även 2009 & 2010, har även bundit på Flugfiskemässan, Sportfiskemässan och på Flytying Symposium i New Jersey i USA, det var riktigt häftigt, där fick jag möta några av mina Amerikanska förebilder, Dave Brandt och Mike Valla, och vet ni vad... de hade hört talas om den galna Svensken som tjatade om deras "Catskill Style Dry Flies" i lilla Sverige, det var givetvis jättekul.

I övrigt så bor jag i Storvreta utanför Uppsala med sambo, två barn, radhus, hund och kör givetvis en kombi. Arbetar som försäljningschef för begagnade bilar på Möller bil i Uppsala. På Möller bil har jag faktiskt lyckas med att de senaste fyra åren ha en Sportfiskedag, det går under arbetsnamnet "Från Fluga till Antispinn". Försöker även när jag få lite tid över hjälpa mina kamrater på Flugfiske i Norden, en mycket rolig uppgift.


 

Niklas Dahlins topp3:

1. Streaking Quill

2. Quill Gordon

3. Steel Blue Quill

 

Leif Ehnström

Jag började binda öringflugor någon gång under 1977, mest för att jag tyckte om utseendet på dem. Efter ett år eller så kände jag mig tvungen att börja med flugfiske också. Om inte annat så för att testa mina flugor. På den vägen är det sedan dess.

Grunderna i flugbindningen lärde jag mig själv, men fick en bra genomgång i det s k flugfiskeuniversitetet där jag hade Lennart Bergqvist som en av lärarna. Många flugor senare och läsning av många flugbindningsböcker så binder jag numera också till försäljning.

Jag har inte specialiserat mig på någon särskild sorts fluga utan binder alla typer av flugor, utom möjligen fulldressade klassiska laxflugor. När det gäller öringflugor är min strävan att göra dem så lika de naturliga förebilderna som möjligt, men fortfarande ska de vara fiskeflugor. Då får man ibland göra avkall på vissa detaljer, men det är ju inte vi fiskare som ska tugga i oss flugorna...

Jag bor i Bergshamra 2 mil söder om Norrtälje norr om Stockholm och har därmed rätt lång väg till fjäll och skog för fiske efter öring, harr och röding, men regnbågen i put- and take-vatten får bli testföremål i stället. En eller ett par veckor varje sommar förläggs dock till avlägsna vatten med "ädelfisken".

När jag inte fiskar eller binder flugor försöker jag mig på målning i akvarell och olja, spelar lite gitarr, eller tillbringar tid med min kamera ute i skogarna där jag bor, eller ute i Stockholms skärgård.

Mina flugor och mer om fiske och flugbindning finner du på webben: http://fishingflies.ehnstrom.se.

Det är knepigt att välja ut vilka flugor som man har som favoriter, och därmed ofta sitter på tafsen när man fiskar. Vilka beror väl mest på var man fiskar förstås. Men till höger ser du några av mina förslag för olika typer av fisken.

Leif Ehnströms topp3:

1. Djuret

2. Trollsländenymfer

3. Deer Head Caddis