Flugfisketidning

Blogg

Öringlek i bäcken

Det var bra fart på öringarna i bäcken och den korta stund vi gick längs med bäcken så fick vi se ett riktigt skådespel. Underbart att se! Men det mesta vi såg var faktiskt mindre öring och alla som hoppade i trappan var 20-25 cm så ingen riktig size på dem. Men vilka fina fiskar, snart är det 1:a april och öringpremiär här på västkusten:-)

Kommentarer (0)

Norrbyströmmen

Underbara Norrbyströmmen!

Då var vi på Flugspön.se äntligen tillbaka i Borensberg och Norrbyströmmen. Vi hade ett dygn av fiske och bjöds på ett par rejäla duster men denna gången uteblev regnbågarna helt utan det var istället stridslystna öringar som tog. När det kommer till flugor finns två vinnande taktiker som vi haft bra resultat på i Norrbyströmmen: 1. lång och extremt tunn tafs följt av klinkhammer strl. 18 och 2. Stora Wolly Bugger som dras hem i väldigt hög fart. Öringen på bilden nedan tog på nr. 2. Vi älskar verkligen det gin-klara vattnet som Norrbyströmmen bjuder på och vi önskar att vi får tillfälle att komma tillbaka snart igen.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Sälen

Görälven bjuder på mycket fisk men än så länge mest smått. Synd att det är så lågt vatten i Närån vilken annars är vår stora favorit uppe i Sälenområdet.

Kommentarer (0)

Regbågsfiske i Norra Långevattnet

Trots det varma vattnet var det bra fart på regnbågarna i N. Långevattnet ikväll. Fin skogssjö som verkligen kan rekommenderas. Glöm ej lösa fiskekort online (150kr för fisket och 40kr för flytringen).

Kommentarer (0)

Smygfiske efter bäcköring

?Som brukligt så brukar vårt bäcköringsfiske börja i Maj och så även i år och närmare bestämt idag. Vi var ute och testade ett par vatten 20-30 min från Göteborg och hade ett mycket bra och spännande fiske. I snitt 5 öringar per person och alla tagna på torrt. Underbar känsla att smyga fram till vattnet, lägga ut flugan och sen se dem gå upp och ta flugan. Det var tacksamt fiske idag då det var hög aktivitet på fisken och det vakade i stort sett oavbrutet under vår fisketur. Just bäcköringsfisket är ett känsligt fiske, dels om man ser till vattendragen då de inte tål för högt tryck och där vi rekommenderar hullinglöst och att alltid släppa tillbaka fisken men även om man ser till utrustning. Här krävs mer finlir än om man skall stå och "dänga" med spöt i jakt på kustens silver. Kolla gärna in vårt specialanpassade flugfiskeset mot just bäcköringsfisket. Underbar lätt och fin utrustning som vi alla hade mycket gläde av idag. Klicka här för att komma till flugfiskesetet.

Kommentarer (0)

Sommaren närmar sig!

Hej på er,

Vi är nu mitt i våren vilket betyder att sommaren snart är här och det är hög tid att planera sommarens fiskevecka (/or?!). Missa inte att vi har en jättebra sektion för dig som vill få grepp över alla de fiskecamper som finns runt om i Sverige, klicka här på fiskecamper så kommer du direkt dit. Här hittar du fina fiskevatten, bra boende och ett umgänge som förgyller semestern. När du bokar plats på en fiskecamp så har du då också tillgång till ypperlig lokalkännedom som är nog så viktig när man bara har ett par dagar på ett nytt vatten. Söker du flugfiskeset till sommarens fiske så kolla in våra specialkomponerade harr- och öringset - klicka på  flugfiskeset för att komma direkt. Mycket fina set som finns i de två prisklasserna SPECIAL och PREMIUM.

Lite kort om havsöringsfisket som håller igång för fullt just nu. Vi har haft ett genomgående bra fiske ända sedan premiären på västkusten, 1 april, och det vinnande konceptet har varit räkimitationer och dräparmask. När fisket varit trögt så har vi ökat på invevningshastigheten vilket retat upp havsöringar som ofta direkt blivit mer huggvilliga. I år har vi faktiskt fått upp ovanligt mycket lekfisk men det har varit ett par riktigt fina blankfiskar. Det är fortfarande bra fiske i vikarna så ge er ut och passa på innan öringen går djupare!

Ha en fin onsdag och skitfiske på er!

Kommentarer (0)

Grattis Niklas Dahl!

Stort grattis till Niklas Dahl som tog hem vår tävling med att ladda upp vassaste havsöringsflugan! Som pris får Niklas vår favoritfluglina när det kommer till havsöringsfisket - Guidelines Coastal lina.

Niklas tog hem tävlingen med denna fina fluga:

Här hittar du fler av de fina bidragen vi fick in:

Kommentarer (0)

Vinn havsöringslina!

Tävla med oss på Flugspön.se och vinn den i vårt tycke bästa havsöringslinan - Guideline Coastal Slow Intermediate!

Du tävlar genom att gå in på https://www.facebook.com/flugspon/ och hitta tävlingstråden (senaste inlägget):
1. Bifoga en bild på din favoritfluga för havsöring i kommentarsfältet nedan
2. Gilla Flugspön.se
3. Tagga två fiskekompisar

Vår jury går sen igenom alla flugorna och väljer ut en vinnande flugbild (baserat på vilken fluga vi helst hade haft i vår flugask) och vinnaren publiceras här 31 mars kl 20.

Missa inte att vi har en helt egen sektion med allt för havsöringsfisket: http://flugspon.se/havsoringsfiske/

 

Kommentarer (0)

Flugfiske i Italien

Hej alla flugfiskeälskare,

Jonas i teamet var nere på Sicilien för semester med familjen och för att få ledigt så tvingade vi han så klart till att kartlägga flugfiskemöjligheterna där nere. 

Så här följer hans rapport:

"Började med att kolla upp möjligheterna för att med bil åka till spännande vatten och landade i att det finns en å som håller den egna brunöringstammen Irminio men i övrigt verkar det mest vara små dammar och mer eller mindre stillastående bäckar. Just för denna resan hanns det inte med att ta upp jakten efter min första Irminioöring men absolut till nästa gång. Istället åkte jag ner till lokala fiskebutiken i Cefalu och i takt med att jag ökade intensiviteten i flugfisketugget så avtog deras entusiasm mer och mer. Konstigt tyckte jag, men de verkar inte vara ett flugfiskande folk de där Sicilienarna. Det skönaste med de som hade sportfiskebutiken var att de hade en helt underbar bil som de som alla italienare parkerade precis hur de ville. Men jag ville inte riktigt ge upp här så tänkte använda mitt Scott Tidal, ett magiskt havsöringsspö, till att utforska fisket längs de branta klipporna. Tyvärr var det 15 m/s och höga vågor så gick inte riktigt att komma till något vettigt. Då kontaktade jag Taormina Excursions som anordnar fisketurer som man kan åka ut med. Min fråga till Kapten Antonio var om han kunde ta ut mig så att vi skulle kunna flugfiska från båten för att komma åt lite fina rev och kanter och mitt svar gjorde hemlängtan till havsöringsfisket extremt stor då han sa: "In our sea no flyfishing is do.". Bortsett från att resan var en katastrof flugfiskemässigt så var det iaf en skön semester. Men skönt att komma hem till havsöringspremiären!"

 

Kommentarer (0)

Vi söker instruktörer

Hej på er,

Vi kommer till hösten 2016 att utöka vår kursverksamhet och söker därför riktigt vassa flugfiskeinstruktörer, är du rätt person så sök genom "lediga jobb" här på sidan.

Kommentarer (0)

Havsöringsfiske Skåne

Vacker dag längs kusten men tunt med blankfisk. Vi fiskade med Scott Tidal-spö, Remix-rulle, Coastal-lina och räkimitation. Kolla in havsöringsutrustning här: http://flugspon.se/havsoringsfiske/

Kommentarer (0)

Nytt reportage: Fånga mer havsöring!

Hej på er,

Missa inte vårt senaste reportage där du kan läsa på och lära känna havsöringen. Här tipsar vi även om fiskeplatser, utrustning och tekniker. Häll upp en kopp kaffe och håll tillgodo!

Du hittar det här: http://flugspon.se/info/reportage-lar-kanna-havsoringen-och-fanga-mer-fisk/

Redaktionen på Flugspön.se

 

Kommentarer (0)

Facebook!

Vi hoppas att ni inte missat Flugspön.se´s Facebooksida, klicka här för att komma dit. Här tipsar vi om fiske, anordnar tävlingar och berättar om nya heta produkter. Kolla in och like:a!

Kommentarer (0)

Gäddfiske

Idag passade vi på att utnyttja det fina, vårvädret, som vi har nu i December med att testa på ett kort pass med gäddfiske. Vi åkte upp till en liten skogssjö som heter Oxsjön (här hittar du gädda, abborre och ål) som ligger uppe i Sandsjöbackaområdet ca 15 min bilfärd från centrala Göteborg. Väl uppe vid sjön möttes vi av en spegelblank yta och efter en kopp kaffe så var självförtroendet på topp för att vi skulle få fisk. Hur går det då, inte ett napp och inte ens ett vak. Men en helt underbar decemberdag iaf!

Kommentarer (0)

Snart snart...

...så är det äntligen dags för havsöringspremiären nere i Skåne, bara tre veckor kvar till 1 januari! Men sen dröjer det inte länge innan det är dags för premiären här upp hos oss på västkusten. Bara 3 månader bort. Vi längtar efter havsöringsfisket! På bilden nedan ser ni kanalen som skiljer Amundön från fastlandet. Just Amundön är en av våra favoriter när det gäller fiske efter havsöring och det av 3 anledningar: vacker miljö, lättillgängligt men framförallt så brukar vi alltid ha ett riktigt bra fiske här!

 

Kommentarer (0)

Full fart på havsöringarna

Med nattens regn så kom havsöringarna. Idag var det verkligen full fart på fisken och en strid om platsen i bäcken. Underbart att se!

 

Kommentarer (0)

Norra Långevattnet

Härlig dag vid Norra Långevattnet och när väl vakandet kom igång kunde regnbågarna inte motstå ett par välplacerade streaking caddis. 3 regnbågar upp och ett antal bom på dryga 40 min - Norra Långevattnet levererade! För er som ska dit köp fiskekort på nätet (150kr) och flytring rekommenderas verkligen (licens för denna ytterligare 40kr).

 

Kommentarer (0)

Snart kommer havsöringen!

Nu är det inte långt kvar tills bäcken fylls med energisk havsöring, ett riktigt skådespel! För alla ni som bor i Göteborg rekommenderas ett besök till trappan i Billdals Park där det brukar vara bra fart på havsöringarna.

Kommentarer (0)

Vilken regnbåge!

Nu är det full fart på regnbågsfisket och högtryck på P&T vattnen, har du missat att vi har en sektion helt för detta så kolla in här Put and Take fiske. Vi fick in denna underbara regnbågsbild på en fisk över magiska 9 kg, sjukt! Titta och njut av en riktig baddare och grattis till Rickard Gyllenbjörk som är fångstmannen!

Kommentarer (0)

Vi luftar favoritspöt

Vi är ute och fiskar regnbåge med favoritspö Guideline Fario i #5, magiskt spö!

Kommentarer (0)

Grattis Otto Lundin

Stort grattis till Otto Lundin som tog hem vår sommartävling med denna underbara fiskebilden. Vår motivering lyder: "uttrycker allt man kan önska sig av en svensk sommar och den magiska rödingfärgen fick oss alla att börja pensla på planerna för nästa års fisketurné!"

När ber ber Otto utveckla storyn bakom bilden bjuder han på följande info:

"Rödingen togs i Nedre Ransaråns övre sel, Med utdragna vårfloder och kallt vatten så finns det inte mycket bra att säga om vädret eller fisket denna sommar, men ibland så träffar man rätt,även om man siktade på något helt annat. 

Jag och Jacob hade guidat gäster kring området runt Saxnäs och med flygmyror vid Kultsjöåns början och gula forssländor längs med Marsån så det gick nästan att känna i luften hur hett fisket var denna dag. Så under tiden som vi sitter fast i en bil mellan de olika vattnen som vi visade upp så smidde vi planer för kvällens fiske. Med förhoppning på nattsländekläckning så bestämde vi oss för Nedre Ransarån.

Vi kommer upp ganska sent och till min stora besvikelse så känner vi hur kylan börjar rasa ner från de kringliggande fjällen samtidigt som solen försvinner bakom Stoere Gemamoe och Selberget, rödingen vakar fortfarande men väldigt sporadiskt. 

Jacob bryr sig inte så mycket, han fiskar ändå bara med djupgåede nymf med upphängare vid denna ''hemliga'' grop, egentligen så borde jag kanske ha lyssnat på honom när han uppmanade mig att göra detsamma, innan kvoteringen så hade han ändå ca 120 fiskedagar per år vid just Nedre Ransarån, Jacob bör därför kallas för expert på detta vatten.

Men istället för att lyssna på experten så stirrar jag blint på de oregelbundna ringarna som bryter vattnets spegelblanka yta, jag knyter på en svart klinkhammer st18, lägger ett kast och lyckas få en röding på ca 45 cm. Med ett leende på läpparna kollar jag mot Jacob för att se den där avundsjuka men glada minen som man så gärna vill se hos sin fiskekompis, istället möttes min blick av ett kraftigt spöböj, Jacob hade även han fisk. Efter en kort fight där det lades maximal press på fisken så landades en röding på 56cm. Efteråt kollade Jacob på mig och han möttes av den där avundsjuka men glada minen.

Jakob drar sen röding på röding på röding och jag insåg lagom till hemfärd att han hade nog ändå rätt när det kom till den där nymfen.

PS. Linan jag valde som tävlingspris (SA-Gpx Hoover #5) kommer att användas till näsa sommars svårflörtade rödingar under vårfiske.

Otto Lundin"
---------------

 

 

Kommentarer (0)

Snart kommer havsöringen

Kommentarer (0)

Tävling - vinn fluglinan!

Missa inte att vi just nu kör en tävling där du kan vinna valfri fluglina från Flugspön.se! Klicka här för att komma till tävlingen!

Hoppas ni alla haft en magisk helg (själva rekade vi heta lax hot spots i Lilla Edet)!

 

Kommentarer (0)

Makrill på fluga!

Efter mycket snack om att makrillfisket på västkusten just nu är magiskt så blev vi taggade att testa om även vi skulle kunna lura havets torpeder, men givetvis på fluga! Och om vi gjorde det????! Kanonfiske och magisk solnedgång! Just flugfisket efter makrillfisket är verkligen något extra och det bara smäller till när huggen kommer följt av intensiva drillningar! Vill du testa på detta fiske rekommenderar vi klass6 spö, intermediate lina och silvriga fiskimitationer. Glöm inte att gilla oss här på Facebook för senaste fisketipsen!

Kommentarer (0)

Sommaren är inte över!

Än är inte sommaren över. Värmen och det fina fisket håller i sig! Om du har några semesterdagar över så rekommenderar vi verkligen att du kollar in alla fina fiskecamper som vi tipsar om här: http://flugspon.se/info/fiskecamper/

Kommentarer (0)

Gräskarp på golfbanan

Valde att lägga en semesterdag på något annat än flugfiske, nämligen golf på Kristianstads Golfklubb. Mot slutet av rundan började vattendragen dyka upp och då även nyfikenheten för att se om de hade någon fisk i dammarna. Och visst fanns det en massa gräskarpar! Inga jättar men väldigt många och detta fick mig att tänka på ett gammalt fiskeklipp från Rolf Nylinder som fångade gräskarp på torrfluga, kolla in: https://www.youtube.com/watch?v=JRhtUBXbEmg. Kolla med golfklubben innan ni testar något liknande:-)

 

Kommentarer (0)

P&T fiske efter regnbåge

Under vår Skåneresa så valde vi att än en gång kolla in hur fisket gick vid Citadellet och utan att fiska hade vi en härlig dag då vi kunde hjälpa till med lite kastteknik samt även tipsa om håvningsteknik:-) Denna fina regnbåge fick följa med en lycklig fiskare hem som fick en fin middag.

Passande utrustning för detta fiske är ett klass 5 eller 6 flugspö, flytlina och fiskeflugor som wolly buggers eller muddlers.

 

Kommentarer (0)

Ny vända i Säveån

Vi kunde inte hålla oss borta utan gav oss ut på en ny flugfisketur till Säveån, en härlig och naturskön å öster om Göteborg i närheten till Floda. Har man inte varit där och befinner sig inom rimligt köravstånd så vill vi verkligen rekommendera att man testar på flugfisket här på den övre sträckan av Säveån.

Vi inledde förmiddagen nedströms bron/parkeringen/fotbollsplanen och började med torrflugor, caddis och klinkhammers, där vi snabbt lyckades kroka ett par stycken. Sen bytte vi ställe och testade uppströms uppe vid reningsverket där vi hann med att ta ett par till öringar men nu på nymfer. På våra besök i Säveån nu under sommaren så har det varit riktigt bra fiske men på ca 40 fångade öringar så har samtliga varit under 35 cm. Men trevligt har det vart! 

Utrustningen i övrigt bestod av vadare från Simms, flugrulle från Lamson och ett Fario-spö från Guideline (även WF från Guideline).

Kommentarer (0)

Fiske på Citadellet

Efter en tur på Öresund med torskflugfiske så hade ju vanligt folk åkt och gjort något annat, men vi gav oss in till centrala Landskrona för att kolla in flugfisket på Citadellet. Ett slott omgärdat av er vallgrav där det inplanteras regnbåge. I vallgraven hittar du även allt annat som kommit in från havet men merparten av fisken är iaf regnbåge. Det var en hel del vak och en del som togs på torrt men framförallt så var det som brukligt att Wolly Buggers visade sig vara det mest effektiva. Just den flugan i vitt är faktiskt något av en favoritkombination för regnbågsfisket, förutsatt att de inte tar på torrt. Fint fiske i lugn och härlig miljö med ett mysigt café bredvid. Glöm ej att lösa fiskekort!

Kommentarer (0)

Torsk på fluga i Öresund

När vi ändå hade begett oss biten från Göteborg ner till Bolmen (se tidigare inlägg om gäddpremiär och Epik Pike) så kände vi att det var lika bra att fortsätta söderut och ge oss på utmaningen att fånga torsk på fluga i Öresund. Så så blev det. Vi körde på och kom ner till Landskrona där vi hade tillgång till båt och sen åkte vi ut mot Ven (fantastiskt fin ö som är fin även icke-fiskemässigt).

Bytte till sjunklina på klass 6 spöt och knöt på en specialomgjord dräparmask med rejäl förtyngning. Detta visade sig vara ett vinnande drag och på kort tid landade vi alla ett par torskar. Tyvärr och inte helt oväntat så var det småtorsken så vågade sig upp från botten för att hugga på flugan. Men men, ändå ett lyckat fiske och roligt att fånga mer ovanliga arter med ett riktat flugfiske.

 

 

 

Kommentarer (0)

Gäddflugfiske i Bolmen!

Vi på Flugspön.se tog en fika och snackade flugfiske när jag plötsligt fick höra att en i teamet aldrig flugfiskat gädda. En chock för oss alla och för att råda bot på detta samt visa hur lätt och roligt just flugfisket efter gädda är så åkte vi direkt ner till Bolmen, stor sjö 40 min på väg 25 inåt landet från Halmstad, och satte ett Epik Pike kit i handen på han. Just Epik Pike är ett gäddflugset från Guidelines där man får ett komplett set med Epik spö och Reelmaster rulle, klass  9, tillsammans med fluglina, tafs och ståltafs - allt färdigmonterat - samt tre gäddflugor.

Med allt färdigmonterat var det nu bara att välja vilken fluga som skulle få äran att vara med om premiärfisket. Av gammal vana så började han med den abborrmönstrade flugan, vilket vi inte kan klandra han för. Efter 10 min och 5-6 kast så small det på i vassen och första landade gäddan var ett faktum. Bara att gratulera han!

Tyvärr är det väldigt få, eller i alla fall för få, som upptäckt det charmiga fisket efter gädda på fluga. Gäddan som sportfisk är ju klassisk, men då när man slänger ut metallstycken eller träbitar i vattnet (dvs tobydrag eller rapalawobblers). Till just gäddflugfisket så är det ännu för få som kommit igång men skaran växer och det relativt snabbt vilket är fantastiskt roligt. Med Epik Pike så har man ett perfekt set för att komma igång och man kan med lätthetslänga iväg rejäla 12 cm flugor. Klicka här för att läsa mer om setet: http://flugspon.se/flugfiskeset/guideline-epik-pike-kit/

Det visade sig att den första gäddan även blev hans sista igår, då resten av dagen var trög samt med två tappade drillningar. Gäddorna var inte riktigt på hugget men det kommer fler chanser och Bolmen som sjö är faktiskt riktigt trevlig.

Ha en underbar torsdag!

Kommentarer (0)

Flugfiske efter öring!

Idag var det dags för ett nytt besök till Säveån för att överlista deras fina, men oftast små, öringar. Under 2h denna lördagsförmiddag så fångades 10 öringar där samtliga givetvis gick tillbaka. Även dessa timmar förlades till sträckan vid reningsverket, har man inte mycket tid så måste man vara klok i sina val. Först började vi med några kast uppe vid den trögflytande delen, men inga vak vare sig på våra flugor eller den andra maten som flöt omkring. Vi bytte därför över till haröre-nymfer och körde brunt och grönt, vilket tidigare visat sig vara vinnande mönster för detta vatten (sanningen att säga så är det nog det mönster som är mest allroundfungerande var du än fiskar efter öring...vågat antagande...), och så alltså även denna gång. Vi vandrade nedåt mot de mer strömsatta partierna och där fanns det gott om öring. I övrigt så fiskade vi med Fario-spö, Lamson-rulle och Guideline-lina. Allt i klass 5. Perfekt kombination!

För er som inte varit i Säveån så är den verkligen värd ett besök, dels för den fina kringliggande naturen och de härliuga strömpartierna men även för det fina fisket som man så ofta får där. Bara att hoppas att det härliga fisket håller i sig!

Kommentarer (0)

Öringfiske i Säveån!

Öringfiske i Säveån!

Var igår iväg för att testa öringfisket i Säveån. Vädret var mulet med en del blåst och regn i luften, men förhoppningarna goda då tidigare turer slutat med bra resultat. Av vana trogen så inledde vi på macken för att köpa fiskekort, men gick bet på det då de slutat att sälja till Säveån och nu tydligen enbart säljer till Sävelången. Så vi köpte online genom inte världens smidigaste process (speciellt när man är sugen på att komma igång med fisket) men allt gick vägen. Fiskekorten kostar numer 125 kr för ett dygnskort, men priser varierar över när på säsongen man fiskar.  Just fiskekortsinköpen är helt avgörande att alla fiskare gör, dels för att det är ett krav men man måste tänka på vart pengarna går: till att ta hand om vattnet för att få till ett bra fiske både nu och på sikt. Så köp fiskekort. 

Med fiskekortet i hand (mobilen) så var det dags att börja fiska och då jag var rätt sent igång med fisket så var det ett ställe som hanns med denna kväll och då fick det bli den övre sträckan. Man kör mot Floda centrum och tar vänster precis innan man ska köra över Säveån, sen fortsätter man bort mot reningsverket där man kan parkera. Alldeles nedanför har du nu härliga Säveån! Vi var 6-7 fiskare på plats och av fiskekortsförsäljningen att döma så skulle det finnas ytterligare en 3-4 stycken som troligen var på den nedre delen. Gjorde först några kast i den väldigt lugnflytande delen, men ingen aktivitet alls...på fisken, insekter fanns det gott om!

Därefter flyttade jag mig 100m nedströms till en forsnacke där jag såg att det fanns en vakande fisk. Stod och kollade ett tag och så var den uppe igen. Stod sen här i 30 min och fisken gick upp och högg på min E12:a 3ggr utan att fastna. Riktigt surt, men det var bara att bita ihop och komma igen. Följde sen forsen nedåt ytterligare 30-40 m och hittade ett ställe som såg bra ut så jag vadade ut till mitt i forsen. Efter ytterligare en 20 min med klinkhammern så bytte jag till en klassikernymf- haröra i olivgrön färg. Finns det någon nymf som fångar mer? :-) Det gav resultat direkt och på den följande timmen så fångades 4 öringar, varav endast en höll vettig storlek på dryga 35 cm där resten var mer åt 20-25 cm. Så sammantaget en helt ok kväll och härligt med denna typ av öringfiske i en vacker fors så nära centrala Göteborg! Kan starkt rekommenderas!

Något annat som måste rekommenderas är flugspöt för kvällen. Guidelines Fario är verkligen ett underbart öringspö, sen är ju Lamsonrullarna något alldeles extra. En fröjd att fiska med denna utrustning! Nej nog om detta och dags att blicka fram mot nästa fisketur, vi hörs!

 

 

Kommentarer (0)

Glad midsommar!

Midsommar helgen bjuder på blandat väder, klassisk midsommar med horisontellt regn kanskesmiley Men vad gör det, långhelg = fiske! Vi beger oss nedåt Skåne för att utforska det väldigt spännande bäcköringsfisket som nu verkligen är igång på allvar. Vi snackar smygfiske i små bäckar och diken efter öringar som kan vara över kilot! Magiskt! Viktigt att tänka på är dock att se till att man faktiskt har lov/tillstånd för fisket, då det ofta rör sig om småbäckar som inte täcks av fiskekort utan snarare hör till ägaren av marken. 

Ha nu en riktigt fin midsommarhelg och skicka gärna in bilder från helgens fiske till oss på info@flugspon.se!

Vi bjuder på en bild från Hollywoodsmiley

Kommentarer (0)

Bäcköringsfiske

Vi var idag ute ett kort pass och fiskade bäcköring i ett för oss nytt vatten. 1h väntan på att det skulle börja vaka men sen kom det och ett välplacerat kast senare så small det till direkt, underbar känsla! Stor fisk tillsammans med för mkt press resulterade i att 0,12 linan pangade av. Tungt! Men nu vet vi att vattnet håller fisk av bra storlek och med lite mer tålamod vid drillningen så kommer nästa pass bli riktigt bra. Vi fiskade med vårt eget nya flugfiskeset Bäcköring Special, för mer info kolla in i butiken under "Flugfiskeset"

Kommentarer (0)

Nytt flugfiskeset för bäcköring!

Med en stigande temperatur så har kläckningarna kommit igång i våra små bäckar och åar. Detta öppnar upp för något av det mest magiska som finns: torrflugefisket efter bäcköring! Då vi fått in en hel del frågor och önskemål kring utrustning för detta så har vi nu tagit ett prisvärt och helt komplett set för dig som vill testa på fisket efter bäcköring. Just bäcköringsfisket ställer krav på dig som flugfiskare då det kräver en väldig försiktighet då de lätt skräms samt så behövs en utrustning som är lätt och smidig då det inte alltid är enkelt att komma till. Klicka här för att läsa mer om vårt set Bäcköring Special!

 

Kommentarer (0)

Sommarfiske

Vi hoppas att ni njuter för fullt av nu:et och våren samtidigt som vi har en helt underbar flugfiskesommar framför oss med allt vad det innebär! Vi har satt ihop en sektion för just sommarfiske där vi lyft fram utrustning som är perfekt för just denna årstid! Klicka här för att hitta utrustning för flugfisket i sommar!

Kommentarer (0)

Bäcköringen vakar!

Bäcköringarna vakar! Ut och utforska skogsbäckar och åar och knyt på en torrfluga! Vill du ha tips på ett riktigt vasst öringspö? Kolla in:http://flugspon.se/flugspon/guideline-fario-enhands/. Välj klass 4!

Kommentarer (0)

Lättillgängliga havsöringshotspots!

För er som bor i Göteborg så vill vi tipsa om fina och lättillgängliga Askimsviken. Se bilder från när vi under gårdagen var ute och rekade. Fint och lättillgängligt havsöringsfiske med hot spots som Killingholmen, Amundön, Järkholmen och Marholmen!

 

 

Kommentarer (0)

Fjällfiske!

Underbart fjällfiske! Läs på om olika fiskecamper inför sommarens fiskevecka, klicka här FISKECAMPER.

Kommentarer (0)

Sight fishing i Motala

Gillar du sightfishing men har ett par månader kvar till sommarens fjällfiske? Kolla in Norrbyströmmen i Motala, mer bilder från när hela vårt team var där i höstas finns längre ner på bloggen och info om anläggningen hittar ni under P&T.

Kommentarer (0)

Öringsafari

Under vintern som gått så har vi suttit och kollat kartor på nätet för att hitta nya små vatten för bäcköringfiske. Ett underbart fiske där storleken inte spelar roll, utan det magiska är just att överlista dessa små försiktiga finlirare. Men "storleken spelar ingen roll" och "små" - detta stämmer ju faktiskt inte helt, för en del av charmen med just bäcköringfiske är att det inte är helt ovanligt att fånga kilo-öringar i vattendrag du mest såg som ett dike. Nog om det. Idag var det dags för lite bäcköringsafari och vi åkte runt för att reka och hitta många små fina bäckar där vi såg en hel del vak. Så här får det bli fiske inom kort!

Kolla in Guidelines Fario spö (klass4), perfekt för smygfiske efter öring!

Kommentarer (0)

Kvällsfiske vid Killingholmen

Underbar kväll nere vid Killingholmen i Billdal. Fullt med vakande småfisk i ytan gjorde att just fiskimitationer var kvällens vinnare. Två krokade havsöringar (40cm) som fick gå tillbaka direkt....nästa gång så! Men missa inte denna fiskeplats, lättillgänglig och med fina vadbara vikar!

Kommentarer (0)

Kolla in vår P&T sektion!

Kolla in vår Put & Take sektion på Flugspön.se. Här hittar du en mängd fina regnbågsvatten över hela Sverige. Klicka här för att komma till Put and Take. Missa inte att vi har två specialkomponerade flugfiskeset för detta fiske, men även Kispiox Kit passar väldigt bra och till ett bra pris. 

Kommentarer (0)

Dags att boka fiskeresan!

Det är hög tid att boka sommarens fiskevecka, vi har satt ihop information kring över 20 olika fiskecamper runt om i landet. Klicka här: FISKECAMPER. Här hittar du även du även två flugfiskeset som vi satt ihop för just fjällfisket efter harr och öring, ett för nybörjare och ett för dig som söker något alldeles extra!

Kommentarer (0)

Havsöringsväder i Göteborgstrakten

Underbart väder och passande vindar för fint havsöringsfiske! Ut o fiska!

 

Kommentarer (0)

Fluglina för havsöringen!

Söker du efter en fluglina för västkustfisket efter havsöring? Självklart: http://flugspon.se/…/guideline-coastal-dc-slow-intermediate/. Underbar lina som vi själva älskar att fiska med, klicka på länk för att läsa mer!

Kommentarer (0)

Lysholmen i Särö bjöd upp till dans!

Det fina påskvädret håller i sig och det gör även havsöringsfisket! Väl tillbaks i Göteborg (efter en fisketur i Skåne) så kunde vi idag inte hålla oss från ett besök på Lysholmen i Särö. Fortsatt bra flyt med fisket och totalt 9 st. landade på 2 pers på 1,5h, men SAMTLIGA var 25-35 cm (alltså rätt rejält under måttet) och fick gå tillbaka direkt. Det vinnande receptet var orangea och bruna dräparmaskar! Här hittar du bra utrustning för det mycket spännande havsöringsfisket: http://flugspon.se/havsoringsfiske/

 

Kommentarer (0)

Havsöringspremiären 2015 avklarad!

Det är inte varje år havsöringspremiären premieras med detta härliga solsken. Vinden var ju hyfsat påtaglig, men det gällde bara att hitta lite mer vindskyddade vikar. Vi var ute hela teamet och började dagen vid Amundön och avlutade den alldeles nyss ute vid Särö Västerskog. När vi nu summerar dagen så landade vi på 3-4st. per person. Så helt OK fångstmässigt men tillsammans med vädret så är totalbetyget att vi haft en mycket bra havsöringspremiär och ett strålande startskott på en ny säsong!

Årets första västkustöring!

 

Dagens vassaste fluga!

För dig som vill veta mer om havsöringsfisket i Göteborgsregionen, klicka nedan:

Reportage: Tips för havsöringsfisket

 

Kommentarer (0)

Reportage: Tips inför 1 april!

Klicka här för att läsa vårt senaste reportage där vi ger sista-minuten-tips inför havsöringspremiären på västkusten!

Kommentarer (0)

I väntan på havsöringen

Nu bara 9 dagar kvar till årets havsöringspremiär uppe på västkusten, kolla in både utrustning och heta fiskeplatser påhttp://flugspon.se/havsoringsfiske/. Orkar du inte vänta så är det värt att kolla in Sunnedamms Sportfiske. P&T vatten med regnbåge och öring, se bild, ca 30 min inåt land från Laholm sett. Ha en härlig måndag!

Kommentarer (0)

Följ med Johan Broman och fiska!

Om du inte redan sett tv-serien Fiskedestination så tycker vi att du bör slå på programmet! Detta rör sig alltså om en ny säsong som är i full färd och här får du följa med Johan Broman på äventyr. Kolla nästa avsnitt på TV12 nu på lördag och är det för sent så kan du se det på söndagen.

Kommentarer (0)

Nybörjare på flugfiske?

Är du ny på flugfiske eller har du planer på att börja? Kolla i så fall in Flugfiskeskolan - http://flugspon.se/info/flugfiskeskolan/. Här hittar du en massa praktisk information kring flugval, kastteknik, knutar och mycket annat. Söker du din första utrustning så kolla in vår specialsektion där vi samlat den bästa utrustningen för nybörjare - prisvärd utrustning som du även kan växa med som flugfiskare. Kolla här: http://flugspon.se/for-nyborjaren/

Kommentarer (0)

4v kvar till västkustpremiären!

Nu är det mindre är 4v kvar innan 1:a april som är startskottet för havsöringssäsongen uppe på västkusten! Vi vet att ni är många, som precis som oss, väntat på denna dag ända sedan när säsongen stängdes i höstas. Veckorna fram till premiären så kommer vi på Flugspön.se lägga extra fokus på att lyfta upp allt spännande och intressant som finns kring havsöringsfisket så håll ögonen öppna. Kan du inte hålla dig till 1 april så är det som sagt fritt fram att fiska nere i Skåne (hot-spots är t.ex. Råån och Ålabodarna och gångbara flugor brukar vara Ullsocken, dräparmask, märla och svarta/lila streamers = bra variation).

Kommentarer (0)

Polaroidglasögon!

Klicka här för att läsa vårt senaste reportage kring vad du bör tänka på vid köp av polaroidglasögon

Kommentarer (0)

Havsöringen älskar märlor!

Kolla in vårt senaste reportage där vi berättar mer om hur man kan använda imitationer av märlor för att få ett framgångsrikt havsöringsfiske nu under vinter och tidig vår (för du har väl inte missat att säsongen är i full gång hoppas vi?!).

Det finns relativt lite föda just nu och märlor utgör stor del av totala födointaget. Så knyt på en märla och låt den sjunka innan du tar hem den riktigt sakta. Läs mer i själva reportaget.

Kommentarer (0)

Havsöringspremiär!

Och där var det äntligen dags, flugfiskesäsongen 2015 öppnades!

Med temperaturen kring nollgradigt och en vind på 8-10 m/s så inleddes fiskedagen i Råån (bilden direkt ovan). Bra med folk längs ån, vilket var mycket roligt att se och något som nu för tiden är rel. vanligt under vårfisket, men fisket var trögt. Bra färg på vattnet och alldeles lagom sikt så förutsättningarna skulle vara bra. Någon övervintrad och pinnsmal öring togs upp men de blanka och feta öringarna från havet lös med sin frånvaro. Då orsaken troligen var att de uppskattade det kallare vattnet ute i havet. Därför var vi inte sämre än att vi lämnade Råån för en kusttur som inleddes vid Ålabodarna. Här finner du en helt fantastiskt fin kuststräcka upp till "Nakenbadsfundamentet" på bilden högst upp, därefter blir det mest sandbotten så vill du fiske skädda kan du fortsätta annars bör du hålla dig till detta parti. Riktigt rejäl blåst gjorde fisket minst sagt friskt, men med endast en liten öring (35 cm) landad. Öringen, som oavsett storlek vann utmärkelsen "Årets första", högg på en rosa dräparmask - en fluga som kommit att bli favoriten när det är havsöring som står på menyn.

Nog om det, nu är säsongen igång!

 

 

 

 

Kommentarer (0)

Inför havsöringsfisket!

Två dagar kvar till en av de bästa dagarna året, nyårsdagen! Det är nämligen då det är premiär för havsöringsfisket nere i Skåne medan vi på västkusten får vänta till 1 april. Briljansen i dessa premiärdatum och hur mycket det skiljer sig rent tidsmässigt lämnar vi för tillfället och vill här istället passa på att ge en sista minuten guide för dig som vill bli en mästare på det tidiga vårfisket efter havsöring.

Val av flugspö och lina:

- Flugspö i klass 6-7, exempelvis Scott Tidal #7

- Sjunklina, exempelvis Guideline Coastal DC - Slow Intermediate, alt. en flytlina med sjunktafs.

Val av fiskefluga:

- Enligt oss så kommer dräparmask på såväl plats 1,2 och 3. En helt underbar fluga som kan fiskas riktigt långsamt med små knyck som är en mästare på att locka till hugg.

Fiskeplats i Skåne:

- Ålabodarna, parkera uppe på kullen och gå ner mot badstranden och fiska dig uppåt "nakenbadsfundamentet".

- Råån, fiska från vassen (alltså så långt ner man får fiska) och upp emot järnvägsbron brukar vara det hetaste för att få nystigna fiskar.

- Hittarpsrevet, rev som sträcker sig 100m ut från land som är en riktig hotspot för havsöring och näbbgädda

Kommentarer (0)

Fin öringbäck

Kommentarer (0)

Höstfiske efter abborre

Nytt reportage: Höstfiske efter abborre

Klicka här för att komma direkt till reportaget

Kommentarer (0)

Skalbaggar är höstbågens favorit

 

Nytt reportage: Höstregnbågen älskar skalbaggar

Klicka här för att komma direkt till reportaget

Kommentarer (0)

Billdals Parks laxtrappa oktober vs. juli

Vi var idag och gick längs bäcken i Billdals Park för att se hur våra kära öringar mår. Det var riktigt spännande att se "laxtrappan" som fullkomligt kokade av det höga vattentrycket. Rejäl aktivitet och på ca 10 min kunde vi se ett 50-tal hoppande öringar, se bl.a. fisk i högerkant av bild. Riktig underhållning som rekommenderas! 

Kul att se skillnader och nedan har ni en bild på samma laxtrappa men från i Juli.

Kommentarer (0)

Vackert höstfiske i Oxsjön

Vi var idag iväg en vända och fiskade efter abborre och gädda uppe i Oxsjön. En vacker skogssjö, kolla in bild!, på ca 20hk som ligger uppe i Sandsjöbackaområdet. Mindre fin sjö som är rel. lättilgänglig med parkering nära och enbart en 10 min promenad upp till sjön. Ser man sportfiskemässigt så är detta en väldigt oexploaterad sjö jämfört med t.ex. närliggande Sisjön. Sportfiskarna betygsatte populationen fisk till Medel för Gädda och Abborre och Låg för ål. Alltid svårt med skattningar, men den personliga bedömningen från oss som fiskat 25 år i sjön är att den alltid hållit ett väldigt bra bestånd av både gädda och abborre, men där det snarare är att snittstorleken är väldigt liten. Så hur slutade turen? En ynka abborre! Och här snackar vi om väldigt bra bestånd, men så är det ibland:-)

Kommentarer (0)

Havsöringssäsongen närmar sig slutet

Vi var ute en sista gång för att fiska havsöring innan säsongen (1 april - 30 sep) är över och denna dag hade vi riktigt bra fiske med 8 fångade fiskar men där samtliga var väldigt små, se bild på årets sista öring, och fick gå tillbaka. Segerreceptet hette Killingholmen och röda och bruna dräparmaskar. Summerar man säsongen så har det för oss på Flugspön.se varit den överlägset mest effektiva flugan för just havsöring. Nu är det som sagt riktigt bra fiske, i alla fall för oss, så vi rekommenderar er alla att åka ut och göra ett sista försök, för sen får vi låta havsöringen vila ett par månader. Framöver har vi gädd- och regnbågsfisket att se framemot!

Så ovan ser ni årets sista havsöring och nedan årets första som togs vid premiären nere i Råån (Helsingborg). 2015 års säsong kommer igång 1 januari, så håll ut!

Kommentarer (0)

Kort kvällsfiske i Askimsviken

Vi var igår kväll nere och gjorde ett kort (40 min) kvällsfiske efter havsöring en bit ut ur Askimsviken. Hade en riktigt fin öring på men som lyckades nysta in sig i algerna och kunde med det slita sig loss precis innan håvning, synd då det var en riktigt fin fisk. Fisken tog på en orange dräparmask som återigen visade sig vara effektiv för havsöring! Ingen fisk, men en härlig höstkväll!

Kommentarer (0)

Magiska Norrbyströmmen!

Nu är vi hemma igen efter en helt fantastisk vistelse i Norrbyströmmen! 

Fisket var så klart lysande och Erik fångade 7 regnbågar och 5 abborrar:-) Det är inte helt givet att komma med ett segerrecept för fångsten togs på klinkhammer (torrfluga), haröra (nymf) och slutligen olivgrön streamer där sistnämnd fluga tog någon fisk mer än övriga. Regnbågarna var i strålande form med fina fenor och bra snittvikt, så bjöd till ett par riktigt härliga duster där de spurtade kors och tvärs över poolen.

Sen så var det nog lika många tappade som fångade regnbågar, men så kan det gå om man står och sover på flugspöt när man kör hullinglöst. Just hullinglöst (samt peangkrav) är två saker som gör att det går att få ett hållbart fiske där man enbart behåller max en fisk per dag och där resten går tillbaka, helt rätt!

I övrigt så ingår boende när man betalar för fiske i Norrbyströmmen och bor gör man i Lodgen som är en ny och fräsch stuga som är belägen precis in vid strömmen. Fantastiskt koncept och vi på Flugspön.se kommer gärna igen och kan starkt rekommendera detta ställe till alla flugfiskefantaster!

En av alla regnbågar fick följa med hem och gå direkt på grillen (riktigt god!!)

 

Så här klart är vattnet i Norrbyströmmen!!

 

En av de riktigt vassa poolerna!

 

Små forsar som förbinder de olika poolerna (precis där varje inlopp går ut står de stora regnbågarna och bara väntar!)

 

Varsam Catch & Release 

Kommentarer (0)

Makrillfiske med flugspöt

Det märks verkligen att hösten är på väg och med det så kommer också ett kanonfiske, blir klockrent!??Var i helgen ute och fiskade makrill och lyckades landa ett par riktigt fina på min tobisimitation. Kul att det är så bra fiske nu!??Börjar dock bli riktigt laddad för öring/regnbågsfiske så ska se om jag ska leta mig till Norrbyströmmen eller Sunnedamm här inom kort, två kanonställen!

Kommentarer (0)

Ett av GBGs bästa havsöringsplatser

Tog idag en tur ner till Killingsholmen för bad och ett par kast, ingen fisk denna gång men annars hör Killingholmen verkligen till favoritstället när det gäller flugfiske efter havsöring. Bäst är nog ändå fisket här kring premiären och en månad framöver men det får bli att åka ut på en kvälls/natt-tur med flytringen för att se vad som går att lura nu när vattentemperaturen är så hög.

Kommentarer (0)

Havsfiske med fluga

Blåsigt och vågigt värre när vi igår gav oss ut på ytterligare en havsfisketur med flugspöt i hand. Sist var det Vinga och nu ett rev vid Lilla Viten. Fisket skedde på ett grund där vi fiskade av ett parti som var 4-6 meter och återigen var det tobisimitation och snabbsjunklina. Denna gång lyste makrillen helt med sin frånvaro och istället blev det två torsk och tre vitling, på fluga mitt på havet. Härligt!

Kommentarer (0)

Tom och uttorkad laxtrappa

Var förbi Billdalsbäcken en vända idag och såg den uttorkade laxtrappan. Det dröjer ytterligare några månader innan fisken går upp i bäckarna för lek, men ser fram emot det då det är ett riktigt skådespel!??Men nu har vi istället ett riktigt fint kvälls/nattfiske efter havsöring så det är inte mkt att vänta på utan försök få till så många pass som möjligt för det är verkligen både bra fiske och härliga kvällar!??Ett #6 spö, flytlina och en tobis/räkimitation samt en flytring så är du hemma!

Kommentarer (0)

Makrill på fluga

Var igår, fredags, ute på morgonfiske efter makrill. Tog båt ut till ett grund utanför Vinga Fyr och fiskade med sjunklina och tobisimitation. Gav resultat direkt och 6 fina makrillar landades, men alla fick gå åter denna gång. Stannade vid en djupränna mellan Vinga och ön precis innanför, där det 10m från land är 40m djupt, där de andra fick doppa ner torskpilken. 5 småtorsk på 15 min!

Kommentarer (0)

Livet på en pinne:-)

Kommentarer (0)

Oxsjön - en fin skogssjö!

Tipsade tidigare om Oxsjön och vill slå ett slag för denna fina skogssjö. Med Sportfiskarnas Gula Kortet, ca 300 per år, fiskar man fritt i ett 50-tal sjöar däribland Oxsjön. Sjön ligger i Sandsjöbackaområdet och nära både Sisjön och Fisjön, sistnämnd är en död sjö så tjänar ej mkt till att stå där och dänga med flugspöt. Men oxsjön har mkt gott om fisk, ffa abborre och gädda, och med en gångväg runt sjön som gör den lättillgänglig. Värd ett besök!

Kommentarer (0)

Flugfiske efter gädda och test av flytring

På forum och i tidningar kan man läsa en massa kring flytringar och ofta går meningar isär. Så för att göra det enkelt så köpte vi i veckan en Easy Rider av Pool12 då detta är en av de billigaste (om du inte köper någon av badringarna hos byggvaruhandeln) och det vore intressant att se kvaliteten. Bara haft en tur med den men måste säga att jag är nöjd. På de positiva sidan är att man sitter högt och stabilt och att det enkelt går att justera ryggstödet så att man kan sitta lagom bakåtlutat. Stabil känsla och en flytring som var väldigt enkel att pumpa upp samt med gott om plats för att lägga pumpen bakom ryggstödet och även en massa plats för utrustning. Det enda negativa jag märkt än så länge är väl att det inte fanns någon form av brukssamvisning som beskriver delarna som ingår och vad man bör tänka på för att sköta den på rätt sätt för att bibehålla kvaliteten. Plaströren som ger stabilitet fram och håller upp ryggen såg ut att komma rakt ifrån ett bygge, men de fyllde sin funktionalitet iaf.??På 2h flytringsfiske under gårdagen i Oxsjön, i sydvästra GBG, landades två gäddor och fem abborrar, så helt klart ett skapligt resultat rent fiskemässigt. Oxsjön är en liten fin skogssjö på 20hk med gädda, abborre och ål och till saken hör att det faktiskt finns väldigt mycket fisk i sjön men med avsaknad på de där riktiga bjässarna.

Så för att sammanfatta kort så funkar Easy Rider rätt bra men vår rekommendation på att lägga till lite pengar för att få Drifter (från Guideline kvarstår) då det rör sig om en betydligt bättre flytring (bl.a. så rör den sig mkt bättre i vattnet!).

Kommentarer (0)

Årets flugfiskevecka!

Årets flugfiskevecka gick till Nordic Footprint Camp som ligger i Husvallgölen i Särna, strax norr om Sälen.??Veckan bjöd på kanonväder och ett fiske som bara blev bättre och bättre. Till vår hjälp hade vi en lokal guide som visade oss hot-spotsen vilket var bra då vi bara hade ett par dagars fiske. Här nedan följer några fler bilder från resan. 

Kommentarer (0)

Fiske i Vänneån

Var i helgen iväg en tur till Vänneån för att göra ett försök på deras omtalade stationära öring. Gick runt i 1,5h, nästan ingen kläckning, innan jag hittade en öring som stod och kalasade på vad som kom förbi. Försökte med allt men den var inte intresserade, sen bytte jag till en grå superpuppa och det small till direkt. Tyvärr var jag inte tillräckligt alert och det blev bom och sen tyckte jag att den skulle få vila. 1-0 till öringen. Men en magisk å iaf!

Kommentarer (0)

Flugfiske i Säveån

Var i förra veckan och fiskade i Säveån och det är egentligen helt sjukt att vi har ett sådant vatten med ett BRA och naturligt öringbestånd.??Turen resulterade i 3 fångade öringar mellan 15-30 cm och 2 bom. Magiskt vackra fiskar!??Samtliga öringar togs på olivgröna harörenymfer, de fick komma fram då det inte var ett enda vak(!). Ovanligt att det ej är mer aktivitet i ytan då temperaturerna var uppe i 27 grader, men troligtvis behöver fisken någon dag på sig att fatta var maten finns:-)

Kommentarer (0)

Säveån

Dags för en tur till Säveån här i veckan!??Fiskekort köps ej längre på macken i Floda utan på fiskekort.se, smidigt och väldigt billigt för vad man får.??Här in till ser ni fiskesträckan. Tipset är att börja uppe vid idrottsplatsen och jobba sig nedströms då det finns ett par riktigt fina pooler där. Alt. så kan man även göra ett par kast uppe vid reningsverkshöljan som också brukar hålla några fina öringar.??Blir spännande att se vad det kan ge nu med årets första besök och det vankas sommarvärme så det kan bli vakfest.

Kommentarer (0)

Hemlig öringtjärn

Var häromdagen förbi en riktigt guldklimp när det kommer till små fiskevatten. En liten tjärn kopplad till en bäck där det finns en hel del mindre öring. Fantastiskt vatten och det finns inte många av detta slag!?? Inget fiske men en fröjd att se ett par vak!

Kommentarer (0)

Näbbgädda istället för havsöring

Var i slutet på förra veckan nere i Särö vid Blomstermåla, riktigt bra restaurang med klockrent läge, för att få ett par havsöringar.??Fisk blev det, men enbart en massa näbbgäddor. Vattnet kokade bitvis av dessa pilsnabba fiskar så havsöringen fick stå tillbaka. Näbbgäddan ska ju vara en matfisk, men samtliga fick gå tillbaka då det känns som det är för mkt ben...

 

Kommentarer (0)

Öring in action

Kommentarer (0)

Dräparmasken - en favorit för att fånga havsöringen!

Finns i flera färger men rosa och orange brukar vara vassast!

Kommentarer (0)

Första havsöringsfisket längs västkusten!

Årets första havsöringspremiär dröjde tyvärr ända tills idag. Ett kort pass med ett par följen men ingen fisk. Men härligt att vara igång med flugfisket längs västkusten. För er som följer oss så vet ni ju att vi alltid "tjuvstartar" redan efter nyår med fiske i skånska Råån där det ofta bjuds på ett par fina havsöringar innan säsongen drar igång här uppe.

 

Kommentarer (1)

Havsöringspremiär

Nu är äntligen havsöringspremiären här så ta er tid och ge er ut och fiska!

Snabba tips för dig som inte vart med förr:

 • #6 spö klarar du dig bra med
 • Flytlina
 • Vanlig taperad nylontafs
 • Orange dräparmask eller brun borstmask imitation
 • Fisken går grundare än vad man tror så leta efter grunda vikar och gärna med någon form av åmynning etc i närheten
 • Hotspots kring GBG utgörs av Amundön (första badviken man kommer fram till), längst ut på Hagenvägen i Billdal, Torslanda Lagun eller i vikarna på insidan av Orust

SKICKA GÄRNA IN BILDER PÅ ERA ÖRINGFÅNGSTER TILL INFO@FLUGSPON.SE.

Kommentarer (0)

Havsöringsfiske i skånska Råån

Vi kunde inte hålla oss till vår öringpremiär här den 1 april utan vara tvungen att testa lyckan nere i Råån då vi ändå hade vägarna förbi och tur var väl det.

Ån låg helt still och det var strålande sol och knappt vatten. Heldött!

Så efter 40 min fiske så insåg jag att det var lönlöst och så fick det räcka för denna gången. Men Råån är ett perfekt vatten för både havsöring och öring, men lite mer fart behövs i strömmen!

Kommentarer (0)

Regnbågsfiske i Sunnedamm

Nu var det ett tag sedan man fiskade nere i Sunnedamm och därför kände vi att det var dags igen. Scrollar ni ner på sidan ser ni en fin öring som togs i början på året mitt i sen snöstorm.

Nu var det mycket bättre väder, men tyvärr inte lika bra fiske för min del. Flera andra tog fin fisk och en drog upp en regnbåge på knappa 4 kg. Romkorn var framgångsreceptet! Fin anläggning och P&T fiske i strömmande vatten är något extra!
 
Under flugfisketuren så fiskade vi med klass 6 spön, flytlina och mestadels romkorn på kroken!
 
 

Kommentarer (0)

Flugfiske på Gran Canaria

Var i veckan som gick på Gran Canaria och hade en kanonsemester. Innan vi åkte så ville jag så klart kolla upp möjligheterna för att flugfiske under semestern och snackade runt med bekanta samt frågade medlemmarna på forumet Edgeflyfishing om tips. Men det gick sådär och det närmaste man kom var att det fanns dammar med lite fisk i där man kunde flugfiske. Så jag landade slutligen i att lämna flugspöt hemma och testa en tur med big game fishing. Åkte ut med Marlin Canaria Fishing och fick 6h på havet men utan tillstymmelse till att kroka en tonfisk. Men en skön havstur och en skön semester!

Kommentarer (0)

Fiske i Saxån

Var i helgen nere i Skåne för fiske, men då både regn och smältis gjorde sikten i stort sett obefintlig (ej bra fiske...) så blev det rätt sparsamt med fiske.

Tog dock en tur till Råån för att kolla in förhållandena men åkte vidare till Saxån för att lura en havsöring, gick sådär....

Snart havsöringspremiär uppe längs västkusten, bara knappa två månader kvar!

Kommentarer (0)

Strömt och grumligt vatten i Råån

Kommentarer (0)

Flugfiske allt mer populärt

Läste precis i senaste numret av Allt om Flugfiske att mynewsdesk gått ut med att den mest Googlade frågan i Sverige 2013 var "hur man börja flugfiska". Först och främst så låter det som en helt fantastisk nyhet då det är glädjande att vi får in fler på flugfisket MEN samtidigt så vill jag nog ändå ifrågasätta detta då det låter helt orimligt att detta skulle vara den vanligaste söktermen i Google...

Men men, kul är det!

För tillfället så är det inte mycket fiske då det mesta är fryst utan nu läggs planerna för sommaren fiskeresa som tros gå upp till Laisälven, vore underbart!

Kommentarer (0)

Flytlina, sjunklina eller mittemellan?!

Det finns många olika bud om val av fluglina när man vill komma ner med flugan en bit. Jag tänker så här, har en rulle med klassisk flytlina som jag sedan sätter en sjunktafs på och på det en förtyngd fluga. Sen så har jag nyligen köpt en snabbsjunkande fluglina för de fall då jag verkligen vill få ner flugan. Med detta så klarar man det mesta:-)

Passade på att fråga Stefan och Martin på El-Ge´s sportfiske här i Göteborg och fick ett utförligt svar med deras tankar kring linval. Se nedan men passa även på att kolla in El-Ge som nu storsatsar och flyttar till ny jättebutik, underbart att se! Kolla in El-Ge.:


för lättare enhandsfiske i strömmande vatten, Dvs det du kommer bedriva så använder jag antingen en flytlina med en kortare
klump (jag vet att du efterfrågar sjunklina, Men jag ger även ett alternativt tänkande här om man nu bara skulle ha flyt)
Längst ut på denna så sätter jag en poly leader av valfri läng i passande densitet och med en rätt kort tafs, Allt mellan en halvmeter
till ca 2 meter, En längre tafs tar längre tid att dras ner och tanken med polyleadern/sjunklinan går lite förlorad.
En lättare förtyngning på flugan (eller tung, allt beroende på situation) gör också att man bryter ytströmmen snabbare.
Ytströmmen går fortast och man vill således igenom den omgående och kan med en lite förtyngd fluga snabba på denna
process ytterligare än om man bara användt den polyleader/skunklina.
givetvis kan det vara så att man vill att flugan ska "sväva" mer och inte gå i botten lika lätt, Då har man en något längre tafs
och en polyleader med högre densitet, Detta kan passa väl på platser med ojämn botten och oregelbundna grunda partier
där en förtyngd fluga lätt skulle fastna. Fastnar man och trasslar hela tiden så blir det mycket meck och lite fiske således färre
fiskar. En oförtyngd fluga som "svävar" lite kan också vara fördelaktigt på platser med mycket vegitation.

Många använder korta polyleaders (typ 5') och vanliga 9' tafsar, Varför? Jo för att det blir lättare att kasta.
Frågan man bör ställa sig är : Vill jag kasta eller fiska bra? Rätt grejor i vattnet och lite träning så man lär sig hantera det
är min åsikt.

Menda:
Att kasta tvärs och menda linan uppströms gör att flugan sjunker mer, Då linan blir slak, Vill man vara trixig
så kan man kasta tvärs över vattnet och menda ett par gånger uppströms och sedan en gång nedströms
och får då flugan att stiga. Hjälper detta? Kanske, Kanske inte ingen har frågat fisken men det är roligt att
försöka påverka sitt fiske och inte bara stå och glo efter att man slängt ut grejorna.

"Ett annat tips för att få ner flugan ytterligare är att kasta så att man får ett rejält "dunk" i grejorna så linan
liksom studsar tillbaka en bit, Alternativt dra spöet tillbaka och så linan linan landar slak, Det ger samma effekt.

Allt jag skrivit ovan uppnås ännu bättre med en sinktip lina som kan fiskas på ovanstående vis, Anledningen att
jag skrev ovanstående är för att man kanske inte kan ha två tre olika sjunk/sink tip på grund utav plats/utrymme
då är några olika polyeaders ett billigare alternativ, Givetvis kan det aldrig ersätta en hel sjunklina, Men det ger
fördelarna av att styra hastigheten på flugans drift och man kommer undan lite billigare.

då det gäller hela sjunklinor, Dvs där runninglinen också sjunker så rekomenderar jag inte detta,
Lätt att fastna i botten med skjutlinan under driftem, Och då man fiskar hem kastet och lyfter linan för nytt kast
då man står utvadad så kommer all lina ha sjunkit till botten och det blir mycket svårt att få upp den då den
både kommer ha sjunkit och drivit med strömmen.

Jag rekomenderar en lina där endast klumpdelen sjunker, Dvs den bit man har utanför spöringarna då
man kastar för att spöet ska ladda och där skjutlinan är flytande, Då kan man både bedriva vadande fiske
och i liten utsträckning påverka driften.

Expempel på sinktip linor:
Guideline 4-cast f/s3 (täcker många tillfällen)
Guideline 4-cast f/s5 (då man verkligen vill ner)

Scientific angler: Professional sink 3 spets och sink 5 spets
dess anges med romerska siffror alltså "III" och "V"
Denna lina är av samma princip som Guideline 4-cast

För linor där hela klumpen sjunker rekomenderas:

Climax sink tip 200 grain, en mycket snabbt sjunkande klump.
Airflo 40+ med sjunk3 klump eller sjunk5 klump

//Martin, El-GE"

Kommentarer (0)

Skadad fisk

Skånska Råån har varit en riktigt snackis i tidningar och media på sistone.

Det har kommit så mycket fiskare som löst fiskekort så att de redan fått in 70 000 kr i intäkter att jämföra med de 120 000 kr som de brukar dra in per år. Bra pengar som jag hoppas används klokt för att forsätta arbetet med att utveckla åns öringbestånd.

Sist jag var nere så såg jag även ett par fiskar som verkade sjuka, se bild, som simmade runt knappt rörliga. Troligen är detta besor (utlekt fisk) som skadas i samband med leken. De gör lekgropar genom att slå med stjärtfenan och får då sår som ofta blir infekterade och leder till döden. Men vissa klarar sig när de kommer ut i saltvattnet då det helar sår. Hårda bud alltså...

Kommentarer (0)

Årets första havsöring!

Var förra helgen nere i Råån för premiärfiske efter öring.

Fick en mindre men fin öring direkt på en fiskimitation och sjunklina. Just detta med sjunklina eller flytlina kommer vi tillbaka till inom kort, då det är ett intressant vägval när det kommer till denna typ av fiske.

Såg även en del skadad fisk nere i Råån, mer bilder kommer inom kort.

Kommentarer (0)

Västerdalälven

Åkte i veckan förbi ett snöigt Sälen och en frusen Västerdalälven. Älven var till stora delar täckt med is men det fanns vissa fria partier, de strömmande delarna, som gjorde en fiskesugen men enligt Peter på Stötens Fiskecamping så skulle det vara helt lönlöst att fiska i nuläget.

Annat var det i somras då älven levererade fin harr och öring samt då stötens Lyxstuga gjorde boendet 5 stjärnigt!

Prima fiskevecka helt enkelt!

Kommentarer (0)

Regnbågsinvasion i Råån

Var igår nere Skåne och kollade in Råån. Fin färg på vattnet och bra flöde i ån, lovar gott inför fiskepremiären nu den 1 januari. 

Sen så har danskarna inte lyckats hålla sina regnbågar i odlingarna utan nu i samband med stormen så flydde hela 200 000 regnbågar (!!!). Dessa har nu invaderat Råån, Saxån och andra åar vid skånekusten. Bara att plocka upp och ha ihjäl då de inte hör hemma i dessa åar, utan snarare riskerar att rubba balansen om de mumsar i sig av allt smått som lagts i åarna.

Får nog bli en vända ner nästa helg!

Kommentarer (0)

God Jul och Gott Nytt Flugfiskeår

Nu är vi inne på sista veckan av 2013 och kan summera det hela som ett bra mycket bra fiskeår. Men bara för att året snart är slut och vintern är här, om man nu kan kalla det det med +8C, så behöver det inte vara långt till nästa flugfiske. Redan om en vecka är det öringpremiär i Råån och ska man vara krass så har det, iaf historiskt, gett bättre resultat än öringpremiären uppe på västkusten. Blickar man längre framåt har vi börjat skissa på en härlig sommarvecka uppe i Laisälven, kan bli magsikt.

Hur som, God Jul och Gott Nytt År!

Kommentarer (0)

Öring i Sunnedamm

Var i helgen nere för fiske hos Sunnedamms Sportfiske. Det var snöstorm i Laholm, men när man åkte inåt Knäred så klarnade det upp och blev soligt.

Fick en rundvandring på anläggningen av Martin som äger Sunnedamm. Riktigt schysst! Måste säga att jag är imponerad över det arbete som gjorts. Vad som kanske inte framgår på deras egen hemsida är hur nära man har till deras privata del av Vänneån, som ligger 7-8 m från P&T vattnet. Samt så var det väldgt roligt att höra Martin prata om vattnet, men ffa om fisken där han verkligen poängterar vikten av bra fisk med fina fenor.

Tyärr var det is på stora delar av vattnet, så jag hade 20 meter av ett strömparti som var isfritt. Räckte för att ta en vacker öring, se bild. Ser framemot att komma tillbaka till Sunnedamm när det blivit lite varmare för att kunna utforska större delar av vattnet samt att ta ett par fiskar på torrfluga.

Men som sagt, stort tack till Martin och Sunnedamm för en härlig upplevelse!

Öringen togs på en lätt flugfiskeutrustning i klass 4 och flugvalet föll på en olivgrönt haröra.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Sunnedamm

Hade först planerat en helg i Motala och Norrbyströmmen, men nu lutar det istället åt ett besök hos Sunnedamm. Så länge det är isfritt så blir det fiske, återkommer med en rapport om hur jag upplevde detta fiskevatten. Adrig varit här innan så blir spännande!

Kommentarer (0)

Flugfiskenyheter

Köpte igår senaste numret av Allt om Flugfiske som bjöd på ett par intressanta saker. Dels lyfte de upp Ian´s Rainbow Lakes som vi haft med som rekommenderat P&T vatten här på Flugspön.se sedan i somras. AoF hade ett bra reportage och man blev riktigt sugen på att åka dit för att testa. Får bli till våren!

Sedan blev vi också tipsade om spömärket Beulah som nu kommit till Sverige. Spöna kommer från Oregon och är gjorda av Steelhead fiskare, därav deras fokus på lättare tvåhandsspön eller grövre enhandsspön. Får se om det blir till att testa ett sådant, återkommer i så fall med lite testinput.

Kommentarer (0)

Dry Shakes - guds gåva till flugfiskaren?

Instämmer inte i Dry or Die mentaliteten när det gäller flugfiske utan har inga problem med att knyta på ett guldhuvud, men visst är det så att inget går upp emot att ta en fiske på torrfluga. Nu är det ju bara så att torrflugorna ofta är just torra i bara några kast och sen börjar de tappa i flytförmåga. Visst, ett par extra luftkast kan slå vattnet ur flugan rätt bra men jag brukar alltid ha med en dry shake när det är dags för torrflugefiske. Klockrent då det bara är att lägga ner flugan i burkan och skaka om och vips så har den fått en kanonskydd mot vätskan och håller sig flytande betydligt längre. Helt klockrent och given i fiskepackningen!

Kommentarer (0)

Fantastiskt klipp av Rolf Nylinder som fiskar gräskarp på golfbanan

KLICKA HÄR för att se ett fantastiskt fiskeklipp med Rolf Nylinder som fiskar gräskarp på golfbana här i Sverige. Landar en gräskarp på dryga 9 kg på torrfluga gjord av stoppningsmaterial.

Underbart klipp som visar att man här på hemmaplan kan landa monsterfiskar!

Kommentarer (0)

Norrbyströmmen

Full fart och helgerna går, så det har ännu inte funnits tid för en helg vid Norrbyströmmen. Riktigt synd, då det är en helt fantastisk anläggningen. 

Sist vi var där hade jag på en regnbåge, högg på czech nymf, som tömde halva rullen med sina rusningar. Fantastiska fiskar i kristallklart vatten.

Kommentarer (0)

P&T Fiske hos Sireköpinge Sportfiske

Var i helgen nere i Skåne och passade på att testa fisket hos Sireköpinge Sportfiske. I deras damm finns regnbåge och öring och det var riktigt bra aktivitet i ytan idag.

Tyvärr så kommer de att lägga ned verksamheten och har nu halva priset på fiskekort samt öppnat upp för både spinn och mete. Just metarna körde med räka och fick fisk hela tiden - men jag kammade tyvärr noll på de 40 min som jag hann fiske innan ösregnet kom.

Kommentarer (0)

Underbar flugfångad öring!

Kolla in denna fina öring som fångades av bekanta under sommarens Islandsäventyr. Underbart vacker fisk!

Själv så är det dags att ta tag i ett par turer för regnbågsfiske innan det blir för kallt och mörkt. Kolla in tips från Allt om Flugfiske kring hur man ska lura den ibland svårfångade regnbågen, finns i senaste numret. Utöver det så hade de ett test av Visions Big Daddy för flugfiske efter gädda. Spännande fiske som jag ännu ej testat, men det får bli framöver sen får man se om det blir detta eller Epik från Guideline. Skulle gärna testa bägge!

Kommentarer (0)

Allt om Flugfiske - Tips för fiske på Island!

Sammanträffande! Fick ju tips av Flugfiskeonline-gänget om Islandsresa och att man kunde komma undan på ca 10k och nu när jag gick och köpte senaste Allt om Flugfiske så har de ett långt islandsreportage och bekräftar att man för 10k kan få sitt drömfiske i vulkanmiljö. Nu blev man ännu mer sugen på att åka dit!

Mycket annan bra läsning och då framförallt som regnbågsfisket som börjar bli riktigt hett igen, nu när vattnet blivit kallare, och bl.a. så tipsade de om Bondemölla. Låter intressant, men vill ta en tur dit och kolla upp själv innan man instämmer i hyllningarna. För hösten så hoppas jag få tid till både Sunnedamm och Norrbyströmmen och nu kanske Bondemölla också då. Nice!

Kommentarer (0)

Flugfiske efter regnbåge i Lindesjön

Ger mig strax av till Lindesjön i Svartedalen för att testa regnbågsfisket. Har tidigare gett mycket bra resultat med fiskar i rätt fin kondition kring 1-2 kg.

Kommentarer (0)

Flugfiske på Island

Fick ett mail av en av grundarna av Flugfiskeonline som precis kommit hem från en flugfiskresa till Island.

De hade haft bra fiske med ett par rejäla öringar på knappa 3 kg. Underbart! Jag blev själv riktigt sugen att testa fisket i Island, aldrig varit där...Kolla in bilden! Magiskt!

Flugorna som gällde var framförallt czech nymfer och den riktiga killern var Pheasent Czech Orange Head.

Passade på att fråga vad man behöver hosta upp för en sådan resa och det visade sig att man kan komma undan med ca 10k inkl. allt. Känns mycket prisvärt!

Kommentarer (0)

Flugfiske efter bäcköring

Åkte ut till en fin skogbäck i närheten av Göteborg för att fånga öring. Tyvärr blev det inget, men denna typen av flugfiske är riktigt spännande! 2-3 vak men framförallt en rätt stor öring som ruschade fram och tillbaka över bäcken ett par gånger. Nog rätt bra size på den!

Åkte sedan vidare till Härrydaån/Mölndalsån som går genom Hindås och Härryda. Grunt vatten, tät vegetation och svårt att hitta bra lägen...

Men hur som helst en härlig helgtur!

 

Kommentarer (0)

Underbart klipp på flugfiske efter öring i mindre å!

Hittade detta klipp på smygfiske efter öring i en liten å, helt underbart och man blir bara så fiskesugen! Hade liknande fiske, med fin öring i mindre bäck, under sommarens fiskeresa till Stöten. 

Klicka HÄR för att komma till klippet på youtube.

Kommentarer (0)

Flugfiske TV - botten och toppen

I fredags så kollade jag mycket kort på VM i flugfiske som gick i TV4 Sport. Tyvärr ett riktigt dåligt program som hade kunnat vara kanon, men med långa tråkiga sekvenser och dålig filmning så var det nog inte många som kollade särskilt länge.

Något som däremot var helt lysande var Rolf Nylinder och Frontsidefly´s senaste klipp om deras flugfiskeresa till Slovenien. Magiskt! De har verkligen lyckas fånga det underbara fisket i Slovenien på ett lättsamt men proffsigt sätt. Klicka här och kolla själva.

Snacka om skillnad i kvalitet!

Kommentarer (0)

Flugfiske efter regnbåge

Har bara under veckan fått två mail från personer som undrade över vilka flugor som man skall ha för att lyckas med sitt regnbågsfiske. Med lite lägre temperaturer så kan det nog snart bli riktigt bra regnbågsfiske!

Har försökt sätta samman en lista på de bästa fiskeflugorna och tror den är rätt heltäckande, men kan säkert missat någon succéfluga. Iaf, här kommer ett gäng riktigt bra regnbågsflugor:

Zonker
Wolly bugger
Wolly worm
Haröra
Streaking caddis
Foam myra
Black gnat
Dog nobbler
Getingar
Phesant tail
Muddler
Montana

Med dessa flugor så klarar man sig bra!

För fiskevatten så är det framförallt Lindesjön, uppe i Svartedalen, och Norrbyströmen, i Motala Ström, som är några av guldkornen.

Kommentarer (0)

Laxfiske

För dig som bor i Göteborgsområdet och är sugen på laxfiske så har  jag två tips: Örekilsälven och Säveån. Två fantastiskt fina vattendrag med miljöer som får tankarna upp till norra Sverige.

I Örekilsälven så har det varit ett lite trögare fiske på sistone, men det kommer säkert igång nu i Augusti som brukar vara en bra månad. Sista veckan så är det ca 2-3 tagna laxar per dag i älven.

Googla på Örekil och Säveån så hittar ni deras respektive sidor, där framförallt orekil.com ger mycket bra och uppd. info om läget i älven!

Lycka till!

Kommentarer (0)

Flugfiske-feber

Läste #4 Flugfiske-feber, väldigt roligt att denna och AoF helt fokuserar på flugfiske så kan info om spinnare och djuphavspilkar publiceras på något annat ställe:-), och vill delge om en del av innehållet:

- Exofficio gör skjortor med antimygg-effekt, undrar bara hur den skall kunna vara effektiv samtidigt som den inte är farlig för människan med tanke på alla myggarmband etc. som på sistone totalsågats då de innehöll alldeles för starka doser  av substanser som var icke-ok....(inte snygg är den heller..)

- Leech har släppt nya modellen Sky som är riktigt snygg!

- Mycket intressant artikel om flugfiske efter multe med Brian Kjaer, då det är ett smalt nischfiske som inte intresserar så många så var det klokt att göra en kondenserad och bra guide på två sidor. Sen att de lägger 6 sidor på en artikel om pontonfiske känns sådär...

- Riktigt bra läsning i form av en uppföljning av en tidigare artikel kring jakten på drömöringen i Island.

Kommentarer (0)

Miljardär efter flugfiskeresa

I dagens DI kan man läsa om Peter Svennilson som sade upp sig och åkte på en flugfiskeresa till Kolahalvön i Ryssland. Väl där träffade där träffade han en världskänd forskare och tillsammans beslutade de sig för att bilda ett VC företaget The Column Group. Bolaget har nu ett par år senare sålt Aragon, ett av sina första innehav, till Johnson & Johnson för 6,5 miljarder kronor.

Detta måste vara en av de mest lyckosamma flugfiskeresorna någonsin. Finns att läsa om detta på di.se, men där är bara en kort artikel så kolla hellre i den riktiga tidningen.

Skitfiske på er! 

Kommentarer (0)

Fiske efter näbbgädda

Gjorde ett undantag och lämnade flugspöt hemma för att åka ut och testa makrillfisket utanför Vinga Fyr.

Två näbbgäddor hade en riktigt tung lördag då de lyckades kroka sig själva med hela makrilltacklet.

Men, rökta näbbgäddor är inte helt fel de heller som komplement till de 10-15 makrillarna vi drog upp vilket toppades med en torskfångst.

Bra dag på sjön, men egentligen är det ju noll känsla att landa denna typen av fiskar på ett havsspö, så blir fullt fokus på flugfisket framöver!

Kommentarer (0)

Laxrekord

2013 verkar bli ett grymt bra år för laxen! Uppvandringen till lekplatserna i Vindelälven är den bästa på över 100 år och man kan se liknande resultat i många älvar över hela Sverige. I laxtrappen på Stornorrfors så har de sett laxar på 25 - 30 kg! Magiska laxar!

Kommentarer (0)

Flugfiske i Hovås

Var nere en kvällstur till piren i Hovåshamnen, en klassisk fiskeplats i Göteborg som ofta är mycket populär och så även ikväll. Men var ensam om att flugfiska och resten stod och metade med småfisk. Resultatet blev ett koppel näbbgäddor, som fick gå tillbaka, men tyvärr inga makrillar. Hört att näbbgäddor skall göras sig bra rökta, men det får bli en annan gång.

Ska i veckan försöka ta mig till något Put and Take vatten i närheten för att fiska regnbåge, får se hur det blir med det. Sen så hade det ju suttit fint med en vända i Örekilsälven men med spöt med denna gång. Bodde förra året på Brålands Gård som är ett schysst ställe, fräscht och inte dyrt, som ligger vid ett bra parti på älven. Kolla upp det om ni söker boende!

Kommentarer (0)

Örekilsälven

Passade idag på att åka förbi och kolla in Örekilsälven. Var nere vid Kvistrum men såg tyvärr inga flugfiskare alls på sträckan. Synd, men det fina vädret lockade väl till annat än laxfiske.

44 st. laxar fångade än så länge som håller en snittvikt på 6,82 kg. Älven kan mer! Ska försöka ta mig dit för ett pass för att se om man kan lura premiärlaxen i älven. Har än så länge bara en återutsatt öring på samvetet.

Kommentarer (0)

Flugfiske på Sveriges kortsida!

Spenderade ett par semesterdagar på Sveriges kortsida som har en helt fantastisk kuststräcka. 

Spöt lämnades hemma och man fick istället följa ett relativt stort antal flugfiskare som vadat ut för att lura havsöring. Oklart om de fick något men så mycket folk  talar ändå för att fisket nog är rätt hett (ett påstående som aldrig stämt sämre än för årets öringpremiär på västkusten då alla, verkligen alla, var ute och fiskade men där de allra flesta kammade  noll).

Nästa gång det bär av söderut så skall iaf flugspöt packas ned då jag hittade några riktigt fina fiskeplatser som måste testas.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Stöten

Nu i torsdags till igår så var vi iväg på den årliga fiskeveckan. 

Denna gång gick fiskeresan till Stöten och vi var ett gott gäng som åkte.

Finns en mängd sjöar där uppe, men åker man väl dit så vill vi ju fiska i de fina älvarna. Så allt kretsade kring Görälven samt en dagsutflykt till Syndån. Vassa platser längs Görälven var Ersbo och Gräsheden.

Det kläckte rätt rejält med gula forssländor, så dessa flugor och E12 var riktigt heta. Alla fick mycket av både harr och öring i fina storlekar vilket fulländade ett par av våra middagar. Fantastiskt gott!

Kommentarer (0)

Intervju med Tellis Katsogiannos

Idag kan vi presentera en dagsfärsk intervju som vi gjort med Tellis Katsogiannos. För merparten av alla flugfiskare så är han ett känt namn och då genom sin flycasting, flugbindning och kastkurser.

För mig så är hans Orangea Dräparmaskar den absoluta favoriten när det kommer till havsöringsfiske här på västkusten. Då vi har samma hemmaplan så ville man ju ta ett tjuvnyp och testa om han kunde släppa ifrån sig sina favoritplatser, men där gick vi bet:-)

Här är kommer då den efterlängatde intervjun:

Hur ofta fiskar du?
Så ofta jag bara kan och hinner! Det blir mer och mer jobb varje år vilket leder till färre fisketimmar. Jag bor dock väldigt nära kusten så under vår och höst blir det många korta pass efter havsöring. En timme hinner jag oftast med dagligen under april/maj. Under sommaren blir det mycket laxfiske i Norge tillsammans med kursjobbet. Totalt antal privata fiskepass per år kanske ligger på runt 100 det senaste året men iom mitt jobb blir det runt 200-250 dagar per år med spöet i näven. Ofta går det att kombinera lite fiske efter avslutad kurs.

Du arbetar ju som flugfiskeinstruktör, så vad skulle du säga är det vanligaste felet som nybörjare gör rent teknikmässigt? 
Oftast är det en blandning av många fel men skulle jag säga ett fel så är det nog storleken på kaströrelsen, oftast är den väldigt ojämn eller för stor.


Vad är det troliga felet man gör när all lina hamnar i en enda stor hög i stället för att sträcka ut ordentligt vid utkastet? 
Det kan bero på många olika anledningar, allt ifrån att kastet inte har energi nog till att kaströrelsen är för stor. En för stor kaströrelse leder oftast till en konvex spötoppsbana ("vindrutetorkare") som i sin tur ritar en öppen och energifattig linbåge.

Hur kom det sig att du startade det egna märket TSD?
Efter flera år i branchen och efter diverse samarbeten kände jag att jag ville sätta pricken över i´t med det jag personligen tycker är den perfekta utrustningen för ändamålet. Mina spön och linor är designade efter hur jag vill ha dem för exempelvis kustflugfisket eller speykastandet i storlaxälvarna. Att sedan allt mottagits såpass bra och att många vill ha det jag tar fram gör mig oerhört glad! Sedan är jag oerhört intresserad av spön och linor, vilket gör produktutvecklingen väldigt rolig.

Om du inte får säga något från ditt eget märke, vilket är egentligen favoritspöt sett över alla kategorier och varför? 
Oj, svår fråga! Det finns så oerhört mycket bra grejer där ute, oavsett leverantör! Men skulle jag välja några som varit favoriter i många år får det nog bli LTS X1 15´6#11 eller mitt Bruce&Walker Hexagraph 15´#10-12

Om vi skulle bjuda dig på valfri resa vart som helst i världen för att fiska lax, vart åker vi?
Primetime Alta eller Amerikanska östkusten.

Få känner ju västkustens lika bra som du, så kan du bjuda oss på den bästa platsen för havsöringsfiske sommartid? 
Nja, de bästa platserna har tagit flera år att pilla fram och dessa är inga jag ger bort till någon, detta förstår säkert folk. Det är oerhört många timmar som ligger bakom. Men jag kan tipsa om hur man hittar en bra plats! Leta efter grundflak/grundområden som har direkt anslutning till djupt vatten. Gärna strömsatta sund eller små grundvikar nära djupt vatten. För att pricka platser med "sommarmasken" (musselmask) bör du hitta platser med lerbotten blandat med musselkross och tång. De bästa nätterna får du efter ett par dagar med högsommarvärme och gärna 19-20 grader i vattnet. Detta gäller nattfisket! Ska du fiska mitt på dagen är det mer blindfiske som gäller och gärna på djupbranter där vattnet är svalare. Försök lista ut vart staggen rör sig, där hittar du stor öring som jagar fisk.

 Avslutningsvis tre korta frågor:
- Bästa havsöringsflugorna för vår och sommar (en till varje)?
Två favoriter för hela säsongen är Orange Dräparmask eller Black Bugger

- Bästa laxflugan?
Glödhäck

- Bästa harrflugan?
Fiskar inte harr, men de gångerna jag gjort det så har jag antingen kört tunga nattsländenymfer eller nattsländor bundna i CDC (torrfluga)

Med det vill vi tacka Tellis för mycket intressanta svar! För er som är intresserade att veta mer så kolla gärna in tellis-flugfiske.se, då du kan läsa blogg eller kolla upp några av hans intressanta fiskeprylar eller kastkurser!

Kommentarer (0)

Citadellfiske i Landskrona

Testade att fiska vid Citadellet i Landskrona. Var väl ca 20 som fiskade, men ingen fick något och jag var nog närmast med min 5 min dust med en av vallgravens fina 3-4 kg bågar. Han hoppade av precis vid håvning, vilket kanske var bäst så. Regnbågen högg på en vit Zonker i riktigt grov storlek. Detta var även dagens sista fluga efter att ha testat ett 10-tal olika varianter som alla gav noll. Samtidigt som det var dåligt fiske denna dag så såg man ständigt rätt fina regnbågar cirkulera tillsammans med ett par riktigt grova ålar! Avkopplande fiske som rekommenderas, men köp fiskekort för 200kr då detta är lag samt ger pengar till nyutsättning av fisk.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Varberg

Var ute och testade havsöringsfisket utanför Varbergs Kurort och tänkte att man om inte annat skulle kroka en makrill eller näbbgädda. Det blev inget av det, men en riktigt fin torsk som oväntat steg från djupet upp mot tobisimitationen flera gånger för att vända precis innan flugan. Illa!

Kommentarer (0)

Öringfiske i strömmande vatten

Var tidigare i veckan iväg och testade en ny öring-å en bra bit utanför Göteborg.

Såg till en början riktigt giftig ut men det var tyvärr ingen som helst aktivitet i ytan och inga vak.

Men men, alltid kul att hitta nya hot spots! Får helt enkelt vänta på årets första bäcköring ett tag till. Men får se hur länge, ska göra ett försök bortåt Lindome/Hällesåker hållet inom kort.

Kommentarer (0)

Fiskebutik i graven

Till min stora besvikelse så såg jag idag att min, tidigare, favoritbutik chippat och kastat in handduken. 

Mycket tråkigt att se då jag tycker de hade bra prylar (iof lite för mycket jiggar och wobblers och sån skit...:-) ) och en extremt bra och kunnig personal. En av dem sitter förresten på en stor bild på väggen uppe på Sportfiskekontoret i Örekil med en riktig bamselax.

Detta tillsammans med när Strömwalls flyttade från Kungsportplatsen, typ 10-15 år sedan, är två stora bakslag för fiskebutiksgöteborg.

Kommentarer (0)

Torrflugor på ingång

Då var det dags för att bunkra upp med nya flugor för sommarens fiske. Framförallt fokus på torrflugor då jag ska försöka få till mer av den typen av fiske.

Dessa beställdes in:
- Danica
- Superpuppan
- Humphy gul
- Bloody Mary Goldhead
- Grey Wulf
- Myra svart
- Myra röd
- Rackelhanen
- Klinkhammer
- Haröra (guldhuvud)
- Gul forsslända
- E12
- PA Tännäs Special (oklart hur bra denna är, en chansning..)

Och dessa köptes i storlekarna 12, 14, 16.

Tycker både storlek och val av flugor är perfekt lämpade för fiske efter harr och öring. Bra tips för er som söker inspiration inför sommarens torrflugefiske!

Kommentarer (0)

"Bästa fiskebild" - Plats 1

Väl värdig vinnare av vår tävling "Bästa fiskebild" är Conny Noremark för denna härliga bild.

Den fick oss direkt att tänka på sommarens årliga fiskevecka där man står parkerad i en någon älv i jakten på storharren!

Conny berättar att bilden togs förra sommaren i Laisan i södra Lappland. Klockan var strax efter 01 på natten (!!!) och de fiskade harr.

Priset, den snygga vadarjackan från No Limits.

 

Kommentarer (0)

"Bästa fiskebild" - Plats 2

Vilken bild!! De önskar nog att en vadarstav ingått i bilhyran...

Silverplatsen är härmed korad!

Lars egna ord:
"Vi var på Island I början av Juli för att fiska lax. Vi var två gäng som hade guide alla dagar, det ena gänget fick en guide som inte helt visste var man skulle korsa och var alla stenar låg. Resultatet ser man tydligt:-) Efter att själva försökt få loss bilen 1 timme kom äntligen hjälp! Dock visade hjälpen sig vara mer intresserad av att fota och filma……. allt löste sig till slut men bilen blev aldrig som den var…."

Kommentarer (0)

Vinnare av "Bästa fiskebild"

Väldigt roligt att det kommit in så många och fina fiskebilder och det var verkligen svårt att välja ut vinnaren. Låter givetvis som en klassisk "jury-klyscha" men det var faktiskt lurigt.

Men vi har givetvis hittat ett par bidrag som stack ut och förmedla, väldigt olika, typer av känslor!

Vi släpper dem en åt gången så först ut är plats nr. 3

Kommentarer (0)

"Bästa fiskebild" - Plats 3

En underbart härlig bild tagen i kvällssol med stilla bris på havet. Med stunder som dessa så är det helt OK att havsöringspremiären var som den var i år (väldigt lite fisk).

Tack för ett fint bidrag som var väl värt en bronsplats!

Johan säger själv:
"Flugfiskepremiär med vän. Aprilkvällar som denna botar vinterabstinensen."

Kommentarer (0)

Blåsigt värre!

Åkte igår kväll ute på en liten fisketur för att se om man kunde lura en havsöring eller näbbgädda, men icke. Rätt frisk blåst gjorde att fisketuren blev rätt kort men fick lite välbehövlig träning på att kasta i rak motvind, vilket är en intressant övning.

För alla nybörjare inom flugfisket som står och ska fiska med frisk vind emot en så har jag följande råd:

 • Byt fiskeställe, det finns "alltid" vinklar där vinden inte ligger på för fullt.
 • Fiska med rel. kort lina ute så att du kan ha bra koll på den.
 • Kasta vanliga behärskade kast och låt linan, där tyngden är, göra jobbet. Annars lätt att man skall börja svinga hårdare och snabbare, vilket ofta gör att man inte får linan med sig.

Kommentarer (0)

Bäst på havsöring

Ja, vårruset efter havsöring med flytlinor har för många övergått i sommarfiske med betydligt mer snabbsjunkande linor. Jag fiskar dock på med flytlina och till den kör vi en tung, tung tafs. Funkat bra för mig. Alla har sina knep.

 

Men igår såg jag den som är överlägset vassast på havsöring, nu tror ni säkert att jag menar någon ur gänget bakom formidabla Havsöring.se men de är helt chanslösa (trots att de har superkoll på detta + bra sida...tack för det!), och det är så klart sälen. Han/hon hade full aktivitet igår kväll inne i Askimsviken. Bra med fisk inne i vikarna gör att sälarna hänger på ända in till land. Charmigt säger jag! Men av många fiskare (spec. havsöringsfiskare) så är ju sälen lika illa omtyckt (milt uttryckt) som vargen är bland jägare. 

 

Men visst, sälen slukar enorma mängder havsöring och det är viktigt att hålla koll på bestånden (åt bägge håll) för att det inte skall gå fel med endera population.

 

För er som inte är så insatta så är sälfrågan tillsammans med att fiska sik på hösten (risk att man råkar dra en öring efter säsongen är över) två rätt känsliga frågor inom sportfiskevärlden....

 

Avslutningsvis så vill jag tipsa om fina Rainbow Lakes, läs mer under Put and Take, som jag hört mycket gott om men ännu ej testat själv. Hoppas få tid till en vända dit inom kort och kommer då rapportera mer om upplevelserna!

 

GLÖM NU INTE ATT SKICKA IN ER FISKEBILD FÖR ATT HA CHANS ATT VINNA EN VADAJACKA (och tack för de fina bidrag som inkommit!!)!!

Kommentarer (0)

Fin havsöring på fluga!

Gårdagens fisketur resulterade i en fångad och en bommad havsöring. Den fångade öringen klarade minimimåttet (45 cm) men den fick gå åter så att jag kan få upp den igen senare i sommar när den växt på sig ytterligare. Fiskade med klass 6 spö XACT (Loop), flytlina, sjunktafs och en orangedräparmask.

 

Vattnet börjar nu bli rätt varmt och snart är det nog så att det börjar dyka upp en och annan näbbgädda istället för öring på flugan. Vissa öringdyrkare gnäller över dessa fångster, men jag tycker att det är rätt nice då det är fisk som verkligen kan bjuda upp till kamp med sina sailfish-liknande lufthopp.

Kommentarer (0)

Helt rätt men synd på fisket

Rundade av gårdagen med en picknickmiddag på Hovåsbadet, helt fantastiskt! Det är ju inte bara en charmig plats utan även ett ypperligt ställe för att fiska havsöring, så här på våren innan allt badfolk kommer.

Nu såg jag dock att de handikappanpassat badplatsen, vilket känns helt rätt. Tyvärr har de dragit ut bryggan igenom den passage av badet där fisket var allra bäst och nu sabbat ett av mina favoritställen. Men med rätta tycker jag, kul att de äntligen tänker till och gör dessa fina badplatser tillgängliga för alla! Nu får det istället bli mer fisketid mer söderut som vid Killingsholmen t.ex.

Kommentarer (0)

Val av fiskeflugor

HEJ!

 

Kanonväder i Göteborg med sol och 2-3 m/s, så det är bara att ge sig ut och göra ett försök på att lura några havsöringar med flugspöt. Mycket jobb nu, så måste hålla mig till torsdag som är ledig dag. Bara hoppas att vädret håller sig! Ska nog åka till Korshamn i Kullavik, ser giftigt ut!

 

Har senaste dagarna fått ett par mail om flugval för havsöring, harr, öring och regnbåge. Om man måste förenkla och bara får säga en fluga för var och en av dessa fiskar så blir det:

 

Havsöring: Orange dräparmask

Harr: Haröra med guldhuvud

Öring: Haröra med guldhuvud eller om man söker torrfluga så en klassisk E12

Regnbåge. Wolly Bugger

 

Lycka till!

Kommentarer (0)

Fluglinor

Har även fått in en nybörjarfråga kring fluglinor som jag tyvärr upptäckt att jag varit långsam med att besvara. På undersidan Flugfiskeskolan har jag gjort en någorlunda logisk sammanställning över hur de respektive linorna hänger ihop och även hur de binds ihop. Det kan tyckas krångligt att det är så många linor inblandade, jämfört med spinnfiske, men viktigt att tänka på är att alla fyller ett viktigt syfte och att det är linan som är central i flugfiske. Lägg tid och pengar på bra linor, det lönar sig!

 

Så åter till den ställda frågan som var vilken fluglina man skall använda för det pågående havsöringsfisket? Jo, nu när det fortfarande är kallt i vattnet så fiskar jag med en flytlina samt så har jag antingen en nylontafs eller en sjunktafs på ytterst. När sommaren kommer och det varmare vattnet likaså så bör man gå över till sjunklinor då fisken oftast håller till på de svalare och djupare vattenpartierna.

Kommentarer (0)

Nordic Outdoor, nya vadarbyxor och fiske

Alldeles för länge sedan man var iväg och fiskade nu. Det ska vara riktigt bra havsöringsfiske nu, så måste försöka komma ut här i helgen. Siktar nog på att åka ner till Billdal och Killingsholmen och testa de nya vadarbyxorna. Men först blir det en vända ner till Svenska Mässan för att gå på Nordic Outdoor. 

 

Ha en riktigt fin helg!

Kommentarer (0)

Havsöringsfiske i Torslanda Lagun

1h fiske i Torslanda Lagun resulterade i en liten havsöring som snabbt fick gå tillbaka. Startade tidigt på morgonen för att undvika den värsta vinden, men det gick sådär...det blåste rätt rejält hela förmiddagen!

Kommentarer (0)

Fjällfiske

Hittade denna goa bild från fiskeveckan för två år sedan. Riktigt fin fiskeresa som gick upp till Storsjön som ligger i krokarna kring Funäsdalen. Vi bodde på Storsjö Fiskecamp som ligger helt för sig själv mitt i skogen och där stugorna hade egen sjötomt, fantastiskt fin fiskecamp! En av dagarna lämnade vi forsen och begav oss uppåt fjället, helt underbara miljöer!

Kommentarer (0)

Inget fiske i helgen

Blev tyvärr inget fiske i helgen, men väl en promenad ute vid Järkholmen i Hovås som är ett erkänt bra havsöringsställe.

 

Två saker blev tydliga, det är fortfarande rätt kallt i vattnet samt att det är rätt lågt vattenstånd (se bild).

 

Men nu har jag börjat få in en hel del rapporter om att fisket ändå börjar komma igång rätt bra så måste försöka hitta en lucka någon kväll och ta sig ut (tror dock det är bäst mitt på dagen för er som har tid med det, då tempen är någon grad upp då)

Kommentarer (0)

Ytterligare en kort flugfisketur

Var idag iväg en mycket kort vända, ca 25-30 min, till Askimsviken efter jobbet. Fiskade från Hovåsbadet men helt utan resultat. Det är bara att ligga i så kommer snart premiäröringen här uppe.

 

Läste i GP att de största öringarna fångats vid Röda Sten och Torslanda Lagun, vilket inte är konstigt då det rör sig om två mycket populära fiskeplatser tillika de ställen där flest fiskar.

 

Hoppas på ytterligare en vända i helgen!

Kommentarer (0)

Havsöringspremiär avklarad!

Nu är äntligen havsöringssäsongen här, härligt!

 

Idag var vi ute och testade av lite olika (vanligtvis) vassa platser men utan att landa en enda öring. Tungt. Jag nöjer mig med att säga att kasten var perfekta, favoritflugorna var på men att det var för kallt i vattnet...

 

Av de 25-30 fiskare vi träffade på så hade ingen fått något, vilket nog är ett resultat av havstemperaturen. Premiären är ju inte bästa fiskedagen, bara en av de skönare.

 

Vi gjorde iaf försök på:

 

 • Billdal/Hagenvägen - folk satt och pimplade från isen när vi kom dit, så det var bara att vända och åka vidare. Sjukt överraskande.
 • Hovåsbadet
 • Önneredshamnen
 • Marholmen, se bild.

Riktigt fin dag, men ingen fisk alltså. Den tar vi nästa gång!

Kommentarer (0)

Sista minuten tips

Nu med nästan ett halvår sedan havsöringsfisket avslutades så är det bara två dagar kvar och på måndag smäller det. Vädret ser bra ut med i stort sett vindstilla på morgonen för att sen blåsa upp en aning med 7-8 m/s. Med premiären så nära så kommer här några sista minuten tips på saker att tänka på:

 

- De utlekta öringarna finns nu i stort antal på väldigt grunt vatten, så ingen vik är för grund.

 

- Sötvatten fryser snabbare än saltvatten, vilket gör att visa delar med bräckt vatten fortfarande är täckta av is. Utnyttja därför helgen till att åka runt och reka efter bra ställen med öppet vatten.

 

- Finns i stort sett ingen småfisk inne i vikarna än så länge, då tobis och annat smått kommer först senare in på våren. Därför brukar det vara bättre resultat med lite mer färgrika flugor som irriterar till hugg snarare än fiskimitationer.

 

- Kallt vatten = fiskarna rör sig inte så mycket. Därför är det bra att ta hem flugorna väldigt långsamt och utan större rörelser.

 

Lycka till och Glad Påsk!

 

Kommentarer (0)

Goda nyheter

Tre goda nyheter för alla havsöringsintresserade: 

 

1. Nu är det bara 3v till havsöringspremiären här på västkusten.

 

2. Havsöringspremiären sammanfaller med Annandag Påsk som är en röd dag, vilket innebär att man inte behöver ta ledigt för att premiärfiska.

 

3. Hörde talas om ett nytt förbud för nätfiskare, som kan komma att göra stor skillnad på tillgängligheten av havsöring längs kusterna.

Kommentarer (0)

Bra havsöringsfiske i Åhus?

Var iväg en vända i Århus och såg flera fiskeplatser som såg mycket vassa ut för havsöring. Passande stenbotten och blandad vegetation kombinerat med "stenpirar" som gör det lätt att komma ut en bit.

 

Blev inget eget fiske här, men tror definitivt att det skulle varit bra! Har ni erfarenheter av havsöringsfisket här så tipsa gärna!

Kommentarer (0)

Årets första havsöring

Hann med två kortare fiskepass nere i Råån i helgen. Lördag em. bjöd på ett hugg som jag slarvade bort samt en mindre havsöring som fick gå tillbaka. Söndagen var helt död, inget hugg varken för mig eller de jag snackade med. Blåste rätt friskt vilket gjorde det hela lite mer utmanande men kan inte skylla på det ändå...

Kommentarer (0)

Flugfiskemässan i Väst inställd!

Hade tänkt åka upp till Trollhättan nästa helg för Flugfiskemässan i Väst, men när jag nu gick in på sidan så såg jag att årets mässa är inställd och att de nu siktar på nästa år. Mycket tråkigt tycker jag och jag vet inte vad anledningen var, men troligen att antalet sponsorer/utställare var för lite. Med så många aktörer i branschen så är det synd att det ej går att hålla liv och kontinuitet i denna typ av nischmässa. Synd då man inte vill gå och trängas med en massa spinnfiskare eller gud förbjude t.o.m. havsfiskare:-)

 

Råån imorgon. Ha en go helg!

Kommentarer (0)

Flugfiske i Råån!

I måndags var det totalt 340 öringfångster inrapporterad för Råån!

 

Skall nedåt Skåne i helgen så siktar på en fisketur i ån. Tyvärr har vi på sistone fått in ytterligare rapporter om tjuvfiske i ån, mycket tråkigt. De nedre delarna vid vassen och nedåt är det dessutom fiskeförbud på. Tänk på det samt att handla fiskekort och kaffe på Shellstationen innan passet.

Kommentarer (0)

Fiske - lite djupare

Nu på onsdag sänds första avsnittet för denna säsong, missa ej det! Kl 22 på TV4 Sport.

 

Här får ni schemat för avsnitten:

 

- Avsnitt 1 onsdagen den 27/2 (vildlax i Kalixälven och Ängesån med skådespelaren och producenten Rafael Edholm och Motörheads supertrummis Mikkey Dee)


- Avsnitt 2 onsdagen den 6/3 (gäddfiske i Furusund och på Åland med hockeymålvakten Viktor Fast)


- Avsnitt 3 tisdagen den 12/3 (tidigarelagt till tisdagen pga sportevanemang som har förtur, rödingfiske i Sommen med "Ge fan i våra vatten"-grundaren Erik Ohlsson från bandet Millencolin)


- Avsnitt 4 onsdagen den 20/3 (havsöring på Åland med Thaiboxningsvärldsmästaren Jörgen Kruth och hans brorsa Thomas Kruth)


- Avsnitt 5 onsdagen den 27/3 (gäddfiske i Örnsköldsviks skärgård med modolegenden Magnus Wernblom)


- Avsnitt 6 onsdagen den 3/4 (pelagiskt vertikalfiske med OS-brottningsmedaljören Jimmy Lidberg)


- Avsnitt 7 onsdagen den 10/4 (lax- och öringtrolling i Vänern utan NHL-proffset Douglas Murray)


- Avsnitt 8 onsdagen den 17/4 (highlights från Ljusne)

 

Mycket nöje!

Kommentarer (0)

LPXe RS V2

För er som inte har ett flugspö för det kommande havsöringsfisket (nu gör jag som så många gånger tidigare den lika grova som felaktiga generaliseringen att samtliga flugfiskare bor längs västkusten och därmed måste invänta 1:a april) eller som känner att ni vill unna er något extra så vill jag slå ett slag för det sjukt snygga och, vad jag har hört, mycket bra Guidelinespöt LPXe RS V2.

 

Köp ett klass 6 eller 7, jag hade gått på en 6:a, så har ni ett fantastiskt spö för det stundande havsöringsfisket. Kikat runt i forumen och kommentarerna verkar i stort sett samstämmiga att detta rör sig om ett riktigt bra spö. 

 

Funderar på om man borde unna sig själv ett sådant och om så görs så kommer jag redogöra för mina egna intryck om det. Men har ett relativt nytt havsöringsspö som kanske får tjäna mig en säsong till iaf, men man vet aldrig...

 

Kommentarer (0)

Kastträning och havsöringsrekande

Istället för att åka ner till Råån så stannade jag kvar i Göteborg och var först ute en vända och köra kastträning i de strömmande partierna vid Rådasjön (Helenevik) innan vi tog en tur till havet och kollade lite hotspots inför det stundande havsöringsfisket. Hittade ett par platser i Önnered och Fiskebäck som såg riktigt vassa ut. Blir nog en bra premiär den 1 april!

Kommentarer (0)

Statistik och lite tips för havsöringsfisket i Råån

För er som inte kan hålla er till 1:a april här uppe på västkusten, så vill jag rekommendera ett besök i Råå.

 

Råån har än så länge bjudit på bra fiske med följande fångster (t.o.m. 13/2):

- 217 öringar

- 5 regnbågar

- 1 lax

 

Tips för fisket:

- Läsa på senaste nytt om ån här på Flugspön.se eller "Rååns Fiskevårdsområde" på facebook.

- Klass 6 spö 

- Flytlina med sjunktafs, eller aningen sjunkande fluglina

- Flugor som ullsocken, wolly buggers och zonkers

- långsamma hemdragningar då det kalla vattnet ger lite trög fisk

 

Stort tack till de aktiva kring Råån då de gjort ett mycket bra arbete med ån!

Kommentarer (0)

Råån

Det blev en tur till Råån i helgen. Fiskade mellan kl. 09-13 i lördags men utan fångad fisk. Körde med flytlina, sjunktafs och förtyngd fluga men som sagt utan resultat. En spinnfiskare bredvid mig tog en fin öring men precis under måttet.

 

Men en riktigt härlig tur var det och fler besök blir det till denna vackra å!

Kommentarer (0)

Havsöringsfiske i Råån

Nu i helgen verkar det äntligen bli dags för flugfiske i Råån efter havsöring, vilket är vanligaste fisken men nu har även regnbåge och lax kommit upp.

 

Av vad jag hört så är det intermediate lina med sjuktafs som gäller. För ni som ska dit så glöm ej att köpa fiskekort, finns på Shellmacken på Ättekulla.

 

Ha en go helg!

 

Kommentarer (0)

Gäddfiske - EPIK PIKE KIT & Hjortseryd

Gäddflugfiske är en typ av fiske som jag tycker får för lite uppmärksamhet. Ett mycket roligt och actionfyllt fiske där ofta ser hur gäddorna tar fart mot flugan för att sen kasta sig över den. Helt enkelt mycket spännande!

 

Ett mycket bra och prisvärt flugset för detta är Epik Pike kit som du kan köpa för ca 2000 kr ink. allt. Detta täcker av de flesta behov och gör att du kan testa på denna typ av fiske samtidigt som du får ett spö att växa med.

 

För tips på bra fiskeplats så har jag hört mycket gott om storgäddorna och det fina fisket i Hjortseryd. Läs mer under Sveriges Bästa Fiskevatten.

 

Lycka till!

Kommentarer (0)

Inspiration från Rolf Ahlkvist

Som välbehövlig "off-season" inspiration så vill jag här dela med mig av en fantastisk flugfångad öring som Rolf Ahlkvist skickade mig i somras. Verkligen fin!

 

Vem är då Rolf Ahlkvist? Jag antar att de flesta flugfiskare känner till honom, men för de som inte gör det så är han en mycket duktig flugfiskare och flugbindare som även skrivit böcker (FIsken, flugan och jag).

 

Helt enkelt en viktig person inom flugfisket och en inspiratör för mig och många andra.

Kommentarer (0)

Underbar storöring!

Kolla in denna fantastiska brunöring som fångades på ismete, verkligen en bedrift! Det fantastiska exemplaret vägde 9,6 kg och fångades av Sebastian i Team Mosbricka som för övrigt har en mycket bra blogg, kolla in den och se fler bilder på denna mycket fina fisk. Bra jobbat killar!

Kommentarer (0)

Flugspön till havsöring

Nu är det bara ca 2 månader kvar till havsöringspremiären här på västkusten (som ni säkert vet är skåningarna redan igång).

 

I och med detta så har jag fått in rätt mycket mail och förfrågningar från er besökare gällande vilken typ av flugspö man ska köpa för detta fiske och då jag antar att det är fler som undrar så skriver jag mina tips här.

 

Generellt så tycker jag att man bör satsa på ett klass 6 spö, som har tillräckligt mycket känsla för att du ska få en härlig fiskdrillning men där du samtidigt kan få ut rätt långa kast trots vind.

 

Tre tips på flugspön från kvalitetstillverkare till rimliga priser:

 

- Guideline LPXe RS V2

- Vision Silver

- Loop Xact

 

Kommentarer (0)

Loop Cross S1

Jag har inte nämnt det tidigare, men jag vill ändå lyfta fram och rekommendera Loops Cross S1 flugspö. Det är lite vågat då jag inte testat det själv men av alla jag snackat med som testat detta flugspö så har jag enbart, och det är faktiskt enbart, hört positiva saker.

 

Är därför själv intresserad av att ev. köpa mig ett sådant så har ni tips och kommentarer kring det så är de givetvis mycket välkomna!

 

Såhär skriver de förresten själva om det på www.looptackle.com:

 

"The new Loop Cross S1 fly rod series is the single most important revolution to occur in fly fishing since we introduced the large arbor reel over 20 years ago. It's that big."

 

Ha en go onsdagskväll!

 

Ps. det blev förresten inget flugfiske i Råån efter havsöring i helgen, då jag tyckte det var väl kallt med en -5-10C...Men skall nedåt Skåne om dryga 2v igen och då hoppas jag på lite mildare väder.

Kommentarer (0)

Bra fiskeprogram!

Snart börjar 2:a säsongen av det mycket populära fiskeprogrammet Fiske - lite djupare där vi återigen får följa med Johan Broman och svenska kändisar ute på fiskeäventyr.

 

Första avsnittet på denna nya säsong går av stapeln den 27 februari kl 22 på TV4sport och då e det vildlaxfiske i Kalixälven som gäller med de två osynade (fiskemässigt) korten Mickey Dee och Rafael Edholm.

 

Ser fram emot detta!

Kommentarer (0)

Nya flugor

Har precis hunnit gå igenom leveransen av nya havsöringsflugor (och lite harr, öring och regnbåge också!) som kom igår. Allt verkar stämma och flugorna ser bra ut! Blir spännande att testa dem, kanske redan i kommande helg nere i Råån som haft en bra start på flugfisket efter havsöring...en hel del fisk men tydligen mycket smått. Oavsett härligt att snart vara igång och fiska havsöring nu igen!

Kommentarer (0)

Beställt flugor

Har idag beställt flugor för att fylla på flugaskarna inför havsöringsfisket på västkusten och öring- och harrfisket i sommar (även ett par regnbågsflugor slank med). Här är inköpslistan:

 

Klinkhammer Olive cdc stl. 14

Conehead Muddler/zonker Orange stl. 8

Conehead Muddler/zonker Vit stl. 8

Conhead Zonker Vit stl. 8

Runner Orange Stl. 8

Runner Vit Stl. 8

Czech Goldhead grey stl. 12

Czech Goldhead Olive/Orange stl. 12

Czech Light Olive stl. 12

Brun Stone fly stl. 12

Copper John Red stl. 12

Haröra Orange Tag tungsten Stl. 12

Auraräkan Claret Stl. 8

Auraräkan Orange Stl. 8

Borstmask Clare´Stl. 8 fram - Stl. 10 bak

Klinkhammer Brun stl.12,14

Suspender buzzers Röd stl.10,12

Mask Orange stl. 6

Mask Vit stl. 6

Chrystal Meth Stl. 10

Superpuppa Grå & Gul stl.10,12,14

Romkorn RödOrange Stl. 12

Mickey Finn stl.4,6,8,10

 

Beställt från ett nytt ställe och det ska bli spännande att se kvaliteten på flugorna samt om de lyckas få beställningen rätt!

Kommentarer (0)

Öringfiske på Röda Sten

Röda sten hör till Göteborgs i särklass mest populära fiskeställen efter havsöring. Kanske även ett av de bästa när man väger in hur lättillgängligt det är att komma dit (man parkerar vid Sjömagasinet och har sen 2 min promenad).

 

Jag promenerade förbi där idag och kollade in det och blev sen så fiskesugen att jag testade sikfisket i Sillvik, men helt utan någon fångst...Nästa gång!

Kommentarer (0)

Havsöringsfisket närmar sig!

Havsöringsfisket har haft premiär och kommit igång bra nere i Skåne, medans vi här uppåt Göteborg har ytterligare ett par månader kvar (1 april är det som gäller!).

 

Skall försöka ta mig nedåt landet under kommande veckor och ska därför kitta upp flugasken med lite nya havsöringsflugor. Ska handla:

 

Nobbler Pink och Vit

Auraräkan i orangeafärger

Ett par borstmaskar

Räkfluga, Delishrimp

Flashbugger Vit

Tobisimitation

Ett stort gäng Mickey Finn

Romkorn - till rengbågen...

 

Ovanstående är enligt mig bra för havsöringen, men vill ni ha mer tips så finns det en riktigt bra artikel i senaste numret av Flugfiske-feber som går igenom tips på flugor för just kustfisket efter havsöring. För er som vill spara slantarna och inte köpa denna, rätt bra tidning, så kan jag sammanfatta ner det med att man gärna ska ha:

 

- fluoroscerande färger istället för flash

- småflugor då havsöringen har riktigt skarp syn

 

God fiskelycka!

Kommentarer (0)

God Jul!

Tillred (rökt är gott!) den P&T fångade storregnbågen, plocka fram den flugfångade gravade laxen (från Örekilsälven eller Säveån kanske?) och slå in flugspöt som du köpt i julklapp - för nu är det Jul!!

 

Vi på Flugspön.se vill önska er en fantastisk julhelg och titta gärna in på sidan efter Jul, för då kommer vi tipsa om de bästa superdealsen du kan göra på rean!

Kommentarer (0)

Varma fötter i vinter - Powerboots

För er som ska trotsa kylan i vinter, just nu är det iof sig rejält mildväder i Göteborg, och ge er ut och (flug)fiska, jaga eller promenera så kan jag tipsa om ett par riktigt bra vadderade stövlar, Powerboots.

 

Hittade ett ställe på nätet som säljer dessa kanonstövlar för 649 kr, till skillnad från merparten av återförsäljarna som ligger kring tusenlappen. Intressant? Maila mig så tipsar jag om vart!

Kommentarer (0)

Ulf Hagström - snart på Flugspön.se

Fick idag mycket glädjande besked från den väldigt duktiga flugbindaren Ulf Hagström, där han meddelade att han inom kort kommer att bjuda alla besökare på Flugspön.se på sin historia samt frågan alla undrar, i alla fall vi..., kring vilka som är hans topp 3 av flugor om han tvingas välja. Besök gärna hans ypperlig sidaThe way of the fly.

 

Tills dess så rekommenderar vi, om ni mot förmodan inte gjort det än, att ni går in under Flugbindning och läser om två av våra främsta flugbindare i Sverige, Niklas Dahlin och Leif Ehnström. Där bjuder de, kanske en aning motvilligt:-), på följande favoritflugor:

 

Niklas Dahlin

1. Streaking Quill

2. Quill Gordon

3. Steel Blue Quill

 

Leif Ehnström

1. Djuret

2. Trollsländenymfer (av stor storlek!)

3. Streaker- och/eller Deer Head Caddis och han fortsätter även med att lyfta fram nattsländepuppan och Baetis (som var det enda öringarna i Österdalälven ville äta i somras)

 

Kommentarer (0)

Isen börjar lägga sig längs västkusten

Var i lördags morse ute, faktiskt för rävjakt, i Torslanda eller närmare bestämt Lilleby. Fantastisk morgon där man från bergen hade en udnerbar utsikt över vikarna, där isen nu börjat lägga sig längst in. 

 

För alla ni som längtar till 1:a April och havsöringsfisket här uppe i Göteborgstrakten (havsöringspremiären är långt tidigare i t.ex. Skåne) så vill jag verkligen passa på att tipsa om alla vikarna kring Lilleby och egentligen hela Torslandakusten. Måste vara ett av de vassare fiskeplatserna efter havsöring i Göteborg.

 

Idag har vi haft lite mildare väder, 2 till 3 minusgrader, men imorgon är vi säkert tillbaka på -10C. Friskt och gött!

Kommentarer (0)

Fiskeresa?

Varje år åker vi iväg ett gäng på en årlig fiskeresa norröver och tidigare år har vi varit i Älgsjön (2009), Höljes (2010), Storsjön (2011) och Älvdalen (2012). För er som funderar på något av dessan så kan jag utan tvekan lyftan fram Storsjön och jag vet att det finns typ 100 sjöar som heter det så det specifika resmålet är Storsjö Fiskecamp. Campen ligger mycket fint till precis vid en vacker sjö och sen finns en mängd fina älvar, åar och bäckar inom kort köravstånd. Fina stugor också i en naturskön miljö!

 

Kort om de olika:

Älgsjön (2009) - aldrig haft så här bra gäddfiske, inga bjässar men underbar sjö!

Höljes (2010) - mycket fint öringfiske i mindre tokmysigt "skogssamhälle"

Storsjön (2011) - underbart fin fiskecamp och mängder av kanonfiskeställen!!

Älvdalen (2012) - österdalälven är fin och har bra med öring och harr, men ett högljutt megabygge till simhall förstör tyvärr den naturkänsla och lugn och ro som jag vill ha hos en fiskecamp.

 

Har ännu ej bestämt vart årets resa går men det blir till att planera den här i vinter. Vi styr ju alltid upp resorna själva för att få de exakt som vi vill ha det samt hålla priserna på en bra nivå, men för er som vill åka med en arrangör kan jag tipsa om Gone Fishing/Fiskeresor.nu som har en flera olika resmål och jag tror de vet vad de gör vilket är skönt när man kommer till nya platser. Jag har själv INTE åkt med dem än så länge men jag har hört en hel del gott om dem så kanske värt att kolla in.

Kommentarer (0)

Bra havsöringsfiske utanför Hovs Hallar

Havsöringsfisket sätter ju igång redan 1:a januari nere i Skåne så det är ju egentligen inte så långt kvar till man kan få fiske lite havsöring, visst att man får resa lite efter fisken.

 

Kan tipsa om en fin kuststräcka utanför Båstad eller närmare bestämt Hov, där man hittar Kattvik. Riktigt charmigt och bra förutsättningar för havsöring!

Kommentarer (0)

Tänkvärt från Allt om Flugfiske

Köpte sent igår kväll på Landvetter senaste numret av Allt om Flugfiske (en mycket bra tidning rakt igenom för 69 kr vilket står sig mycket bra i konkurrensen av andra tidningar!) och vill dela med mig av ett par intressanta saker!

 

1. Har du trögt regnbågsfiske? Köp eller bind fjädermyggsimitationer i väldigt små storlekar, du kanske inte ser dem så bra med fisken gör det! Detta är i många fall helt nödvändigt då regnbågen ofta är försiktig, vilket vi inte minst fick uppleva själva för ett par veckor sedan under vår fiskehelg i Norrbyströmmen där en något för stor fluga var fullkomligt ointressant. Det är lätt att säga att det viktiga är att fisken ser flugan och att man själv inte behöver göra det vilket är svårt att hålla med om när man sen står i skymning och ska försöka få in tafsen genom kroköglan, dock så vill jag minnas att det i tidningen även stod om någon pryl som löste tafs-i-ögla-problemet men jag är inte säker. Får kolla upp det!

 

2. Att vi idag har en överetablering av flugfiskeaktörer då det på sistone ploppat upp många nya tillverkare och e-butiker (även flugfisketidningar och säkert även sidor som den här:-) vilka ska försöka göra bra business på en i relation liten marknad. Utan egna säljerfarenheter från just denna specifika bransch så tror jag två delar till vinnande koncept är: sälja flugbindningsprylar (consumables som ger återkommande kunder utan ny och dyr införsäljning) eller hitta bra basprylar (allt görs väl i Kina så kika in Alibaba) som gör att man kan sälja (ffa flugfiskeset och fluglinor) till bra priser till nybörjare/mediumsegmentet (vilket jag på min statistik kan se går rätt bra!)

 

3. Det var mycket hullingar på flugorna som promotades i tidningen som även förespråkar "Limit your kill" och hämtat från egna erfarenheter från sommarens flugfiskeresa upp till Älvdalen (ett megabygge till simhall som stör naturkänslan lite för mycket) där jag råkade sätta en hullingklädd krok i långfingret och sen fick trycka den genom fingret för att kunna knipsa av den, så vet jag att hullingar lämnar sina spår både i fingrar och därmed säkert även i fiskmunnar.

 

4. Tidningen går ner på 6 nr, vilket är fullt förståeligt men som lämnar en tung lucka att täcka.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Lilla Delsjön

Hade ett riktigt bra regnbågsfiske nu under morgonen. Har hittat en riktig liten pärla i Mölnlyckeområdet! Under eftermiddagen åkte jag till Lilla Delsjön som låg helt spegelblank. Varken fångade, kände eller såg någon fisk men det var skönt att komma ut och kasta lite i den härliga höstluften (idag inget regn!).

Kommentarer (0)

Vintern närmar sig!

Nu känner man verkligen att vintern kommer allt närmare och temperaturerna kryper nedåt. Med det så vill jag uppmana att passa på att ge er ut för att flugfiska sik (Hanhalsbukten utanför Kungsbacka!) eller åka till något naturskönt P&T vatten för lite regnbågsfiske (kanske Sunnedamm, Ljungs kula eller Norrbyströmmen mm.).

 

Var ute i söndags morse och det låg ett litet istäcke på vattnet längst in i hamnarna och det kanske inte dröjer för länge innan det är dags att fokusera mer på flugbindning inför kommande havsöringssäsong.

Kommentarer (0)

Hemlig regnbågstjärn i Mölnlycke

Hoppas hinna med en vända med flugfiske efter regnbåge i helgen då jag hört att det ska bli bra väder. Blir nog ett ytterligare besök till en hemlig liten tjärn i Mölnlyckeområdet som skall sitta på mycket fina hungriga bågar. Var senast där 15/10, se nedan, men hann knappt fiska något innan mörkret kom (snabbt!).

Kommentarer (0)

Flugfiske i kristallklara Norrbyströmmen!

Vilka fiskedagar! Summa summarum, jag kan starkt rekommendera alla flugfiskare att åka till Norrbyströmmen!

 

En helt underbar miljö med fina pooler, små strömnackar, kalkströmsklart vatten och stor och mycket aktiv fisk. Fisken, öring och regnbåge, var mycket skygg och kräsen så det är helt upp till skickligheten hos flugfiskaren och ens förmåga att smyga som en indian. Kanske var det här vi brast, för till stora delar verkade fisken inte intresserad av våra välplacerade klinkhammers, nymfer och annat smått (det ska vara riktigt smått!) och gott.

 

Vi hade dock på ett 4-5 bågar som bjöd rejäla duster men de lyckades slinka av våra små och hullinglösa krokar. Själv så hade jag en helt magisk 10 min kamp med en gigantisk regnbåge i pool 3, där den ett flertal gånger gjorde ruscher från ena änden av poolen till nästa, ett tag var jag orolig att den skulle ge sig ner för strömmen som går mot nästa pool, och då hade det nog vart kör (det var det ändå..), men jag lyckas vända den i sista stund. En sista kraftig rusch räddade regnbågen och jag fick se mig besegrad, men vilken magnifik fisk och så stark! OK, minst 1-0 till regnbågen.

 

Och nu till boendet. Man bodde i en lodge som ligger alldeles intill Home Pool vilket gjorde att sängen enbart var 2m från vakande fisk! Riktigt fint boende med öppen spis och högt i tak och otroligt fräscht och fint samt med sovplats för 10-talet personer.

 

Norrbyströmmen, stort tack för en fantastisk helg!

Kommentarer (0)

Tjärn full av hungriga regnbågar!

Fick idag ett smygtips om en liten tjärn i Mölnlyckeområdet som skulle vara "full" med regnbåge nu, så därför var jag tvungen att åka dit och testa efter jobbet. Tyvärr blev jag kvar rätt sent på jobbet vilket gjorde att när jag väl nådde tjärnen, efter 40 min skogspromenad, så började det bli riktigt mörkt och efter bara 15 min fiske så fick jag vända hemåt då det var kolsvart och en bra skogspromenad hem. Det blev ingen fisk på de 15 min som hanns med, men det var en del aktivitet i ytan samt att jag fick testa mitt nya flugspö (klicka för att komma till tillverkaren) igen vilket gjorde den mörka promenaden värd mödan.

Kommentarer (0)

Gula Kortet - Sveriges bästa fiskekort?

Då var det återigen dags att köpa ett nytt fiskekort, Gula kortet. Perfekt kort som bara kostar 350 kr och då gäller det i ett år och för hela familjen. Kortet omfattar fiske i ett 50-tal sjöar så det är svårt att argumentera för att det är för mycket pengar, riktigt prisvärt helt enkelt. Det inkluderar bland annat några av de sjöar där jag fiskar mycket så som Oxsjön, Sisjön m.fl. Kortet köpes på Sportfiskarnas egen hemsida.

Kommentarer (0)

Flugfiske i Sisjön

Åkte iväg till Sisjön för lite flugfiske efter jobbet idag i hopp om att fånga en av sjöns (få?) regnbågar. Testade en mängd knep (Wolly Bugger, Streaking Caddis och slutligen nyckelpigan, se bild nedan) utan framgång. Inga vak heller för den delen...Vi tar dem nästa gång, underbart vacker höstkväll dock!

Kommentarer (0)

Flugfiske i Lindome

Var iväg en vända i helgen för lite torrflugefiske i en fin sjö (se bilden nedan) i Lindometrakten och hade riktigt bra fiske och fick ett par riktigt fina abborrar som var uppe och högg på min stripande Streaking Caddis (av rätt liten storlek). Bra tryck på vaken och huggvillig fiske. Finns många fina sjöar i trakten och kan verkligen rekommendera en utflykt dit för att "slänga" lite med flugspöt. Tyvärr så hade jag ju glömt mitt nya klass 4 spö hemma, så hade en lite för grov klass på flugspöt för att det skulle vara tillfredsställande...

Kommentarer (0)

Flugfiske i strömmande vatten

Flugfisket är just nu mycket bra efter regnbåge i många av de Put and Take sjöar runt om, men jag vill slå ett slag för Baltak och Norrbyströmmen där man kan flugfiska efter öring och regnbåge i strömmande vatten. Det är något visst med strömmande vatten och personligen så tycker jag att det höjer fisket en dimension. Åk dit och pröva!

Kommentarer (0)

Orange Montana

Blev inget fiske i helgen tyvärr, tyvärr då det nu är riktigt bra fiske, men hoppas verkligen komma ut snart. Nu till saken: jag har alltid flugfiskat regnbåge med en mängd olika flugor och aldrig riktigt hittat min stora favorit så därför har jag nu lagt lite tid på att kolla runt med alla flugfiskare som jag känner (och inte känner) och saken är "klar". Orange Montana. Mer behövs inte, tydligen....Slutsatsen är alltså att om du ska ut och fiska regnbåge så måste du ha en Orange Montana i din flugask.

Kommentarer (0)

Årliga fiskeveckan

Håller nu på att planera kommande års fiskevecka, en gammal härlig tradition, och tar gärna emot tips på bra fiskecamper i trakterna kring Härjedalen och Dalarna.Tidigare år har vi varit i Höljes, Storsjöfiskecamp och nu senast Älvdalen Fiskecenter. I Höljes hyrda vi stuga i skogen men de två övriga var riktiga fiskecamper och av dessa så tycker jag Storsjö Fiskecamp var överlägset bäst då den ligger oerhört naturskönt med de fina stugorna alldeles intill och med utsikt över sjön och allt detta ute i vildmarken. Älvdalen bjöd på bra fiske men jag var inte särskilt imponerad över fiskecampen som låg granne med en gigantisk och högljudd simhall som tog ner naturintrycket rejält.

Kommentarer (0)

Superfiske

Nu är det riktigt bra fiske, regnbågsfisket har verkligen tagit fart och havsöringarna har insett att säsongen snart är över så de är verkligen på hugget! Fått bra rapporter från alla håll så måste verkligen ut för en fisketur imorgon eller helgen för att testa vad havsöringarna säger om mina orangefärgade dräparmaskar, fler flugtips till både regnbåge och havsöring finns uppdaterat under Fiskeflugor. Regnbågarna finns ju kvar så de kan vänta...Skitfiske på er och fortsätt skicka in alla roliga fångstuppdateringar och fiskbilder!

Kommentarer (0)

Vakvilligt i Lindesjön

Imorse åkte vi upp till Svartedalen och Lindesjön för att försöka lura ett par av sjöns fina regnbågar. Morgonens väder var helt underbart och vi möttes av en spegelblank sjö med mycket MYCKET vak av riktigt grov fisk! Fick enbart smått, se en av regbågarna på bilden nedan, men bommade ett par riktigt rejäla regnbågar som slängde sig över våra torrflugor.

Kommentarer (0)

Flugfiskeresa med Json

VILKEN FISKERESA!! Vill slå ett slag för CAMP JSON 2012. Vi pratar här om en resa till Toscana och Umbrien för att fiska öring och harr med torrfluga i deras helt fantastiskt vackra flugfiskeströmmar. Det är ett gött gäng som åker och på plats är så klart Claes Johansson själv, mannen bakom JSON-flugorna. Det bjuds på riktigt bra fiske, bra boende och det italienska köket (parmaskinka och parmesanost!).

 

Programmet ser ut enligt följande:

Dag 1 Ankomst Rom, transfer till hotellet, välkomstmiddag på kvällen.
Dag 2 Fiske i Tibern med Guide.
Dag 3 Fiske i Tibern
Dag 4 Fiske i Tibern avslutningsmiddag på hotellet.
Dag 5 Frukost transfer till Rom och återresa.

 

Finns två planerade resor, 10-14 Oktober och 14-18 November, och anmälan sker hos någon av deras återförsäljare eller direkt till JSON genom deras hemsida - www.jsonsweden.com

Kommentarer (0)

Flugfiske i Hovåshamnen

Åkte ner till Hovås, stenpiren längst ut i hamnen = vanligtvis giftigt ställe, för att försöka trycka ut några flugor i en motvind på 10 m/s för att få några härliga flugfångade havsöringar. Gick verkligen sådär och mitt klass 6 spö gjorde inte mycket nytta. Kasten blev alldeles för dåliga för att en av mina favoritflugor, se nedan, skulle lyckas lura någon havsöring. De har väl varit kloka och lämnat svallvågorna för lekbäcken, gör de rätt i...Inte alltid lätt att fiska havsöring...Men det blir ett nytt försök på havsöringen på söndag då vinden ska ha lagt sig.

Kommentarer (0)

Örekilsälven levererar

Idag har än så länge fångats ytterligare två laxar (5 och 6 kg) på fluga i Örekilsälven, mer rapporteringar kan nog väntas, och Kvistrum fortsätter att leverera fin lax. Nu är det bara 11 dagar kvar innan laxsäsongen tar slut i Örekilsälven så ta chansen och åk dit! Då har du chansen till stor lax och möjlighet att slå förra årets rekordlax som Per Svensson fångade på fluga med en vikt på hela 17,4 kg på B-sträckan. Imponerande storlek!

Kommentarer (0)

Bra fiske men tyvärr även tjuvfiske

Det positiva med att badvattnet börjar bli kallare och att vi går mot höst är att det blir mindre folk och mer fisk längs kusterna, iaf mer lättfångad fisk och då framförallt det roliga fisket efter havsöring för oss flugfiskare. Även regnbågen blir betydligt huggvänligare då temperaturerna sjunker och jag kan verkligen rekommendera att ta sig ut till Kullsjön i Lerum eller Lindesjön i Svartedalen, två kanonvatten för att fånga höstregnbågen. På sistnämnt vatten har jag tyvärr fått signaler om att det förekommit en hel del tjuvfiske på sistone och att man hittat powerbaitburkar och liknande skit. Mycket tråkigt då vattnet enbart är till för flugfiske MED fiskekort.

 

 

Kommentarer (0)

Skippa nymfen?

Tyvärr inte hunnit med något fiske under senaste tiden men hoppas komma ut i helgen och försöka mig på att flugfånga ett par makrillar som klarat sig undan sommarens dörjningar och makrilltackel, uppdaterar mer om detta sen!

Läste i Allt om Flugfiskes, tror jag, senaste nummer en mycket intressant artikel där de ifrågasatte nymffisket i svenska vatten, där det ändå är väldigt dålig sikt och svårt att se flugan och därmed ge mothugg, och tyckte att fisket med streamers som man lätt kan se och därmed ge mothugg på är bra mycket effektivare och att öring och harr stiger på dessa större flugor. Mycket intressant artikel och som vanligt bra läsning.

Kommentarer (0)

Lindesjön - en sjö bara för oss flugfiskare

Nu har jag inte haft tid att åka hit på ett tag men för alla som gillar att flugfiska och bor kring Göteborg, Kungälv och Stenungsund så kan jag starkt rekommendera Lindesjön uppe i Svartedalens naturvårdsområde, kolla prick på kartan. Sportfiskarna planterar in mycket regnbåge i denna sjö och det är enbart tillåtet att flugfiska. Den ligger lite off så det är ofta man kan få sjön helt för sig själv, vilket i och för sig är nästan ett måste då det inte finns mer än en 7-8 bra fiskeplatser för flugfiske. En av de regnbågarna som kom upp under förra turen.

Kommentarer (0)

Underbara Säveån

Åkte ut på en em./kvällstur till Säveån uppe vid Floda. Fantastiskt att man kan hitta så fina forser och höljor så nära Göteborg. De nya flugorna levererade direkt (riktigt bra flytförmåga!!) och jag fick en av åns underbara öringar men den fick gå tillbaka så har jag den kvar tills nästa gång och då förhoppningsvis ännu större. Fick fisken vid Karlssons Hölja som verkade het, mycket fisk som vakade och ett par fina lufthopp! Värt ett besök! Köp fiskekortet på Statoil i Floda för 125 spänn och så här års gäller det för bägge sträckorna, men så klart den övre som e vassast:-)

Kommentarer (0)

Kvistrum levererar

Har nu fått in riktigt bra rapporter från Örekilsälven där flera fina laxar har tagits på sistone. Det verkar som om B-sträckan kring Kvistrum fortsätter leverera finlax. Åk dit och testa, det ska jag (snart hoppas jag)! Kolla in denna härliga julilax från Örekilsälven:

Kommentarer (0)

Lax från Säveån

En vän till mig fångade i tisdags denna fina lax i Säveån i höjd med Jonsered. Laxen vägde knappa 10 kilo och högg på en orange/svart fluga med dubbelkrok fiskad med en flytlina. Verkligen roligt att det finns ett så pass bra laxvatten så nära centrala Göteborg. Vill man åka lite längre, om man nu bor i Göteborg d.v.s. så har fisket i Örekilsälven gett bra resultat så här långt in på säsongen med många fina exemplar.

Kommentarer (0)

Årets fiskevecka i Älvdalen

Årets fiskevecka tillbringades i Älvdalen, Dalarna, där vi bodde på Älvdalen Camping intill Österdalsälven. Mycket kläckningar, vak och fångad fisk (framförallt harr och öring) men tyvärr rätt så liten storlek på de flesta. Men vi hörde om andra som hade tagit ett par riktigt fina harrar. Området kring älvdalen har många mycket fina fiskeplatser längs med Österdalälven som t.ex. i höjd med Åsen men bra fiske bjöds det även på i Rotälven vid sammanflödet med Österdalsälven. Nedan visas en nattfångad harr som tog på en olivgrön nymf (annars var baetis det som gällde!) samt lite fina bilder från älven och ån.

Kommentarer (0)

Näbbgädda på fluga

En av flera näbbgäddor som fångades denna kväll på Hovåsbadet i Göteborg då de lyckades vara snabbare än öringen på att hugga åt sig av flugan. Roligt fiske med många lufthopp och ruscher, men öring är nog ändå att föredra!

Kommentarer (0)